Nagy hiányzók, meglépő és kupagyőztes Lengyel Béla

Vasárnap rendezték a Footgolf Országos Bajnokság (FOB) második versenynapját, a Hörmann Footgolf Versenyt, ami egyúttal a Magyar Kupáért is zajlott. Bogár Krisztián és Németh Péter hiányában, de így is erős mezőnyben Lengyel Béla nyerte a trófeát nyolcvanöt induló közül.

Tökéletes versenyidő várta az indulókat Kisorosziban, a Magyar Golf Club pályáján. A tizennyolc szakaszos verseny vasárnap az országos bajnokság (Footgolf Országos Bajnokság) második fordulója volt, valamint egyúttal a Magyar Kupáért is harcba szálltak a versenyzők junior, senior és felnőtt kategóriában. A fiataloknál a ferencvárosi Juhász Donát nyert 89-es teljesítménnyel, ami a felnőttek között is pontszerző helyet ért volna. Mögötte Kiss Roland (SZTK, 90) és Rozsáli Artúr (FTC, 94) volt a sorrend. A senioroknál 76 lövéssel Kókai Ferenc (Rowels) bizonyult a legjobbnak Boros Attila (Milan Footgolf, 79) és Ivánkovics Zoltán (SZTK) előtt. A felnőttek versengését Lengyel Béla (Renegate) nyerte 70 (par -2) Gyenes Andrást (Milan Footgolf, 74) és Bihari Pétert (Budapest Stars, 77) megelőzve. Ezzel az eredménnyel a 2012-es világbajnok nagy lépést tett a végső győzelem felé, hiszen kettőből kétszer állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. A bajnoki forduló és a kupagyőzelem mellé a Sport Global Tours felajánlásának köszönhetően Lengyel Béla egy madridi utat nyert a Real egyik bajnoki mérkőzésére, utazással, három éjszakával, meccsbelépővel és transzferrel.

Vasárnap nem állt rajthoz két klasszis footgolfos, Bogár Krisztián és Németh Péter. Az első forduló győztese, Lengyel Béla ezzel nagy lehetőséget kapott, hogy a nyolc állomásból álló bajnokság második köre után komoly előnyt halmozzon fel.

– Ahogy megtudtam, hogy Krisztián és Péter nem lesz, valóban éreztem, komoly sanszot kaptam. Ezzel szerettem volna élni, ami sikerült is. A legutóbbi viadalhoz képest az időjárásra nem lehetett panaszunk, féltávnál volt csak némi szembeszél. Végig koncentráltam, az elején talán túl görcsösen is akartam, hogy minden szakaszt parnak megfelelő rúgásszámmal abszolváljak. A harmadik lyuk után azonban már lazábbra vettem a játékot, és elkezdtem élvezni a pályát minden stressz nélkül – foglalta össze a nap eseményeit a 2012-es világbajnok. Hetente egyszer járunk ki páran Kisorosziba edzeni. Ahhoz, hogy megtartsuk helyünket a világ élvonalában, ez a minimum. Tudomásom szerint, a kontinens legjobbjai is körülbelül ennyit töltenek a gyepen. Nagy rejtély egyelőre, a tengerentúlon hogy alakulnak majd az erőviszonyok, a térség mind játékban, mind marketingben hatalmas fejlődésnek indult – vázolta Lengyel a footgolf nemzetközi változásait.

A Ferencváros 2014-ben hozta létre footgolf szakosztályát, benne a világ élvonalába tartozó Bogár Krisztiánnal, Varga Gáborral és Németh Péterrel.

– Van jövője a sportnak, még olyanok számára is mint én, akinek a térde vagy bokája már nem bírná a nagypályás játékot A technika azonban megmarad, és nagyon tetszik, hogy gondolkozni kell, valószínűleg a futballcsapatot is kihozom majd, technikai gyakorlásnak sem lenne utolsó. – mondta Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója. – Most játszottam először, száz rúgás alatt végeztem. Volt egy-két pálya, amit simán hoztunk, volt, amin már kínunkban egymáson nevettünk, amikor csak nem akart a lyukban kikötni a labda.

