Tizenegy magyar utazhat a vb-re

Március 15. nevezetes nap hazánk történetében. Ugyan a forradalom kitörésének évfordulójával nem említhető egy lapon az idei vasárnap, mikor elrajtol a Footgolf Országos Bajnokság (FOB) 2015-ös kiírása, de a sportág történetében mérföldkőnek tekinthető. A nyolcállomásos versenysorozat ugyanis egyben jogosultságot jelent a következő világbajnokságra.

Footgolf World Cup 2012 - 1st day (349)

Egy induló szezon előtt legkevésbé kell motiválni a versenyzőket, de a legfrissebb hír minden bizonnyal még nagyobb erőbedobásra sarkall minden résztvevőt. A FOB idei legjobbjai ugyanis kvótához jutnak a következő világbajnokságra.

Mint ismert, az első vb-nek Magyarország adott otthont 2012-ben. A nemzetközi szövetség (FIFG) felhívására március 1-ig négy ország jelezte rendezési szándékát. Hogy Nagy-Britannia, Törökország, az Egyesült Államok vagy Argentína lesz-e közülük a befutó, április közepén kiderül. Amennyiben utóbbi nyer, az időjárási feltételek miatt már idén decemberre várható a világesemény, amennyiben a másik háromból kerül ki a győztes, akkor jövő nyáron lesz a torna.

Magyarország (és a tervek szerint minden FIFG-tagország) tíz versenyzőt delegálhat majd. Az idei FOB tehát arról is hivatott dönteni, kik képviseljék hazánkat a vb-n. Egy név már tudott, hiszen a versenykiírás szerint a regnáló világbajnok minden körülmények között jogosult a részvételre, azaz Lengyel Béla az első biztos résztvevője a világbajnokságnak. Az ő eredményei az idei országos bajnokságban nem számítanak bele a kvótaszerző csatákba.

A magyar szövetség a felnőtt férfi kategória első három helyezettjét, a szenior kategória elsőjét és az összetett ranglistán a rajtuk és Lengyel Bélán kívüli öt legjobb játékost nevezi a vb-keretbe, valamint választ egy csapatvezetőt tizedik résztvevőnek.

Ez a tíz fő a világbajnok és tavalyi magyar bajnok Lengyellel kiegészülve képviselheti majd hazánkat a következő vb-n. Amennyiben ezek a játékosok nem tudják vállalni az indulást bármely okból, a ranglistán utánuk következő lép a helyükre. A FOB első fordulója Kisorosziban lesz március 15-én.

Footgolf World Cup 2012 - 2nd day (312)

Vb-kvótára jogosultak:

Lengyel Béla regnáló világbajnok

FOB 2015 felnőtt férfi bajnok, második és harmadik helyezett

FOB 2015 szenior bajnok

FOB 2015 összetett ranglista öt legjobbja (a fentieket leszámítva)

1 fő választott csapatvezető

Footgolf World Cup 2012 - 2nd day (10)