Nemzetközi footgolf hírlevél – március

Két új országot köszöntünk

A Nemzetközi Footgolf Szövetség (FIFG) e hónapban már hivatalos tagként üdvözölheti Kanadát, és figyelheti, hogyan terjed Észak-Amerikában tovább a sportág. A Kanadai Footgolf Szövetséget (CFA) Donald Mackay vezeti.

Mackay a golf területéről érkezett, korábban vezette a Nemzeti Golfpálya-tulajdonosok Szövetségét. Ezt követően is aktív maradt, és saját pályát hozott létre az Ontarióban található Bracebridge-ben, ahol tavaly kialakította a footgolf játék lehetőségét, amit az amerikai szövetség is hitelesített.

Az elmúlt nyolc hónapban Mackay azon dolgozott, hogy megismertesse a sportágat a juharlevelesekkel. A golf és labdarúgó szövetséget is bevonta a munkába, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban terjedhessen a híre a sportágnak. Kíváncsian várjuk, egy golfban profi mit tud kezdeni a footgolffal!

– Azzal a tudással és tapasztalattal, amit saját területén szerzett, Don nagyszerű partnere lesz az Amerikai Footgolf Ligának (AFGL). Osztjuk a nézeteit, és közösen azon dolgozunk, hogy egészségesen növekedjen a footgolf északon, és megszilárduljon a kontinensen – mondta Roberto Balestrini, az AFGL alapítója.

Kanadának öt footgolf pályája van jelenleg, és több tárgyalás is zajlik golfpályákkal, ahol hamarosan otthonra találhat az újdonság. A juharlevelesek hamarosan első versenyük időpontját is kitűzik.

A huszonkettedik tag csatlakozott a nemzetközi szövetséghez

Örömmel jelentjük, hogy a legújabb tagként felvételt nyert Törökország a FIFG kötelékébe.

– A törökök az egyik olyan nemzet, ahol egyre népszerűbb a golf, rengeteg pályát építenek, és ennek segítségével a footgolf is gyökeret verhet. A focihoz kötődő szenvedélyüket pedig ismerjük, nem utolsósorban pedig az ország szépsége, turisztikai vonzereje is segít a célok elérésében – mondta Mike O’Connor, a FIFG elnöke.

Isham Demirel, a Török Footgolf Szövetség (TFA) részéről kifejtette, erősen hisznek benne, hogy rövid idő alatt tömegek kedvence lehet a sportág az országban.

– Nagyon boldogok vagyunk, hogy mi is a Footgolf családjához tartozhatunk.

1.oldal

Az Egyesült Államok menetel előre

Egyre több figyelmet kap a footgolf a golfpályáktól, a profi golfszövetségtől (PGA), az Amerikai Futball Szövetségtől (MLS), és a második vonaltól (NASL) a tengerentúlon. A PGA támogatásáról biztosította a footgolfot, ami által megítélésük szerint vérfrissítésen eshetnek át a pályák. Gyors ütemben csatlakoznak zöld területek az amerikai sazkszövetséghez (AFGL), jelenleg már hetvenöt pálya huszonöt különböző államban biztosít lehetőséget a játékra, és tavasszal még lesznek csatlakozók. Nagy ország révén igyekeznek lefedni a területet, hiszen minden játékos a környékén szeretne hódolni szenvedélyének. Az AFGL meghívást kapott a foci szövetségektől, hogy megtárgyalják, milyen formában csatlakozzanak a labdarúgók a footgolfosok kiemelkedően fontos eseményeihez, és hogyan reklámozhatják az új sportágat.

Amerikában a fő versenyek a profi és amatőr tornák lesznek. Szeptemberre két esemény már le is van fixálva. New Jersey-ben a Crystal Springs Resortban lesz az egyik, ami a New York-i Washington hídtól negyvenöt percnyire terül el, ezért az Európából és Dél-Amerikából érkezőknek könnyen megközelíthető. A másik Kaliforniában, a River Ridge Golf Clubban lesz, ami félórányira van Santa Barbarától. Mindkét esetben lesz egy gyakorló nap, egy nyitóparty, majd a kétnapos viadalé a főszerep, amit természetesen az ünnepélyes eredményhirdetés zár. A torna pénzdíjas, a részletek hamarosan napvilágot látnak.

