Lengyel Béla nyerte a FOB 2014 első fordulóját

Napsütéssel indult, viharos széllel folytatódott, majd szakadó esőben ért véget a nyolc felvonásból álló Footgolf Országos Bajnokság (FOB) első állomása a Magyar Golf Clubban Kisorosziban. A felnőtteknél Lengyel Béla, a senioroknál Korolovszki György, a junioroknál Kiss Roland nyert.

Hihetetlenül kiszámíthatatlan időjárás mellett rendezték az országos bajnokság, I. Coca-Cola fordulóját rekordlétszám, 87 induló mellett. A felnőtteknél Lengyel Béla (a képen balra) és Becsei András is 77 rúgással abszolválta a pályát, a 9-6-3-1 szabály alapján előbbi nyert. Harmadik lett Bogár Krisztián 81 lövéssel. A senior kategóriában Korolovszki György (86, a képen jobbra), Ivánkovics Zoltán (90) és Dombay Zsolt (92) lett a sorrend. A junioroknál Kiss Roland (88), Czika Bojta (99) és Juhász Donát (100) végzett az első három helyen.

Az ob-n debütált a Ferencvárosi Torna Club footgolf szakosztálya. A világ élvonalába tartozó Németh Péter, a szakosztály elnöke maga is játszott, ahogy fent is jeleztük, Bogár Krisztián pedig éremmel zárta az egyesület első, hivatalos versenyét.

Mindenki Mitre labdákkal játszott, a sportszergyártó idén a Footgolf Hungary Kft. versenyeire szállítja a játékszereket, amik bizonyították alkalmasságukat, az időjárás minden fegyverének ellenálltak a mai napon.

– Bridlingtonban volt hasonló időjárás, mint itt Kisorosziban. Ott a második napon monszun erejű eső és szél várt ránk. Amit lehet, belső gurítással oldottam meg. Már-már lélekölő, mikor száz km/h-val fújja vissza a labdát a szél – mondta a 2012-es vb-győztes Lengyel Béla.

A most rajtolt országos bajnokságról úgy gondolja, hat-nyolc esélyessel is számolhatunk, ők pedig a nemzetközi eseményeken is bármikor ott lehetnek a dobogón.

– A svájciakról, hollandokról és argentinokról nem szabad megfeledkezni, a belgák, olaszok jönnek fel, az amerikaiak fekete lovak, és a spanyoloknál, franciáknál még csak most indult hódító útjára a sportág. Az ob-t az nyerheti, aki a nyolc versenyből kettőt vagy hármat megnyer, mert akkor a pontkülönbségek miatt az már elegendő előnyt jelenthet.

A szabálymódosítás, miszerint nem lehet talppal befejezni a szakaszokat, sok más játékossal egyetemben a sportág első világbajnokát is érzékenyen érintette.

– Elfogadom, hogy most eszerint kell játszani, de remélem, még valamikor visszatér a mozdulat. Hozzá kell még szoknom.

Bogár Krisztián az utolsó rúgása után elmondta, nincs igazán ellenszere az ilyen időjárásnak.

– Többnyire a lapos játék a kifizetődő, a hátszelet lehet bevonni csak a magas ívű rúgásoknál. Az, hogy talppal már nem lehet befejezni a szakaszokat, még szokatlan, de gyakoroljuk, hogy ez ne gátoljon minket. Kezdek ráérezni.

A nyolc állomásos ob-ról úgy vélekedett, minden versenynap más lesz, ezért az aznapi forma dönti el majd mindig, ki hol zár.

– Ahhoz, hogy valaki a végelszámolásnál is ott legyen, ahhoz az is kell, hogy összességében a nyolcvan százalékán jól teljesítsen.

Jürgen Wouters Belgiumból érkezett a versenyre, és őt is megtréfálta az időjárás.

– Manchesterben volt hasonló, de nem volt ekkora szél, mint Kisorosziban. Folyamatosan figyelni kellett, honnan fújt a szél. Ha mögülem, akkor lehetett magasan lőni, ha szembe, akkor csak laposan.

Hazája footgolf helyzetéről elárulta, egyelőre Antwerpen mellett van egy kilenclyukas golfpálya, ahol a footgolf is helyet kap, de hamarosan Liége mellett is lehetőség lesz a sportág űzésére.

