Februári nemzetközi hírlevél

Az új elnök átvette az irányítást

A Nemzetközi Footgolf Szövetség (FIFG) elnöksége örömmel jelenti, a brit szövetség első embere, Mike O’Connor (fenti képünkön) elfoglalta helyét az elnöki székben. Mint ismert, a nemzetközi szövetség az elmúlt hónapok során vezetői testülettel, elnök nélkül működött.

– Mivel tudjuk, hogy ez a szerepkör odaadást, és teljes körű odafigyelést igényel, körültekintően kellett meghozni a döntésünket. A hatékony működést tartottuk szem előtt. Áttekintettük a szövetség szabályzatát, és felvettünk három új országot tagjaink közé, és héttel tárgyalásban állunk a lehetségese csatlakozásukról. Mike-ot könnyű szívvel ajánlottuk vezetőnek, hisz ismerjük elkötelezettségének mértékét és vezetői képességeit – mondta Laura Balestrini, alelnök.

Gelencsér Gábor, aki szintén alelnöke a szervezetnek, hozzátette, sok tennivaló van még, hiszen egy új sportág új szövetségéről van szó.

– Életbevágó, hogy legyen elnökünk, aki jól tud együttműködni a vezetőséggel, és kiválóan kommunikál a többi nemzettel. Nyílt szavazás volt, a másik két jelölt, a norvég Lasse Eriksen és az argentin Javier de Ancizar is jó döntésnek minősítette a választás végeredményét.

O’Connor 2012 januárjában alapította a brit szövetséget, és két éve, júliusban csatlakoztak a FIFG-hez. 2014 végére ötven pályán kaphat helyet a footgolf Nagy-Britanniában, és azon dolgoznak, minél hamarabb elismerjék a sportágat hivatalosan is a szigetországban. Mike munkásságának hála a ködös Albionban a footgolf a média hírverésének hála az egyik leggyorsabban fejlődő sportnak számít a csatorna túloldalán.

Az új elnök a festői York mellett él családjával, de folyamatosan úton van. A továbbiakban természetesen hallhatnak terveiről, elképzeléseiről.

 

 

A Legends Golf Club csatlakozott az amerikai mozgalomhoz

 

A profi golf szervezet (PGA) és az indianai Legends Golf Club vezetője, Ted Bishop bejelentette, klubja csatlakozik az Amerikai Footgolf Ligához.

Sokan úgy gondolják, a footgolf lehet Észak-Amerika legújabb, nagy teret nyerő sportága a közeljövőben.

– Januárban az orlandói PGA Show keretein belül találkoztam először a futball és a golf ötvözetéről, amibe első látásra beleszerettem – nyilatkozta a világ legnagyobb, aktív sportszövetségének feje. – A labdarúgás a leggyorsabban növekvő sportág a világon. A footgolf a focit a golfpályára hozza, és izgalmas dimenziókra nyit kaput. Ez nagy lehetőség a The Legendsnek, hogy olyan embereket vonzzon a pályára, akiket amúgy nem lenne esélye.

A footgolf húsz országban van jelen világszerte, Amerikában Roberto Balestrini vetette el az első magokat, és alapította meg az Amerikai Footgolf Ligát. Jelenleg nagyjából ötven golfpályán lehet játszani, a szám folyamatosan növekszik.

– Május harmadika lesz a footgolf napja Észak-Amerikában, ez a Premier Footgolf versenyének dátuma – mondta Balestrini.

Bishopnak nagy tervei vannak a The Legendsszel. A megnyitón a tervek szerint egy hőlégballonból végzik el a kezdőrúgást. Reményei szerint a helyi futballcsapat, az Indy Eleven is tiszteletét teszi az eseményen.

– Remek lehetőség számunkra, hogy kihasználjuk a hely adottságait – mondta Bishop. – A footgolf családi tevékenység lesz. Szeretnénk a gyerekeknek bemutatni a sportágat, és reményeim szerint a labdarúgás szeretetére apellálva sokan megragadnak a footgolfnál. Életkortól és technikai tudástól függetlenül mindenki élvezetet találhat benne. Könnyen tanulható.

Az Angliából származó Matt Walton lesz az oktató a The Legendsben. Labdarúgásban nevelkedett, és a PGA-nél gyakornok. Angliában félprofi futballista volt, Amerikába ösztöndíjjal került, és tavaly nyáron amatőr golfversenyt nyert. 2014 nyarán golfra és focira okítja majd az ifjakat.

– Szavakba sem tudom önteni, milyen izgatott vagyok, hogy a footgolf is a repertoárra került a The Legendsben. Igazán különleges, hogy Indianában mi leszünk az elsők, akik foglalkozhatunk a sportággal – mondta Balestrini. – A PGA profijai egész Amerikát elérik, ezzel a footgolfot kontinensszerte megismertethetik a nagyközönséggel.

 

Három új tag a szövetségben

Örömmel jelentjük, 2014 februárjával három új nemzet csatlakozott a nemzetközi szövetséghez.

 

A 18.

Svájc az idei első csatlakozó, akik januárban adták be kérelmüket. Játékosaik már 2012 óta járnak a nemzetközi versenyekre, és sportolóik komoly erőt képviselnek Európában. Tavaly már hazai földön tudták vendégül látni más nemzet footgolfosait. Azóta is azon vannak, hogy megszilárdítsák a sport pozícióját a golfpályájáikon. Idén júniusra pedig nemzetközi versenyt terveztek be.

