Handicap rendszer, először Magyarországon

A Traditional Footgolf Cup egyedülálló módon, a footgolf történetében először, az amatőr golfversenyekhez hasonlóan úgynevezett „nettó” kategóriában is versenyzési lehetőséget biztosít.

Az abszolút kategórián túl – amelyen belül továbbra is lesz férfi, női, senior (45+) és csapat kategória – a szeptember végi EFT versenyen (FIFG 500) kiegészül az úgynevezett nettó kategóriával. Így az abszolút és azok kategóriái lesznek a „bruttó” versenyek. A nettó kategória helyezettjei szintén pénzjutalomban részesülnek.

Bruttó és nettó kategóriák miben különböznek?

A bruttó a ténylegesen, pályán elért rúgásszám, a nettó pedig az elért rúgásszám a résztvevő játékos játékerősségét beleszámítva. Tehát a bruttó (abszolút) ponttáblázat élén az abszolút legjobb footgolfos áll, aki az adott versenyen a legjobb eredményt érte el, míg a nettó pontszám segítségével meghatározható a relatíve legjobb játékos, a footgolf tudását a legjobbakéval összehasonlítva. A nettó kategória megmutatja, hogy saját tudásához képest melyik játékos teljesített a legjobban. A nettó eredmény a pályán elért rúgásszám és az adott játékos úgynevezett handicap-je alapján számítandó. A legjobb footgolf játékosok handicap-je mínuszos, így a pályán elért rúgásszámhoz hozzáadódik a játékos handicap értéke, a kevésbé jó játékosoknak a handicap-je pedig pluszos, akiknek a rúgásszámából levonódik a handicap értékük. Ezzel egyenlítődik ki a tudáskülönbség és derül ki, hogy saját tudásához képest mely játékosok teljesítettek a legjobban a versenyen.

A handicap

A handicap (azaz előny) alapvetően a játékos footgolf tudásának az elért eredményei alapján történő számtani kifejezése. Az adott játékos handicap-je nagyjából megegyezik az átlagos rúgásszámmal, amit a pálya par számához viszonyítva elér. Tehát, ha egy játékos átlagosan 72 rúgás számmal teljesít egy par 72-es pályát, akkor a handicap-je 0, ha átlagosan 68 a rúgásszáma, akkor -4, ha átlagosan 77, akkor +5 a handicep-ja.

Példa:

Játékos 1 (kevésbé jó játékos):

– handicap-je: +5

– pályán elért bruttó (abszolút) eredmény: 75

– nettó eredmény: 70

Játékos 2 (jó játékos):

– handicap-je: 0

– pályán elért bruttó (abszolút) eredmény: 69

– nettó eredmény: 69

Játékos 3 (nagyon jó játékos):

– handicap-je: -4

– pályán elért bruttó (abszolút) eredmény: 67

– nettó eredmény: 71

Résztvevő játékosok handicap meghatározása:

Minden játékos, aki regisztrál a Traditional Footgolf Cup-ra, automatikusan részt vesz a nettó kategória küzdelmeiben is. A szervezők minden regisztrált játékos számára meghatározzák a handicap értékét az idei év 5 legutóbbi, legjobb versenyeredményét (augusztus 31-ig bonyolított) figyelembe véve.

Az alábbiak számítanak:

– a játékos utolsó 5 legjobb versenye (a rúgásszám alapján, a helyezés nem számít)

– csak FIFG 100-as, 250-es, 500-as, 1000-es versenyek számítanak

– ha egy játékosnak nincs 5 versenye, akkor a legjobb 3 számít, ha ennyi sincs, akkor az adott játékos handicap-je nem meghatározható és nem tud részt venni a nettó kategória versenyben.