Másodszor állt rajthoz Orosz Marcell, az FTC U13-as csapatának labdarúgója, egyben Pál fia, aki néhány ferencvárosi társával érkezett Kisorosziba.

– Nagyon tetszik, bár kell néhány verseny, míg az ember hozzászokik a pályához, és magához a játékhoz. Fárasztóbbnak éreztem, mint egy meccset, többször kellett nagyot rúgni, mint a focipályán.

– Ahol pattog a labda, én ott vagyok – adta meg ars poeticáját Korolovszky György, aki a senioroknál megnyerte az első fordulót. A tavaly év végéig a tizenöt éven aluli magyar válogatottat irányító szövetségi edző a futballistáknak is ajánlja a játékot.

– A rúgótechnikát mindenki fejlesztheti a pályán, és senki sem sürgeti, van idő kalkulálni a gyepen, mekkora erővel, merre, milyen lábtartással küldjük útjára a játékszert. Kihívás, hogy számolni kell a természeti adottságokkal, széllel, esővel, domborzattal. Igazi regenerációs, relaxációs tréning lehet egy csapat számára.

Saját teljesítményéről elárulta, igyekszik mindig nyolcvan rúgás alá kerülni, és mivel három hónapja ismerte csak meg a játékot, van még mit tanulnia.

– A kezdeti időszakhoz képest már most tizenöt-hússzal jobban teljesítek. Nagyon élvezem a hangulatot, a környezetet, és egyelőre a hobbimnak mondhatom a footgolfot, de lehet, hogy a szenvedélyemmé is válik idővel.

Ezúttal is érkeztek külföldről versenyzők, Szlovákiából nyolcan is tiszteletüket tették Kisorosziban.

– Egyelőre Magyarországra tudunk átjárni gyakorolni, és megméretni magunkat, otthon nincs footgolf pálya kialakítva – adott képet északi szomszédunk lehetőségeiről Lukács Attila, aki a következő fordulót szinte biztosan kihagyja, mert megműtik a lábát. – Van nyolc-tíz golfpálya az országban Pozsony és az Alacsony-Tátra környékén, de egyelőre a footgolf gyerekcipőben jár nálunk. Azon vagyunk, hogy meggyőzzük a vezetőket, érdemes teret adniuk az új sportágnak. Például tőlem huszonöt kilométerre, Bács faluban is van egy golfpálya, ősszel okosabbak leszünk, addigra remélhetőleg jó hírekkel szolgálhatunk ezen a téren.

A fociclub.hu is a bajnokság aktív résztvevője, főszerkesztőjük, Őszi Ádám beleszeretett a sportágba.

– Gelencsér Gábor mutatta meg nekem a footgolfot tavaly. Nem csalódtam, remek sportág és jó társaság fogadott Kisorosziban. Csak azt tudom tanácsolni, próbálja ki mindenki, és bele fog szeretni.

Őszi Ádám és csapata Somogy megyéből érkezett az ob-ra.

– Folyamatosan lehet fejlődni, célom egyelőre, hogy száz lövés alatt maradjak – mondta Ádám, aki eddig mind a két fordulóban rajthoz állt.

Honlapjukon a labdarúgás és golf ötvözetének külön fület szenteltek, és folyamatosan hírekkel, interjúkkal segítik a sportág hazai népszerűsítését.

Szujó László, a Hörmann Hungária Kft vezetője is kilátogatott Kisorosziba, az ob második fordulójára, aminek cége a névadó szponzora. 2012-ben, a magyarországi világbajnokságtól datálódik az együttműködés.

– Ez már a harmadik esztendő a közös munkánk során. Mindig is támogattuk a sportokat, főleg a labdajátékokat. Szeretem az újdonságokat, és látva például az első világbajnokság magyar sikereit, már látható, hogy nyerő csapat mellett tettük le a voksunkat. Szeretnénk, ha idehaza és a világon is megismernék a footgolfot, és elterjedne. Van létjogosultsága, már csak a nyugodt, békés családbarát környezet miatt is – fogalmazott Szujó László.

A bajnokság következő fordulóját május 11-én rendezik, Kisorosziban.

Részletes eredmények és a bajnokság állása hamarosan.