Gelencsér Gábor: Elérhető közelségben a sportági szövetséggé alakulás

Nagy utat tett meg a footgolf, mióta pár éve egyáltalán kitalálták. A hazai szövetség tavalyi hivatalos bejegyzése óta folyamatosan azon dolgozik, növelje a játékosbázist, új helyszíneket találjon és profi útra terelje a sportágat. A tények és a számok szép jövőképet festenek. Gelencsér Gábor, a magyar szövetség elnöke alábbi interjújában kiemeli, nagy szerep hárul a klubokra és további dinamikus, hatékony munkát ígér.

− Hazánkban járt a footgolf elit, hogyan értékeli a IV. Hungarian International Footgolf Opent?
− Csak pozitív visszajelzések érkeznek a játékosok felől azóta is, és ez nagy szó, mert az a tapasztalatom, hogy egy esemény alkalmával majdnem minden esetben van negatív visszhang is. Valóban sok munkánk volt benne, hogy a hagyományokhoz híven az európai sorozat, a European Footgolf Tour egyik legrangosabb állomásának adjunk otthont. A helyszín erre alkalmas volt, a Magyar Golf Club pályái tökéletes állapotban voltak, a klubélet pedig egyben nyüzsgő, mégis családias volt. Ez tényleg egy nagy család, ebben a sportágban versenyről versenyre barátságok köttetnek. Az időre egy szavunk nem lehet, most is szinte végig szélcsendben, napsütésben játszhattak a sportolók. A háttérben folyó, nem annyira látványos munka, mint az élő eredménykövetés, a kiegészítő programok, mint a teqball, valamint a szállás, az ellátás azt eredményezte, elégedetten távoztak a footgolfosok. Ehhez még elengedhetetlen volt a szponzorok segítsége. Elégedett vagyok, és azt hiszem odafent Hangya Peti is csettintett egyet (Hankó Péter, a szövetség alelnöke nemrég hunyt el – a szerk.). Egyet sajnálok, hogy ilyen remek hangulatú versenyen nem játszhattam, de sokkal fontosabb volt, hogy minden rendben menjen és az továbbra is prioritást élvez, hogy magas színvonalú versenyeket rendezzen a szövetség.

− Ezek szerint már lehet tervezni a 2017-es nemzetközi versenyt?
− Évről évre igyekszünk magasabbra tenni a lécet. Idén is az egyik legmagasabb pontszámú verseny volt a miénk, csak a holland, angol és svájci volt eddig, és majd a záró, marokkói finálé lesz 250 pontos. Nálunk a győztes 200 pontot kapott. A vérkeringésben benne kell maradnunk, ez nem kérdés, nagyon nagy a verseny már most azért, hogy ki rendezhessen EFT fordulót. Jövőre lesz némi átszervés a tervek szerint, de biztos, hogy újra ellátogat hozzánk a világelit. Az pedig mindig is kecsegtető lesz minden játékos számára, hogy két külön pályát lehet bejátszani a tradicionális magyar footgolf pályán. A tervek szerint jövőre négynapos eseményt tervezünk, azaz a csütörtöki nap lesz lehetőség a pályabejárásra, majd péntek, szombat és vasárnap lesz a versenynap.

dsc_0015-2

Minden a legjobb úton halad

− Ez volt a legnagyobb hazai rendezésű verseny idén, de ezen kívül is voltak előrelépések.
− Még év elején teljes csapattal tudtunk részt venni a sportág második világbajnokságán, Argentínában, ahol a csapat az ötödik lett. A Footgolf Országos Bajnokság idén is nyolc fordulóból áll, de Kisoroszi és Zirc után Balatongyörök is bekapcsolódott a körforgásba, a tervek szerint mostantól ott is lesznek versenyek. A Hinora Winter Footgolf Tour, azaz a tavaly ősszel kezdődött téli bajnokság tavasszal befejeződött, ez teljesen új köntösben indul újra nemsokára osztrák és szlovák helyszínekkel bővülve. Továbbra is a legfontosabb, hogy minél több emberrel ismertessük meg ezt a még mindig újnak számító sportágat, valamint, hogy egyre több pályán tudjunk játszani. A golfklubok, akik már beengedtek minket, tapasztalják, hogy egyáltalán nem károsodik a talaj a footgolfozás során, ami az első érv szokott lenni a sportágunk ellen. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk pályákkal, aminek eredményéről természetesen azonnal beszámolunk, ha már lesz konkrétum. Ki kell emelnem, hogy a 2016-os évben egyre több a junior és a női játékosunk, amire külön büszkék lehetünk.