– Ez még mindig nem elegendő, a nyugati területre is szeretnénk még pályát, mert nagyon sokat kell utaznia a versenyzőknek a viadalokra. Van nagyjából százharminc játékosunk, minden korosztály képviselteti magát és hölgyek is indulnak a versenyeinken. Több volt futballistát, például Enzo Scifót szeretnénk lecsábítani footgolfozni, hogy népszerűsítse a sportágat. Több első osztályú klub tette már tiszteletét nálunk eddig is. Az első nyílt versenyünk április végén lesz, de májusban és ősszel is rendezünk nemzetközi tornát.

Az idén életbelépő szabályváltozásokról elmondta, neki nehézséget jelent, hogy nem lehet talppal befejezni a játékot.

– Ezt még gyakorolnom kell, de például David Aertsnak, honfitársamnak ez a természetes, jobban is ment nálam.

Josip Gaurina Horvátországból érkezett Kisorosziba a bajnoki nyitányra.

– Elsősorban a gyakorlás a feladatunk minden versenyen, ahol csak lehet, elindulunk. Nagyjából egy éve footgolfozunk az országban, ezért vérmes reményeink nincsenek a nemzetközi tornákon, de igyekszünk minél több helyen megjelenni, hogy tapasztalatot szerezzünk.

Déli szomszédunknál idén az első verseny egy hónap múlva lesz, és összesen kilenc tornát szerveznek Horvátországban 2014-ben, amit egyelőre a zágrábi golfpályán tudnak játszani.

– Nagyjából ötvenen hódolunk a labdarúgás és a golf ötvözetének hazámban. Augusztusban lesz az első nemzetközi versenyünk, és a cél, hogy 2015-ben újabb egy-két pályán űzhessük a játékot.

Leczkési Zoltán Szlovákiából jött társaival. A pálya nem volt ismeretlen számára, hiszen gyakorlási lehetőség hiányában ide járnak footgolfozni.

– Nyugat-Szlovákiában vannak golfpályák, ahol szeretnénk meggyőzni a tulajdonosokat, hogy áldozzanak arra, legyen előbb-utóbb footgolfozási lehetőség. Gyerekcipőben jár még nálunk a sportág, de azon vagyunk, hogy klubokat, majd szövetséget hozzunk létre. Addig is jövünk Magyarországra gyakorolni. Most ugyan az időjárás is rontotta az eredményeinket, a végén már azért küzdöttünk a szélben és esőben, hogy minél hamarabb befejezzük a szakaszokat.

A Milan Footgolf Egyesület játékosa, Nagy Gábor másodszor állt életében az elrúgópontra.

– A foci szeretetéből indult a történet, ha meccs van a tévében, nekem az szent – mondta honlapunknak a szeles évadnyitó után a volt kosárlabdázó. – Tavaly próbáltam ki a sportágat, egy barátom hívta fel a figyelmet rá, és rá is kaptam az ízére. Gyönyörű a környezet, remek a társaság, és a mostanit leszámítva általában az időjárás is kedvező szokott lenni. Nagy előny, hogy jó levegőn vagyunk, nem a teremben, és a kosárral ellentétben futni sem kell. A lyuk itt is megvan, csak a földön, nem a palánkon. Itt nem kell Cristiano Ronaldónak lennie senkinek, hogy nyerhessen, viszont sokat kell számolgatni, hogyan juttassuk a labdát a lyukba. A szabályok mindenki számára érthetőek és egyszerűek.

Gábor kiemelte, tetszik neki a footgolf szervezettsége, és az a sportszerűség, ami a pályán uralkodik, amit a scorerek lelkes munkája segít.

– Minden sportnak megvan a maga dresscodeja, a focitól nagy mértékben eltér a footgolf a kulturáltság terén. Itt nem kell félni, hogy szotyi hullik a nyakunkba, nincs hangos szó, pláne káromkodás. Rangot ad neki a golfos környezet, a nyugalom, kiegyensúlyozottság uralkodik a gyepen. Sokan a családjukkal jönnek, és a hölgyek, gyerekek is remekül el tudják tölteni az időt, míg apa játszik.

A teljes eredménysor ranglistapontokkal hamarosan…