Itáliában még csak most jön a java

Az olasz szövetség elnöke a napsütötte mediterrán hozzáállás jegyében azt szeretné, ha mindenki csatlakozna a footgolf egész bolygót átölelő családjához, ahol nincs stressz, se korhatár. Aggodalommentes interjú Leonardo Decariaval.

A futballnak vagy a golfnak hódolt a footgolf előtt?
– Gyerekkorom óta rúgtam a labdát, de később szerettem volna megpróbálkozni a golffal. Egyáltalán nem voltam könnyű helyzetben, ugyanis balkezes vagyok, és így rendkívül nehéz volt megfelelő felszerelést találnom. Viszont rábukkantam a footgolfra, ami a két kedvenc sportom tökéletes kombinációja.

Igen, itt se jobb-, se balkezes ütő nem kell. Ezen felül mi az, ami még vonzóvá teszi a footgolfot?
– Ahogy említettem, a footgolf a legjobb párosítás a két sportág szerelmeseinek. Ahhoz, hogy sikeres játékos legyél, erősnek és pontosnak kell lenned, mint egy labdarúgó; ugyanakkor az eszedet is használnod kell, hasonlóan egy golfozóhoz. Muszáj koncentrálnod, hogy a labdát a lyukba juttasd.

alt Mi az a véleménye szerint, amivel egyedül a footgolf ajándékozhatja meg az embert?
– Kikapcsolódás és öröm. Csak így röviden. Focizhatsz a futball mérkőzések feszültsége nélkül, amihez persze nagyban hozzájárul a békés környezet, ahol körbevesz a természet és a csend.

Ha a footgolf kerül szóba, milyen élmény jut elsőnek az eszébe?
– Természetesen a 2012 júniusában rendezett magyarországi világbajnokság. Nagyszerű volt, hogy a FIFG, vagyis a nemzetközi szövetség összes tagállamának elnökeivel találkozhattam. Remek embereket ismertem meg, és túlzás nélkül állítom, hogy új barátokra tettem szert. Már eddig is nagyon sokat kaptam a sportágtól.

Az előző válasza alapján a különböző nemzetek szövetségei nagyon jó viszonyt ápolnak egymással.
– Olyannyira, hogy bármikor, amikor a többi elnökkel beszélek, mindig úgy érzem, hogy egy igazi, nagy család tagja vagyok; ahol természetesen mindenki segíti a másikat. Csakis magamat tudom ismételni: új barátokat köszönhetek a footgolfnak.

Mit gondol, milyen módon lehet még több embert megnyerni a sportágnak Olaszországban?
– Májusban tervezzük megrendezni az Italian Footgolf Opent, ahová reményeink szerint rengeteg játékos érkezik majd az ország minden pontjáról. Erre tulajdonképpen ugródeszkaként tekintünk, ahonnan elrugaszkodva egyre több és több footgolf egyesület alakul meg 2014-ben a határokon belül. Biztosra veszem, hogy nekünk még csak most jön a java.

Mi az üzenete a leendő játékosoknak, miért essen a választásuk erre a sportágra?
– Footgolfosnak lenni azt jelenti, hogy világszerte vannak barátaid. Erre az én esetem az élő példa. Nagyszerű emberekkel találkozhatsz, miközben egy érdekes és lebilincselő sportot űzöl. Imádni fogod, annyi szent!

– Mik a footgolf kilátásai a jövőre nézve?
– Amire csak egy hibrid lehet képes: ez a sport a foci és a golf legjobb elemeit gyúrja egybe. Nincs meghatározva, hogy csak bizonyos korig játszhatod, és fizikai követelményeket sem támaszt veled szemben. A footgolf könnyűszerrel indulhat világhódító útra, hiszen bárhol játszható, bárki által.

– Miben kell a sportágnak fejlődnie, hogy az előző mondatban említett célt elérje?
– Olaszországban sajnos rengeteg problémával találkoztunk a footgolf népszerűsítése során. Azt kell mondjam, a golfpálya tulajdonosok rendkívül szűklátókörűek, és teljesen elzárkóznak az újdonságoktól. Meglátásom szerint nincs más lehetőségünk, mint elszakadni a golftól, és tovább fejleszteni a footgolfot kimondottan erre a célra létesített pályákon, akár parkokban, magánbirtokokon és vidéki üdülőhelyeken.