Világbajnokság 2016-ban

A Nemzetközi Footgolf Szövetség (FIFG) bejelentette, 2016-ban megrendezi története második világbajnokságát. A rendezésre idén márciustól lehet jelentkezni annak az országnak, mely tagja a FIFG-nek, és eleget tesz a feltételeknek, többek között annak, hogy a vb-nek 2016 májusa és novembere közé kell esnie.

– 2012 júniusában tartottuk az első, történelmi jelentőségű világbajnokságot – mondta a hírre reagálva Gelencsér Gábor, a magyar szövetség elnöke és az első vb szervezője. – A footgolfot néhány országban már játszották akkor, ezért úgy döntöttünk, itt az ideje egy nagyszabású eseménynek. Ennek lett házigazdája Magyarország, és a vb nyolc ország részvételével nagy siker volt.

A nemzetközi szövetség a következő világeseménytől azt várja, magas színvonalú versenyen a legjobbak beírhassák magukat a sportág történelemkönyvébe. A világ számos szegletében terjed a játék, a nemzetközi versenyek folyamatosan fejlődtek az elmúlt pár évben. 2015-re húsznál is több nyílt verseny szerepel már a naptárban.

–  Kétségkívül a 2012-es vb nagy hatással volt a sportág fejlődésére – tette hozzá Laura Balestrini az amerikai szövetség képviseletében. – Két éve kérdezgetik az amerikai footgolfosok tőlünk, mikor lesz újra vb. A mostani bejelentés után biztos nagy az izgalom a köreikben, hiszen itt az idő, hogy tökéletesítsék tudásukat a következő kupákon, hogy aztán jól teljesítsenek majd a világbajnokságon. Közel harminc tagországa van már a FIFG-nek, és jó néhány most is a jelentkezés fázisában van. Nagyon izgatottak vagyunk a második vb miatt, biztos vagyok benne, hogy fantasztikus lesz.

Michael O’Connor, a Nemzetközi Footgolf Szövetség elnöke kiemelte, milyen jó látni, hogy ilyen sok ország mekkora ütemben fejlődik, és milyen pozitív fogadtatásban részesül az emberek részéről. – Vezetőségünk tagjai saját hazájukban a sportági alapítóknak számítanak, és a szövetség, amit közösen működtetnek, és elértek, arra emlékeztet, honnan is indult a sportág. Egyre több helyen van lehetőség gyönyörű pályákon játszani most már minden kontinensen. A jövő évi vb-vel úgy érzem olyan médiaérdeklődést is kiválthatunk, ami a footgolfot a világ élsportjai közé emelheti. A sok sajtómegjelenésnek köszönhetően egyre több ország lesz érdekelt, és mutatja be hazájában a sportágat – nyilatkozta az elnök, egyúttal buzdítva az érdeklődő országokat, hogy bátran vegyék fel a kapcsolatot a nemzetközi szervezettel.

A médiamegjelenések sűrűsödése egyúttal szponzort is vonzott a sportágnak. Például Nagy-Britanniában a Mitre sportszergyártó cég azonnal felismerte a footgolfban rejlő potenciált, és a hivatalos labdák szállítója lett.