A két pályához szállás is tartozik a helyszínen. A Crystal Springs Resort egyéb elfoglaltsági lehetőségeket is nyújt a játékosoknak a pihenőidőben vagy a hozzátartozóknak. A River Ridge olyan helyen fekszik, ami két gyönyörű öbölhöz is közel van, több strandolási lehetőséggel. Disneyland csak másfél órányira van!

A Crystal Springsben tartandó torna szeptember 14. és 16. között, a River Ridge-i szeptember 19. és 21. között lesz. Május elsejétől lehet regisztrálni, és száznegyvennégy főig fogadják a jelentkezéseket. Ez az a verseny, amire minden amerikai footgolfos régóta vár!

Argentína fejlődésre sarkalja Uruguayt

Argentína március 22-24-ig az első versenyét rendezi Altos del Arapeyben, Uruguayban egy all inclusive komplexumban tizennyolc lyukon. Egyéni és csapatversenyt is hirdet az argentin szövetség (AAFG). Az egyéni versengés pontjai beszámítanak a hivatalos argentin ranglistába is, amin márciustól egészen novemberig lehet gyűjteni az egységeket. Ez lesz Uruguay első footgolf élménye. Ezt követően a két ország közösen régiós versenyek szervezését tervezi.

2.oldal

Az új szabálykönyv margójára

A nemzetközi szövetség hosszas tanácskozás után februárban hozta nyilvánosságra a nemzetközi szabálykönyvet. Rengeteg időt és energiát beleölve született meg az új rulebook, amivel kapcsolatban rengeteg üzenet érkezett a központba. A végső változat az országok alapos kikérdezése után nyerte el végső verzióját. A visszajelzéseket és véleményeket figyelembe véve a többség szava döntött. A legnagyobb port a talppal való befejezés engedése vagy tiltása verte fel. Ennek eltörlése kapcsán a világ legjobbjai a következőket mondták:

Christian Otero, argentin bajnok, a las vegasi és a Puerto Rico-i open nyertese:

– Mint footgolf játékos, és a Mar del Plata Footgolf alapítója örülök az új szabálynak, mely eltörölte a talpalást. Ezt ugyanis nehéz volt definiálni, mikor végzi el valaki helyesen vagy szabálytalanul. Ennek bírói megítélése nagyon nehéz, ami kellemetlen érzéseket keltett sok játékosban. Úgy vélem, nem volt fair, mivel a nagyobb lábméretűek nagyobb felülettel érinthették a játékszert. Már csak emiatt sem lett volna szabad soha megengedni. Golfban sem lehet tolni a labdát, csak ütni, a footgolf is sokat vett át a golfból, miért ne használnánk mi is ezt? A labda rúgása a pálya bármely részén egyértelműsíti a lényeget, szabályos érintés történt. Ez a talpalásnál nem így volt. Remélem, minden szövetség minden versenyén az új szabályok értelmében játszanak majd, ami a nézőknek is nagyobb élményt jelent.

Lasse Erikssen, Norvégia

– Mint volt labdarúgó, valamint a társaim visszajelzésére is alapozva, mi is azon országok közé tartoztunk, aki változást szorgalmazott. Méghozzá a következők miatt:

1. Elkerülni a vitát, mennyi ideig volt a rúgó lába a labdán.

2. Mikor valaki így érinti a játékszert, közelebb gurítja a lyukhoz, mielőtt elengedné azt.

3. Norvégiában minden játékos egyöntetűen arra voksolt, változtassunk rajta.

4. A barátnőm, aki szintén volt labdarúgó, a következőt mondta, mikor először játszottunk, és talpaltam: miért használod ezt a női rúgást?

