A célzás nagymesterei

Egyre népszerűbb a footgolf Magyarországon, a Ferencvárosban – a futsallal párhuzamosan – 2014 óta létezik a szakosztály, amelynek egyik kiemelkedő egyénisége Lengyel Béla, aki az U8-as korosztály edzője egyben. Lengyel Béla született fradista, aki a magyar bajnoki cím mellett világbajnok, többszörös Európa Tour dobogós és 2015-ben a kontinens harmadik legjobb footgolfosa lett, a fiatal szakosztályról és a tervekről is beszélt a Zöld és Fehér Magazin legújabb számában.

18836263_1447777455282436_1243360198_o− A footgolf és futsal szakosztályt 2014-ben Németh Péter és Zsiga Erika alapította, évről évre egyre többen csatlakoznak hozzánk és hovatovább ötven versenyzővel rendelkezünk footgolfban – kezdte Lengyel Béla, majd így folytatta: − A bajnokság nyolc fordulóból áll, minden hónap utolsó vasárnapján rendezik, más és más helyszíneken. Ebben a sportágban is nagyon sokat kell edzeni és gyakorolni, ám szűkösek a lehetőségek, nekünk például Kisoroszi olyan, mint a Groupama Aréna a nagycsapatnak. Kisoroszin kívül van még pálya Monoron, Zircen, Balatongyörökön, ami biztos, a kétnapos versenyeken fizikálisan és mentálisan is topon kell lenni.

Közbevetésemre, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó footgolfos legyen, az FTC világbajnoka ezt felelte: „Ötven százalék tudás és ötven százalék szerencse, plusz támogatói háttér, mert a nélkül nehéz sikert elérni. Fontos, hogy a versenyző jól rúgjon teli rüszttel, belsővel, csüddel, különösen nagy előny, ha kétlábas az illető, s persze sok múlik a külső körülményeken, milyen a pálya, sík területen van, esetleg domboldalon helyezkedik el, milyen az időjárás, elvégre a szél és az eső is befolyásoló tényező, azaz, sok mindenre kell figyelni. A Fradi footgolfosai egyre nagyobb elismerésnek örvendenek, nagy reményekkel készülünk a június 16-án, Monoron rendezendő Junior Kupára, amelyen a hét és tizennyolc éve közötti korosztályban közel száz versenyző indul.”

Végezetül a Ferencvároson belüli helyzetről Lengyel Béla így fogalmazott: „Egyre népszerűbb a sportág, ezért is fontos, hogy ennek a csodálatos klubnak legyen footgolf szakosztálya, amit a saját bőrünkön tapasztalunk, hiszen a versenyeken mindenki bennünket akar legyőzni. De mi, fradisták, ismerjük a két szót. Mindig és soha. Küzdeni mindig. Feladni soha!” − nyilatkozta a sportág első világbajnoka.