Decemberi footgolf hírlevél

Alább olvasható a nemzetközi szövetség által kiadott, aktuális havi hírlevél fordítása sok érdekes cikkel. Sylvain Wiltord nagyköveti feladataitól kezdve a tengerentúli közvetítésen át egészen a legutóbbi magyar diadalig minden megtalálható a novemberi összefoglalóban.

A footgolf atyja lett a sportág nagykövete

Mikor valaki először hall a footgolfról, megpróbálja elképzelni. Ezt először egy ember álmodta meg, akinek a sportág születése köszönhető. A Nemzetközi FootGolf Szövetség (FIFG) örömmel jelenti, a kitaláló, Michael Jansen lett az első nagykövete a golf és a labdarúgás keverékének.

– Visszaugorva 2008-ra, honnan jött az ötlet?

– Kollégámmal, Bas Korstennel jutott eszünkbe, mikor testvérével, a futballista, Willemmel beszélgettünk arról, mit játszanának csapattársaival edzés után, hogy minél kevesebb rúgással a pályáról az öltözőbe rúgják a bőrt. Ez olyan móka, ami a világ számos pontján már létezik. A golffal ezt egészen 2009-ig nem kötöttük össze. Akkor már nem a szertár felé haladtunk, hanem egy üres pályán játszottunk. Szépen léptünk szintről szintre, míg sportág lettünk, és állandó lyukakra kezdtünk játszani. Mindemellett megalkottuk az öltözködési stílusunkat is, ami amellett, hogy segít elfogadtatni minket vendéglátóink, a golfozók körében, a játék szellemiségét is jelképezi.

– Ez utóbbit hogy alkották meg?

– A footgolfos kinézet egyrészt praktikus, könnyű benne mozogni, másrészt pont megfelel egy golfpályán megszokott megjelenésnek.

– Milyen érzés látni, hogy a világ befogadja a sportágat?

– Amikor valamiben sok munka van, jó látni, hogy milyen hamar válik népszerűvé a világ számos pontján.

– Hogy látja a footgolf jövőjét?

– Egyenes iránymutatásra minden sportnak szüksége van. A mienk sem kivétel. Egy nemzetközi irányító testülettel lehet csak garantálni az állandóságot, ezért hoztuk létre a nemzetközi szövetséget, ami most a Federation for International FootGolf (FIFG) névre hallgat. Volt szerencsém találkozni és beszélgetni a vezetőkkel, és biztos vagyok benne, hogy irányításukkal és meglátásaikkal olyan jövőt teremtenek, amiről álmodtunk. Nagyon örülök, hogy felkértek nagykövetnek, és várom, hogy lássam felnőni a footgolfot.

p1

Nagy siker volt az első ausztrál verseny

A minap az ausztráliai footgolf élet is beindult, mikor az Avalon Golf Course adott otthont az első kupának.

Hetvennél is többen álltak rajthoz a ragyogó napsütésben. A spanyol Javier Cejudo nyert harminchat lövéssel (hárommal jobb, mint a par), a norvég Ole Joegersen harmincnyolccal zárt a dobogó második fokán, tie breakben legyőzve az ugyanannyit produkáló angol Austen Bamfordot, egyúttal a harmadik pozícióba taszítva a brit indulót.

Az Avalon pályája minden héten várja a sportágat kipróbálni vágyókat, és már szervezik a következő, januári tornát.

p2

Sylvain Wiltord lett a francia szövetség nagykövete

A volt válogatott labdarúgó, Syvain Wiltord lett a Francia FootGolf Szövetség (AFFG) nagykövete. Ezzel csatlakozott a Jean Pierre Papin és Vincent Guerin által alkotott csapathoz a sport népszerűsítése érdekében folytatott munkában. A fenti urak minden jelentősebb gall viadalon jelen lesznek.

Wiltord 1999-ben a Girondins de Bordeaux együttesével megnyerte a nemzeti bajnokságot. Ezt később az Arsenallal Angliában (2002 és 2004), majd hazatérve az Olympique Lyon csapatával is megismételte (2005, 2006, 2007). Kilencvenkét válogatottbeli fellépésén huszonhatszor volt eredményes. A trikoloros mezben megnyerte a 2000-es Európa-bajnokságot, a 2001-es és 2003-as Konföderációs Kupát, és vb-döntőig jutott 2006-ban.

Jelenleg az Eurosport kommentátoraként tevékenykedik, amivel sokat segíthet a footgolf népszerűsítéséért.

Az AFFG jövő március és október között rendezi a National Tour elnevezésű versenysorozatot, aminek pontos dátumait hamarosan nyilvánosságra is hozzák.

Hírek Argentínából

December hatodikán rendezik a Hyundai FootGolf Tour döntőjét. Az ország legjobb nyolcvan játékosa vesz részt az egynapos tornán, hogy kiderüljön ki lesz az argentin bajnok. A győztes indul a 2014-es holland nemzetközi tornán.

A Hyundai FootGolf Tour idén márciusban indult, magában foglalt harmincnál több eseményt, és hatszáznál is többen rúgták a labdát.

