A FootGolf egyenlő a szabadsággal

Michael O’Connor havi rendszerességgel rendezne tornákat, hogy még tovább népszerűsítse a FootGolfot hazájában. A brit szövetség elnökével beszélgettünk.

– A futballból vagy a golfból érkezett a FootGolf világába?

– Habár megpróbálkoztam a golffal is, a futball az a sport, amely kitölti az életemet.

– A véleménye szerint mi teszi igazán vonzóvá a FootGolfot?

– Ha a futballt nem számítjuk, ez az egyetlen olyan sportág, ahol elismerésre tehetsz szert azzal a képességgel, hogy a labdát minél közelebb tudod rúgni egy adott ponthoz. Mindezt kellő kihívást jelentő versenykörnyezetben teheted meg, anélkül, hogy a focihoz szükséges fizikai kondíciókkal rendelkeznél. Ez teszi a footgolfot minden korosztály számára játszhatóvá: a fiatalok fejleszthetik a lövéseik pontosságát, segítségére lehet a sérülésükből lábadozó játékosoknak, de a koruk miatt a csukát szögre akasztott futballisták is kellő szórakozást találhatnak benne.

– Milyen sikereket ért el a FootGolf 2012-ben Angliában és az egész világon?

– Nagyon eredményes évet zártunk. Megrendeztük az első versenyeket, folyamatosan nyílnak a pályák, és az Egyesült Királyság minden szegletéből számos játékos sorakozott fel a „zászlónk” alá.

– Van olyasmi az életében, amit egyes egyedül a FootGolfnak köszönhet?

– Hogyne lenne! A szabadság!

– Mit tart 2012 legnagyobb eredményének?

– Erre nehéz válaszolni, hiszen csak pár versenyen vagyunk túl, de mindig jó érzés arra visszagondolni, amikor a tornáinkon nemzetközi mezőny képviseltette magát.

– A legemlékezetesebb pillanat?

– Egyértelműen egy amerikai verseny ugrik be elsőként. Annak ellenére, hogy rendkívül nehézkes és fáradtságos volt az utazás, és lehetett vagy 100 fokos a hőség, a végén mégis bronzéremmel zártam.

– Milyen a kapcsolat a különböző nemzeti szövetségek között?

– Jó a viszonyunk, működik a kommunikáció köztünk, és megpróbáljuk segíteni a másik munkáját.

– Hány ország csatlakozhat a nemzetközi szövetséghez 2013-ban?

– A világ minden tájáról érkeznek a megkeresések, így az év végéig a jelentkező államok legtöbbje felvételt nyerhet.

– Milyen lépéseket terveznek annak érdekében, hogy Nagy-Britanniában egyre több footgolf játékos legyen a pályákon?

– Folytatjuk a havonta megrendezésre kerülő versenyek sorozatát a már meglévő pályákon, de már most tudom, hogy márciusban két újabbat is átadunk, és további számos másikkal büszkélkedhetünk majd az országban 2013 második felében.

– Mi a FootGolf üzenete a világ legifjabb játékosainak? Miért válasszák ezt a sportágat?

– A footgolf segít abban, hogy minél tökéletesebbre csiszold a lövéseid erejét és pontosságát; és egyúttal a passzaid minősége is sokat fejlődhet, amit a fociban hasznosíthatsz igazán. De mindenekelőtt nagyszerű móka! Gyűjtsd össze néhány haverodat, próbáljátok ki, és lefogadom, hogy nem az lesz az utolsó alkalom.

– Mint sportág, mire lehet képes a FootGolf a jövőben?

– Jelenleg azon dolgozunk, hogy a UK Sports Council (a Brit Sportok Szövetsége – a szerk.) elismerje önálló sportként, így hozzájuthatnánk állami forrásokhoz, amiből jelentős fejlesztéseket valósíthatnánk meg. Abban pedig nagyon hiszek, hogy egy nap olimpiai szám lesz a footgolf.

– Végezetül, mik azok a területek, ahol a FootGolfnak előrébb kell lépnie?

– Minél jobban felépített szervezet és aktív jelenlét a nemzetközi szövetségen keresztül, hogy megmutathassuk a világnak: itt vagyunk, és egy célért dolgozunk.