− Egyre több a pénzdíjas verseny is, de tulajdonképpen szabadidősportról beszélünk. Hogyan válhat profivá egy sportág?
− A nagyon magas pénzdíjak rossz irányba vihetik el a sportágat, ezért szeretnénk bevezetni egy limitet, ami az adott versenyekre vonatkozón lesz kiszámolva, azaz az úgynevezett 250 pontos (ez a legmagasabb elérhető ranglistapont a most fennálló nemzetközi sorozaton belül – a szerk.) versenyeken lesz a legmagasabb pénzdíj, és ahogy kevesebb ranglista pontért játszanak a játékosok, úgy lesz kisebb az összeg. Egy sportág nem csak attól lesz profi, hogy nagyértékű nyereményeket biztosítanak a szervezők. Először le kell fektetni az alapokat, és a világon mindenhol e szerint kell játszani a sportágat. Gondolok itt arra, hogy minden szervező ország rendezvényén egy bizonyos létszámú csapatnak kell dolgozni, ahol mindenki tudja a dolgát és gördülékenyen haladhat az esemény. A szabályokat még tisztábbá, érthetőbbé, egyszerűbbé kell tenni. Ebben eddig is élen jártunk, erre továbbra nagy hangsúlyt fektetünk. Az, hogy mikorra lehet a footgolf profi sportág, azt most még nem tudom megmondani. Lehet, hogy 2018-ra lesz profi liga, de az is benne van, hogy csak később tudjuk kialakítani. A legfontosabb az, hogy megmaradjon a folyamatosan fejlődő tendencia és akkor hamarosan újabb szponzorok segítségével még nagyobbat tudunk majd előrelépni.

− Mikor és milyen lépések következtében válhat a Magyar Footgolf Szövetség szabadidősport szövetségből sportági szakszövetségé?
− A háttérben folyamatosan azon dolgozunk, hogy megfelelően elő legyen készítve minden ahhoz, hogy első lépésben sportági szövetséggé alakuljon a Magyar Footgolf Szövetség és a későbbiekben sportági szakszövetséggé válhasson. Nagyon sok feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy ez teljesüljön, de nagyon jó úton haladunk, hogy ez bekövetkezzen már 2017-ben. Egyre több a hivatalosan bejegyzett footgolf szakosztállyal rendelkező sportegyesület, így az egyik alapfeltétele a változásnak a kluboknak köszönhetően már teljesült. Az idei évvel meglesz az ötödik évben is megrendezett footgolf bajnokság, amely értelemszerűen amatőr bajnokság volt, de az elmúlt három évben már igazán komoly standardok szerint rendeztük. Ebből is látszik, a fejlődés az töretlen. Ezen túl is vannak még további kritériumok, amelyek már teljesültek, például több mint száz játékos vett részt a bajnokságokban és még sorolhatnám. Azon dolgozunk, hogy minél több klub minél több játékost delegáljon minél több korosztályban. Hinora Ferenccel, elnökségünk tagjával össze kívánunk rakni egy négy-öt fős csapatot a játékosokból, klubvezetőkből, hogy minden fontos kérdésben a lehető legjobb döntést tudjuk meghozni a sportág fejlődését szem előtt tartva. Eddig is hatékonyan dolgoztunk, mert mindenki azzal foglalkozik, ami területe, a jogi dolgokat intézik az ügyvédek, a híreket és a közösségi médiát kezeli a sajtós, a honlapot fejleszti az informatikus.

− Nagy szerep hárulhat a klubokra. Az egyesületek mikor léphetnek be hivatalosan a szövetségbe és milyen feladatokkal, illetve előnyökkel jár ez?
− Nekik is több versenyt kell szervezni a jövőben, ahogyan a Hole Hunters Footgolf Sportegyesületnek van már egy hagyományos eseménye, a Szent István Footgolf Kupa. Több ilyenre lesz igény a játékosok részéről, így nagyon számítunk a klubok aktív részvételére. A BFGT és az FTC is rendezett már az idei évben eseményeket és a Royal is bemutatkozik ilyen téren még októberben. Lesznek új egyesületek, már van nálunk felvételi kérelem. Ha valaki tag, bele tud szólni abba, milyen irányba menjen a sportág. Ami még nagyon fontos lesz a jövőt tekintve, hogy csak a szövetség tagjai tudnak majd részt venni az FIFG (Nemzetközi Footgolf Szövetség) által rendezett eseményeken, illetve a tervek szerint az EFT (European Footgolf Tour) állomásaira is csak a szövetség által delegált játékosoknak lesz lehetőségük a klubjukat, illetve az országukat képviselve eljutni. Magyarországon és nemzetközi szinten is most alakulnak ki a megfelelő szabályozások, és még további változások várhatóak.