Fazekas Gábor nyerte a Troll FootGolf Kupát

Csak az időjárás, a hangulat korántsem volt fagyos Kisorosziban, a Troll FootGolf Kupán. A közel negyven induló között a volt válogatott Hrutka János is feltűnt, valamint a TrollFoci szerkesztősége is kipróbálta a sportágat. A győzelmet Fazekas Gábor szerezte meg.

Fazekas mínusz hárommal, 69-es eredménnyel nyerte az első Troll FootGolf Kupát. Hetvenhárom rúgással lett második a világbajnok Lengyel Béla, míg harmadikként zárt Bihari Péter (Budapest Stars) hetvennégy lövéssel.

Szombat délelőtt harminckilencen álltak az elrúgópontokhoz a Kisorosziban található Magyar Golf Club kiváló állapotú gyepén, hogy a fagypont közeli hőmérsékletben játsszanak. Látványos befejezésekben most sem volt hiány, Varga Gábor például az üveghegyen is túlról tekert laposan a lyukba bőven par alatt. A korábbi válogatott védő, Hrutka János úgy összpontosított, mint 1995-ben a Bajnokok Ligájában, mikor a pálya széléről kívánta folytatni a játékot. Addig hátrált, és koncentrált a labdára, míg a mögötte lévő bokornak tolatott, és a földre huppant. Az amúgy is jó hangulatú viadalon Tipszmiksz Csabi (képünkön labdával) és TrollFocis társai folyamatosan ugratták egymást, és már-már megszokott humorukat a golfpályán is bevetették.

– Sajnos magam nem játszhattam bokasérülés miatt, de a többiek nagyon élvezték a játékot. Egyikük szerintem komoly karrier előtt áll, tökéletesen rúgja a bőrt a bozótba – mondta széles mosoly kíséretében a TrollFoci főszerkesztője, akik menetközben is készítettek videókat honlapjukra, de mint köztudott, főleg a magyar labdarúgást froclizzák. – Hiába olyan, amilyen a focink, akkor is követjük, és nézzük. Ezért jött az ötlet, hogy foglalkozzunk vele, csak más szemüvegen keresztül. Először csak a barátainknak készítettük a postokat, aztán azon kaptuk magunkat, hogy már ezren, majd négyezren lájkoltak minket, most már bőven százezer felett járunk. A legnagyobb dicséret, mikor már divatról beszélnek velünk kapcsolatban.

Az inkognitóban dolgozó főszerkesztő elárulta, a játékosok maguk is kérnek sokszor belső használatra tőlük vicces képeket, szövegeket, amivel az öltözőben ugratják társaikat.

– Azt szokták hinni rólunk, tizenéves, pattanásos gyerekek vagyunk, akik egész nap a gép előtt ülnek. Ehhez képest dolgozó emberek vagyunk, van köztünk agrár- és építészmérnök is, de egyetemista is.

– Először footgolfoztam, és régen is fociztam, ahhoz képest egész jól ment szerintem – mondta Tipszmiksz Csabi két lyuk között. – Nagyon jó levegőn lenni, remek a társaság, kellemesen érzem magam. Hasznát veszem, mikor még fiatalon remekül mentek a hosszú ívelések, beadások. Én rúgtam a szögleteket, amit egy lépés után végeztem el, és vagy a csatár fejére érkezett vagy érintés nélkül a ficakban kötött ki. Nem csoda, hogy ifistaként leigazolt az Atlético Madrid.

Ez persze nem igaz, tette hozzá azonnal, mielőtt még a FIFA nemzetközi adatbankjában kezdtünk volna kutakodni.

– Komolyra fordítva a szót, a szakaszok végén véreztem el. Figyeltem, a többiek hova rúgják az elején, majd én is odaíveltem, csak a lyuknál a finomságok nem mentek úgy, ahogy másoknak. Hol kicsit erősebben, hol gyengébben rúgtam meg.

Nem Hrutka János volt az első válogatott labdarúgó, aki a golfpályán hódolt a futball és a golf ötvözetének. Korábban az aktuális női és férfi A keret, valamint visszavonult klasszisok, mint Juhár Tamás vagy Fehér Csaba is tesztelte a sportágat.

– Láttam már képeket róla korábban, mindig is bolygatta a fantáziámat. Bevallom, nagy élménnyel gazdagodtam a mai napon – újságolta Hrutka János. – Semmi előnyöm nem volt abból, hogy profi játékos voltam korábban, talán kicsivel pontosabban célzok. De ez a szép a footgolfban, hogy bárki játszhatja előképzettség nélkül. A fiatal focistáknak viszont hasznára válhat, hogy a koncentrációt fejlessze, itt nem lehet levenni a szemet a pontról, ahova juttatni akarod a játékszert.