Maurits van Tubergen Lotgering: „Nagy dolgok vannak készülőben!”

A Holland Footgolf Szövetség elnöke a nekünk adott interjúban elárulta: a footgolf lehet az egyetlen ahol focilabdával még Messi is lepipálható.

– A futballból vagy a golfból érkezett a FootGolf világába?

– Egyikből sem. Mondhatjuk úgy, hogy mindenevő vagyok a sportok terén.

– A véleménye szerint mi teszi igazán vonzóvá a FootGolfot?

– Elsősorban az, hogy mindenki számára elérhető. Bárki játszhatja: fiatal és idős, nők és férfiak egyaránt. Ráadásul bárhol lehet gyakorolni. Mivel mindenki játszhatja, ezért a footgolf tökéletes „gyógymód” napjaink problémáira. Vagyis nem kerül sokba, és lehetőséget teremt az idősebbeknek is arra, hogy futballozzanak, illetve ennek a sportágnak köszönhetően akár az országunk minden négyzetméternyi területe hasznos célokat szolgálhat.

– Milyen sikereket ért el a FootGolf 2012-ben Hollandiában és az egész világon?

– Lokális szinten nagyon sikeres évet tudhatunk magunk mögött. Több száz játékos látogatott hozzánk, megnyithattuk a 25. footgolf pályánkat, a rendezvényeinkre pedig olyan népszerű futballistákat tudtunk becsábítani, mint Roy Makaay és Frank de Boer. Nemzetközileg pedig azt mondhatjuk, hogy 2012 volt a footgolf első igazi éve. Júniusban megalapítottuk a nemzetközi szövetséget a világbajnokság ideje alatt. Mostanra tíz országot üdvözölhetünk a köreinkben. Meggyőződésem, hogy ez még csak a kezdet, és 2013 még sikeresebb esztendő lesz.

– Mi volt a legemlékezetesebb pillanat, amit a FootGolfnak köszönhet?

– A sportág minden egyes újabb lépését élvezem. Ahogy a játékosok megjelennek egy versenyen, ahogy a csapatokat üdvözölhetjük a különböző bázisokon, ahogy megfordulnak ismert játékosok, vagy olyanok, akiket még sosem láttam korábban, ahogy a sajtó és a televízió érdeklődik irántunk. Ezek mind fantasztikus események számomra. De tudja, mitől lesz a mosolyom még szélesebb? Hogy tudom, nagy dolgok vannak készülőben.

– Milyen a kapcsolat a különböző nemzeti szövetségek között?

– Úgy gondolom, rendkívül jó viszonyt ápolunk a többi országgal. Azon vagyok, hogy minél szorosabb legyen a kapcsolat közöttünk, de ez nem könnyű úgy, hogy nincs lehetőséged rendszeresen találkozni a többiekkel. Bízom benne, hogy valamennyi szövetségnél tisztában vannak azzal, hogy bármilyen ügyben kereshetnek engem, mert nagyon szívesen segítek, amiben tudok.

– Hány ország csatlakozhat még a nemzetközi szövetséghez 2013-ban?

– Reményeim szerint a FIFG legalább 30 tagországot számlál majd az év végéig.

– Mik azok a területek, amelyekben a FootGolfnak előrébb kell lépnie?

– Először mindenkinek a saját háza táján kell szétnéznie. Azt veszem észre, hogy a nagy többség rögtön nemzetközi szinten gondolkodik, még azelőtt, hogy országos szinten egy jól felépített és működő versenysorozatuk lenne. Ez nem tesz jót a sportág fejlődésének. Először egy stabil alapot kell felépítened, hogy utána arra egy merészebb épületet is megálmodhass.

– Milyen lépéseket terveznek annak érdekében, hogy Hollandiában egyre több FootGolf játékos legyen a pályákon?

– A legígéretesebb elképzelés, amin jelenleg dolgozunk, az a nemzeti juniorbajnokság elindítása. Legalább 3 000 gyerek vehetne részt ebben a sorozatban. Ezen túlmenően országszerte nagy erőkkel készítjük elő a felnőtt bajnokság küzdelmeit.

– Mi a FootGolf üzenete a világ legfiatalabb, leendő játékosainak? Miért válasszák ezt a sportágat?

– Mert itt van egyedül esélyük arra, hogy felülmúlják focilabdával még Messit is.