Nagy hajrával Lengyel Béla harmadik lett az európai sorozatban

Végéhez ért az első kontinentális kupasorozat. A European Trophy Tour (ETT) kilenc állomásos sorozatában svájci siker született. A záró versenyen, Portugáliában ötös holtverseny után Lengyel Béla nyert, ezzel összetettben a világbajnok a felkapaszkodott a harmadik helyre. Az országok versenyében Magyarország a második lett.

 

IMG_0889

Esős időjárás fogadta azt a száznál is több játékost, akik tizenegy különböző országból érkeztek Portugáliába, a footgolf történetének első, teljes szezont felölelő, nemzetközi tornája, az ETT záró hétvégéjére. A pénteki gyakorlónapon az eső sokat rontott a körülményeken, és ugyan szombaton is jutott az égi áldásból, már kedvezőbbek voltak a feltételek, míg vasárnap pazar idő, húsz fok feletti hőmérséklet fogadta a footgolfosokat. A kiváló gyepen négy női induló is volt, ezúttal azonban mindenki a férfiak mezőnyében kialakult izgalmas végkifejletre volt kíváncsi.

Ahogy azt a beharangozóban megírtuk, az éllovas, svájci David Mancinónak nem kellett izgulnia, hiszen csak az argentin Otero és a holland Wetzel előzhette volna meg, de mindketten kihagyták a dél-európai végállomást. A világbajnok Lengyel Bélának nyerni kellett volna ahhoz, hogy összetettben a harmadik helyre odaérjen.

IMG_1058

A Quinta da Marinha pályáján hét magyar is az elrúgópontokhoz állt, és nem is tétlenkedtek. Lengyel Béla (EMFGSE) és Bogár Krisztián (FTC Footgolf) remekelt, és már szombat után az élbolyban szerepeltek, vasárnap délutánra pedig a mezőny élén végeztek, igaz, rajtuk kívül még hárman mínusz héttel fejezték be a kétszer 18 szakaszt. Következhetett a ”hirtelen halál”. A svájci Lionel Jacot nem tudott ottmaradni a szétlövésre, így az elsőséget a két magyar, valamint a holland Van Bracht és a svájci Mancino között döntötték el az utolsó lyukon. Legalábbis szerették volna, de mind a négy footgolfos mínusz eggyel végzett. Jöhetett a közelítő rúgás ugyanerre a szakaszra. Itt egy megadott pontról kellett minél közelebb juttatni a játékszert a lyukhoz, úgy, hogy a riválisok nem láthatták, hol áll meg a másik labdája.

Ebben a harmadiknak rúgó világbajnok, Lengyel Béla volt a legjobb, besöpörve a győztesnek járó száz pontot. Második a holland Van Bracht, harmadik helyen a már ETT-győzelmét zsebben tudó Mancino végzett, míg Bogár Krisztiáné lett az előkelő negyedik pozíció. Ami a magyarokat illeti, Podusil György (Budapest Footgolf) 9., Gelencsér Gábor (EMFGSE) 29., Sain Antal (EMFGSE) 48., Hankó Péter (Milan Footgolf) 58., Hinora Ferenc 72. lett.

DSC_0404

A rekordokat hozó versenyen 27 flight, és 105 sportoló állt rajthoz, a teljes sorozatban 17 ország négyszáznál is több játékosa indult legalább egy kupán.

A portugál versenyen szerzett győzelmével összetettben (a három legjobb eredmény beszámításával) Lengyel Béla elcsípte a kontinentális dobogó harmadik fokát, Mancino nyert, Wetsel lett a második. Érdekesség, hogy az olasz Marco Caricato a kilencből hétszer volt az indulók között. Az országok csatározását, azaz a négy legjobb nemzeti játékos eredményét összeadva Svájc végzett az élen, megelőzve Magyarországot és Hollandiát. Negyedik lett az az Argentína, mely mindösszesen két ízben utazott át az óceánon footgolfozni. A sorozatban elindult nemzetek legjobbjait egyéni díjakkal jutalmazták.

 IMG_0899

European Trophy Tour egyéni összetett végeredmény:

1. David Mancino (Svájc) 270 pont

2. Simon Wetzel (Hollandia) 234 pont

3. Lengyel Béla (Magyarország) 225 pont

fotó 1

European Trophy Tour csapat összetett végeredmény:

1. Svájc

2. Magyarország

3. Hollandia

DSC_0396