A képen a 2012-es legjobbak (balról jobbra): Nicolas Garcia (harmadik helyezett), Sebastian Pellicioni (bajnok), Naco Fernandez Gorgolas (második).

Rövid üzenet panamai barátainktól

Alejandro Poullier, a Panamai FootGolf Szövetség (APFG) elnöke a sportág kezdőlépéseiről elmondta, először egy argentin tévéműsorban hallottak a labdarúgás és a golf ötvözetéről.

– Azonnal játszani akartunk. Eleinte csak néhány barátunkkal jó szórakozásnak találtuk. Később úgy döntöttük, kis hazánkban is elindítjuk a mozgalmat, amit jeleztünk a nemzetközi szövetségnek – mondta.

– Idén májusban egy esőerdő közepén egy hotelben rendeztük első tornánkat. Azóta havonta szervezünk kupákat, és egyre nő a sportág népszerűsége. A Panama-csatorna jövőre ünnepli századik évfordulóját, ennek tiszteletére több versenyt is szeretnénk tartani.

 p3

Rövidhírek

1. A frissített szabálykönyv vázlatait már átnézték az országok világszerte, és hozzászólásaik, visszajelzéseik feldolgozás alatt vannak.

– Megvizsgáljuk a javaslatokat, és a következő hetekben már publikáljuk a végleges verziót – mondta Laura Balestrini, a nemzetközi szövetség elnökségi tagja.

2. Magyarország rendezi az első Troll FootGolf Kupát. A magyar szövetség első embere, Gelencsér Gábor ezt egy nagy lehetőségnek tartja a sportág szempontjából.

– A TrollFoci az egyik legkedveltebb futball csatorna a Facebookon. Már sok rajongó jelezte indulási szándékát. Ez egy olyan marketingfogás lehet, ami 2014-re még több játékost vonz a pályákra.

3. Új honlapja van a briteknek

Kieran Lawry, a Brit FootGolf Szövetség képviseletében elárulta, az utóbbi hónapok megnövekedett forgalma miatt a honlapjuk nagyon lassan reagált, megnövelve a töltési időt.

– Ráadásul az első lépéseket tesszük a 2014-es skót és walesi nyitás irányába. Ideje volt gyorsabb, modernebb, minden igényt kielégítő website-ot beüzemelni, ami elbírja a nagyobb számú látogatót.

Az új elérhetőség már él: www.ukfootgolf.com.

Az ESPN közvetíti a tengerentúli footgolf bajnokságot

A floridai Miamiban található International Links Melreese Country Clubban rendezett, szeptemberi, második tizennyolc lyukra játszott torna volt az első, amit az ESPN spanyol nyelvű csatornája rögzített. December másodikán tűzték műsorukra először a tizenhat részes sorozatot, ami úgy mutatja be az amerikaiaknak a játékot, mint a ”valaha volt legjobb játékot”. A különböző részekben a nézők megismerkedhetnek a szabályokkal, a dress code-dal, és ismert embereken keresztül mutatják be a footgolfot, visszautazva az időben a helyi kezdetekhez, 2011-ig.

Marcelo Masanti, a csatorna műsorvezetője és a Miami FootGolf League tagja nagy napnak tartja ezt az államok footgolf életében.

– Lépésről lépésre érjük el a célunkat. Ez számomra az, hogy az USA legújabb sportőrülete mi legyünk. Csak figyeljenek!

A tervek szerint 2014-ben angolul is bemutatják a sorozatot.

p4

Magyar világbajnok nyerte az olasz kupát

– Nagyon büszkék vagyunk az év utolsó, Itáliában szervezett eseményére. A májusi nyitány szép számú (egész Európából hetvennyolcan érkeztek) seregszemléje után most is nagy tornát rendeztünk – olvasható az olasz szövetség közleményében.

Paviában, a Ticino Golf Clubban négy nemzet hetvenkét sportolója volt jelen november 23-án. Közöttük olyan nevek, mint a világbajnok magyar, Lengyel Béla, nagy ellenfele, egyben barátja, Bogár Krisztián, a holland bajnok Simon Wetzel és a legmagasabban jegyzett belga, Pascal Daelman érkeztek Olaszországba.

A tizennyolc lyuk teljesítése után holtverseny alakult ki az élen Lengyel, Wetzel és az olasz Daniele Ranucci között. A hirtelen halálban a kilencedik lyuknál Lengyel volt a legjobb, megelőzve Ranuccit, aki másodikként zárt, és Wetzelé lett a bronzérem.

Egyúttal a Négy Nemzet Tornáját is megtartották. Itt a házigazdák 229 lövéssel nyerték a csapatversenyt, minimális különbséggel maguk mögött tartva Belgiumot (230) és Magyarországot (231).

– Dinamikusan fejlődik a footgolf Olaszországban, remélem, jövőre határainkon túl is remek eredményeket tudunk majd elérni – summázott Leonardo Decaria, a talján szövetség első embere.