 

A 19.

A kolumbiai szövetség elnöke és alelnöke, Felipe és Sebastian Cabrera komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy betörhessen a sportági piacra a footgolf a dél-amerikai országban. A golfon és labdarúgáson keresztül igyekeznek kapcsolatokat kiépíteni, és hirdetéseket kezdeményezni. Májusban rendezik első országos bajnokságukat. A pontos dátum még nem látott napvilágot, az érdeklődés azonban minden bizonnyal nagy lesz, a térség már most zsong a közelgő, brazíliai futball világbajnokság miatt. Fő célkitűzésük, hogy nemzeti szervezetükkel elfogadtassák a sportágat. A helyiek biztosak benne, ilyen futballimádó nemzetben, mint az övék, a footgolf csakis sikerre lehet predesztinálva.

 

A 20.

A legújabb tag Németország. Szövetségük egyik vezetője, Stephan Stiens örömmel számolt be arról, zajlanak az előkészületek az első, április hatodikán tartandó, Kaiserslautern mellett rendezendő torna kapcsán.

– Mi elsősorban a Footballgolfból építkezünk, de mivel több a hasonlóság a footgolffal, mint a különbség, ezért az átállás nem okoz gondot. Épp ezért felkértük Jeffrey Yeboaht, hogy teljes munkaidőben lássa el a sportág szervezői és koordinációs feladatait. Rendezvényszervezésben komoly múltja van. Az áprilisi torna mellett még két-három versenynek adnánk otthont, és 2015-ben egy teljes sorozatot indítanánk útjára tíz-tizenkét pálya bevonásával. Végül, de nem utolsó sorban örülünk, hogy csatlakozhattunk a gyorsan növekedő footgolf családhoz.

 

Rádió az olasz szövetség mellett

Az olasz szövetség örömmel tudatja, hogy megállapodott a római székhelyű Radio Centorsuono Sporttal. Figyelemmel kísérik a nemzeti bajnokságot, kiemelten foglalkozva a Roma FootGolf Teammel, akik tizenegy játékost is indítanak. Az új médiapartner közvetít a versenyekről, és interjúkat is készít a szereplőkkel.

A talján elnök, Leonardo Decaria hozzátette, keményen dolgoznak a sportág promótálásán és fejlesztésén, és olyan együttműködésre törekszenek, ami jót tehet a sportágnak.

 

Három footgolf pálya nyílik Angliában

A sportág Nagy-Britanniában mutatott rohamszerű növekedésének hála már nem csak a golfpályákon kialakított szakaszokon lehet játszani, hanem kimondottan a footgolfra kialakított területek is rendelkezésre állnak. A szövetség részéről Kieran Lawry elmondta, jelenleg három pálya nyújtja ezt a lehetőséget országszerte.

– Mivel egyre több ember vonz a golfpályákra, a helyszínek is belátták, ők is jól járnak velünk. Nyáron Yorkshire déli részén, Surreyben és Birminghamben nyílnak ezek, és tervben van, hogy Wiltshire, Kelet-Yorkshire és Cambridgeshire is csatlakozik.

Nyáron négy nemzetközi torna is lesz brit földön, komoly díjazás mellett.

 

Tizenöt helyszín a francia kupa számára

Az év elején a gallok elindítják első footgolf kupájukat, és a nagyközönség számára is elérhetővé teszik a sportágat. A magas futballkultúrával rendelkező franciáknál tizenöt golfpályán rendezik az ugyanennyi állomásból álló kupasorozatot. Az első versenynap március ötödike lesz. Szimbolikus dátumot választottak, ezen a napon játszik egymással felkészülési mérkőzést a francia és a holland labdarúgó válogatott a brazíliai világbajnokság jegyében. Franciaország ekkor azzal a nemzettel méri össze erejét futballban, ahonnan a footgolf indult 2009-ben. A sportág gall nagykövetei között olyan nagyságokat találunk, mint Jean-Pierre Papin, Sylvain Wiltord, Valdo vagy Vincent Guérin.

 

 

Lasse Eriksen képviseli Norvégiát

Örömmel jelentjük, a nemzetközi szövetség vezetésének ötödik tagját Lasse Eriksennek hívják, és Norvégiából érkezett. Az északi államban a sportág komoly szponzorációhoz jutott, és remélhetőleg ez jó hatással lesz a nemzetközi piacra is. Több volt norvég labdarúgó is népszerűsíti a sportágat, és járja világot.

– Örülök Lasse érkezésének – mondta az argentin elnök, Javier de Ancazar. – Hiszem, hogy struktúrájukkal egyre közelebb kerülhetünk álmunkhoz, az olimpiához.

 

A héten jönnek az új szabályok

A bejelentés, mire oly sokan vártak, megtörtént! A hivatalos szabálykönyvön már az utolsó simításokat végzik, a héten publikáljuk. Minden ország megkapja emailen keresztül. A teljes szabálykönyv hamarosan megtalálható lesz a nemzetközi szövetség honlapján.

Minden ország felelőssége, hogy ezt közzétegye hazájában, és betartására ügyeljen. Kérünk mindenkit, legyen körültekintő, és vegye figyelembe a változásokat. Minden tagországtól elvárjuk ennek követését. Fontos, hogy minden játékos ezek alapján játsszon, hiszen a nemzetközi versenyeken is ezek vannak érvényben. A szabályok érvénybelépése azonnali.