Pályacsúccsal nyert a címvédő, Bogár az élre állt, megvan a junior és női bajnok

Ahogy az várható volt, bőven tartogatott izgalmakat a Footgolf Országos Bajnokság (FOB) hetedik fordulója. A vb-kvalifikáció szempontjából is fontos hazai pontvadászatban már csak egy esély van előrelépni.

Nyolc fordulóból már csak egy kör van hátra a FOB idei kiírásából, amelynek tétje idén igen nagy. Jövő januárban Argentína lesz a házigazdája a második vb-nek, ahol Lengyel Béla biztosan ott lesz, hiszen címvédőként erre automatikusan lehetősége nyílik. Magyarországról még tízen biztos követik őt. A felnőtt férfi kategória dobogósai, a szenior bajnok, és az őket az összetett ranglistán követő legjobb hatnak lesz esélye utazni a vb-re. A magyar bajnokság során a hat legjobb eredmény számít, éppen ezért volt nagy jelentősége a vasárnapi, hetedik állomásnak. Kisorosziban, a Magyar Golf Club kifogástalan állapotú pályáján a mezőny első fele még esőben és szélben, második fele szélben, de már száraz pályán versenyzett.

A legjobban a címvédő célzott, Lengyel Béla (FTC Footgolf, főképen, zöldben) 66 rúgással diadalmaskodott klubtársa, Bogár Krisztián előtt (68), aki csak a 9-6-3-1 szabálynak köszönhetően előzte meg a harmadik Biró Lászlót az abszolút és egyúttal a felnőtt férfi kategóriában is. Az összetettben eddig vezető Németh Gábor (FTC Footgolf) kilencedik lett, ezt kihasználva Bogár az élre állt mind abszolútban, mind felnőtt férfi kategóriában.

Ez azt is jelenti, Bogár és Németh között dől el az abszolút elsőség kérdése az utolsó körben, a vasárnapi győzelmével harmadik helyre feljövő Lengyelnek hatalmas szerencsére és persze győzelemre lenne szüksége, hogy mindkettőjüket beelőzze. A felnőtt férfiaknál a címvédő közelebb jár Bogárhoz és Némethez, de előbbi így is 48, utóbbi 33 egységre van.

– Sokat kellett várni az újabb győzelemre, de én mindig úgy álltam oda, hogy aznap nyerek – mondta a tavalyi bajnok Lengyel Béla, aki idén most először nyert FOB-versenyt, igaz, beállítva Bogár Krisztián 66-os pályacsúcsát. – Sérült is voltam, edzői elfoglaltságom is volt, és egy ideje új, chipes labdával játszom, amivel tudom elemezni az eredményeimet edzésen. Mostanra megismertem, és összeállt a játékom. Csak a vb lebeg a szemem előtt, annak rendelek alá mindent. Argentínában szeretném megvédeni a címem, de legalább olyan eredményt elérni, hogy büszke legyen rám a hazám. Ehhez minél jobban akarok teljesíteni a hátralévő versenyeken, hogy kellően ráhangolódjak. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a két utolsó FOB-kört, és a három European Footgolf Trophy Tour versenyt megnyerem. Egy megvan.

A szenioroknál összesűrűsödött az élmezőny. Balázsi Csaba (BFGT) nyert Hankó Péter (Milan Footgolf) és Podusil György előtt (BFGT). Összetettben Balázsi, Zsuppán Péter (BFGT) és Podusil a sorrend, közöttük mindösszesen hat pont van.

Hankó Péter (jobbra) idei első dobogós eredményének örülhetett

Hankó Péter (jobbra) idei első dobogós eredményének örülhetett

– Remek csapat segíti a munkánkat, sok terhet levesz a vállunkról Pálfi Flóra és csapata – kezdte sorolni Hankó Péter, a magyar szövetség alelnöke, minek köszönhető, hogy nemzetközi rutinnal is felvértezett mezőnyt megelőzve idén először állhatott dobogóra a szenior kategóriában. – Sokszor játszottam meg jól lyukakat, de általában nem voltam kiegyensúlyozott, ma végre igen. Fejben is igyekeztem lassítani a játékot, koncentráltabban játszottam. Úgy érzem, mindig bennem volt egy ilyen eredmény, most végre kijött. Szeretnék még javítani az eredményen, és tartani ezt a formát.

A hölgyeknél új bajnokot avathattunk. A FOB idei kiírásában már negyedszer nyerő Major Ilonát (FTC Footgolf) már nem tudja befogni Nagy Niki (szintén FTC Footgolf), akinek viszont az ezüstérme is garantált, ahogy Petkov Orsolya (BFGT) bronzérme is.

A junioroknál Kókai Bence (Issimo FG) remekelt, nagy előnnyel nyerte a versenyt. Kiss Roland (SZTK Footgolf) azonban olyan előnyre tett már szert, amit már nem lehet behozni, ezzel sporttörténelmet írt. Tavalyi diadala után megvédte címét, erre értelemszerűen még senki sem volt képes a második éve íródó bajnoki történelemben, és valószínűleg idén nem is lesz követője a többi kategóriában.

A FOB összes mai eredménye ITT található, összetett eredmények IDE kattintva láthatóak.

Nincs megállás, az előttünk álló hétvégén Horvátország rendez European Footgolf Trophy Tour versenyt, ahova húsznál is több magyar készül. Október első hétvégéjén a kontinentális sorozat Magyarországra érkezik, a FOB záróköre pedig majd október 18-án lesz Kisorosziban.