Simon Wetzel, 2012.es holland bajnok és a 2013-as brit open nyertese

– Én a talpalásos módszert használom, és ez fekszik is nekem, de megértem a változtatás okait, ez így tisztább lesz, és kevesebb problémát okoz a játékosok között. Az új szabályokhoz alakítom majd a stílusomat, mivel most már a világon minden játékos eszerint játszik majd. Időre lesz szükség, mire ezt mesterfokon el lehet sajátítani, minden sportolónak alkalmazkodnia kell most ehhez.

Laura Balestrini:

– Ahhoz, hogy a footgolf sportként tovább fejlődjön, úgy kell működnie, mint egy nagy ipari egységnek, és akkor világhírnévre tehet szert. A FIFG arra törekszik, hogy tiszta és konzekvens irányt mutasson.

3.oldal

Indul a magyar bajnokság 2014-ben

A tavalyi sikeres magyar rendezésű magyar és nemzetközi tornákat követően idén országos bajnokságot rendez a sportág hazai alapító szervezete, a Footgolf Hungary Kft.

2014-ben nyolc állomásból álló Footgolf Országos Bajnokság végén magyar bajnokot hirdetünk. A ranglista versenyen indulóknak minimum négy hétvégén rajthoz kell állniuk ahhoz, hogy a végén eredményük beszámítson az összesítésbe. Március 15. és október 5. között dől el, ki a legjobb magyar játékos. A Kisorosziban található Magyar Golf Clubban a már megszokott tizennyolc lyukra, par 72-vel zajlanak majd a viadalok. Egyedül a záró megmérettetés lesz kétnapos, október első hétvégéjén ugyanis ismét nagyszabású nemzetközi verseny helyszíne lesz Kisoroszi.

A végeredmény ranglistapontok alapján alakul ki. Minden versenynapon az első helyezett száz ponttal gazdagodik, ez csökken egészen odáig, hogy a huszadik egy egységet kap. A nemzetközi szövetség által támogatott sorozat rangos díjakat tartogat a legjobbak számára.

A magyar bajnokságra az egyszeri nevezési díj ötezer forint, a greenfee 5500 forint minden alkalommal. Az éves klubkártya (hatezer forint) kiváltásával a kisoroszi pálya greenfee ára 4500 forint.

A már említett októberi nemzetközi versenyre a tavalyihoz hasonlóan a világ elitjét várjuk Magyarországra.

Hírek Belgiumból

A második szerződést is tető alá hozták Belgiumban, ami biztosítja, hogy újabb pályán lehessen footgolfozni. A Golf Henri Chapelle a német és holland határhoz van közel. Az első nemzetközi torna október 11-12-én lesz. A szövetség honlapján a többi eseményről is olvashatnak. A szezon áprilisban, az Antwerp Cuppal veszi kezdetét.

Pár hónapja a Limburg TV-ben lehetőségük nyílt bemutatni a sportágat a nézőknek.

Az SK Lierse profi labdarúgó csapata is kipróbálta a játékot Brasschaatban.

4.oldal

Megvolt a kezdőrúgás Franciaországban

Március ötödikén a Párizs melletti Feucherolles golfpályán megvolt az első, tizenöt lyukra játszott footgolf kupa. Egyéni és csapatversenyben közel százharmincan vettek részt a technikás, vizesárkokkal tarkított pályán. Három svájci osztozott a dobogó fokain. A győztes, David Mancino par (76) alatt zárt, bizonyítva a nehéz pálya ilyen remekül is teljesíthető. A csapatok versengésében a hollandok és a házigazdák voltak a fő riválisai egymásnak a verőfényes napsütésben. Nem meglepetésre az oranje (Thijs VanRookhuizen-Wilty Schaap) nyerte a tornát, nyolcvan lövéssel, par felett hárommal. A legjobb gallok Virafinnal és Forges-val negyedik lett. A versenyen elindult Roy Makaay is.