Dupla magyar ezüst az első nemzetközi pénzdíjas versenyen

Valamennyi sportágnak megvan a maga szépsége. A footgolf azonban szinte páratlan abból a szempontból, hogy itt ezt a bizonyos szépséget a versenykörnyezet (is) adja. Erre jó példa az angliai Bridlington Links, ahol festői táj fogadta a labdák mögé felsorakozó játékosokat. Ilyen körülmények között pedig csakis kiváló eredményt érhettek el hazánk színeinek képviselői.

Mintha csak a közismerten zord szigetországi időjárás is behódolt volna a footgolfnak, az első napon (június 22.) ragyogó napsütés fogadta a UK Open Footgolf Championship mezőnyét. Azt a mezőnyt, ami aztán kiérdemelte a ”nem akármilyen” jelzőt. Összesen 6 ország 105 résztvevője indult el a viadalon: többek között ott volt a gyepen a svájci, a holland és az argentin bajnok mellett a legjobb olasz játékos, illetve világbajnokunk, Lengyel Béla is.

Az igen illusztris társaság nem sokáig gyönyörködött a tengerparti tájban, hanem inkább a labdára és a lyukakra koncentrált. A magyar csapat tagjai közül Bogár Krisztián a 2. helyen fordult -9 rúgással, őt Lengyel Béla követte -8-cal, míg Gelencsér Gábor a 23. helyre futott be -3 lövéssel. A nyitó nap után a holland Simon Wetzel vezetett -10-es eredménnyel.

Június 23-án aztán az igazi brit arcát vette elő az időjárás: szakadó esőben kellett megmutatniuk a képességeiket a footgolfosoknak. Csapatunkból az égi áldás Gelencsér Gábort zavarta a legkevésbé – sőt, valósággal megtáltosodott az alaposan felázott talajon. Az Első Magyar FootGolf Egyesület elnöke ugyanis pályacsúcsot beállítva, -12 rúgással egyenesen a dobogó második fokáig repítette magát! Az eső a holland Wetzelt sem kímélte, ám  ki nem zökkenthette: -6-os eredményével magabiztosan őrizte meg első helyét, amivel összesítésben is megnyerte a tornát. Ha valóban lett volna dobogó, annak középső lépcsőjén valóságos tömegjelenet alakult volna ki, ugyanis – Gelencsért Gábort is ideszámolva – hatos (!!) holtverseny alakult ki.

Egyaránt a 2. helyen végzett -15-tel a holland Arjen de Beurs, az argentin Christian Otero, a svájci David Pisolino és Lionel Jack, valamint Gelencsér Gábor és Bogár Krisztián; utóbbi ezzel megőrizte az első napon kivívott pozícióját. Lengyel Béla végül -12-vel a tizedik lett.

Bár a második napra elromlott az idő, a résztvevők hangulatát ez sem ronthatta el. Az egész verseny kitűnően szervezett volt, és amellett, hogy komoly és kiélezett küzdelem zajlott a lyukak között, a sportágra jellemző baráti légkör végig körbevette Bridlington Links-t. Egy-egy különösen jól sikerült rúgás hangos tetszésnyilvánítást váltott ki a szép számú nézőközönségből és a többi versenyzőből is. A legnagyobb tapsot az egyik hazai játékos kapta, miután sikerült egy hole-in-one lövést produkálnia. Ehhez a különleges teljesítményhez Bogár Krisztián is nagyon közel járt, ám labdája alig néhány centivel a lyuk előtt megállt… Mindenképp érdemes még megemlíteni, hogy az utolsó lyukhoz csak úgy érhettek el a játékosok, ha sikerült egy tavon átrúgniuk a játékszert. Mondani sem kell, hogy ez mekkora élményt jelentett mindenkinek.

A magyar delegációt nagy szeretettel fogadták a szervezők (külön kiemelendő Michael O’Connor, a FootGolf England elnökének szívélyessége), mi több, Lengyel Béla világbajnokot a létesítmény igazgatója és a személyzet külön is üdvözölte. A magyarok elismertségét pedig mi sem jelzi jobban, mint hogy a Trans World Sport televíziós csatorna Bogár Krisztiánnal és Lengyel Bélával is interjút készített. A verseny baráti hangulatához pedig még egy adalék: a játéknapok végén a brit pubokban tett látogatások is bebizonyították, hogy a világ footgolfosai egyetlen nagy családot alkotnak.

A nagy család legközelebb Magyarországon gyűlhet össze ilyen tömegben, ugyanis szeptember 21-én és 22-én rendezik a Hungarian International Footgolf Cupot Kisorosziban.