Sportdiplomáciai siker, ismét van magyar a vb szervezőbizottságában!

Az eddigi két footgolf világbajnokság során is szervezőként tevékenykedett Gelencsér Gábor, a Magyar Footgolf Szövetség alapító elnöke, és így lesz ez a 2018-as marokkói vb-n is. A már megkezdődött előkészületekről és feladatokról kérdeztük.

− Hogyan került be a világbajnokság szervezőbizottságába?
− Amikor kiderült, hogy jövőre ismét vb lesz, valamint eldőlt, hol és mikor, egyből jeleztem a nemzetközi szövetség (FIFG) felé, szívesen segíteném a szervező országok munkáját, ők pedig elfogadták jelentkezésemet. 2012-ben idehaza főszervező voltam, és a 2016-os, argentin világbajnokság szervezőbizottságának elnökeként tevékenykedtem, ezért szívesen segítem tapasztalataimmal a francia-marokkói szervezést is. Ezen kívül sportdiplomáciailag szintén fontos, hogy tudom a magyar játékosok érdekeit képviselni a világbajnokság előkészítésekor.

− Miben lesz más az észak-afrikai szervezés?
− Mindig nagy élmény az európaiaknak a télből a nyárba menni, ez plusz motiváció. Ezt megtapasztalhattuk tavaly, a European Footgolf Tour döntőjén és most is a héten, mikor két nemzetközi versenyt szerveztek Marokkóban. De mindig újabb és újabb kihívások elé állít a sportág minket, sportági vezetőket, de ettől is szép. Egyre strukturáltabban és profibb módon működik minden, és az összefogás jellemzi a footgolf nagy nemzetközi családját, nem a széthúzás. Eljutottunk oda, hogy mindenki szeme előtt a sportág fejlődése lebeg. Ehhez például szükség van az olyan régiók felzárkóztatására is, mint az afrikai térség, ahol kevés helyen játsszák a sportot.

− Az első és a második vb között négy év telt el, most ez lecsökken kettőre.
− Igen, de a footgolf fejlődése szempontjából ez fontos volt, hogy létrejöjjön. A folyamatosan növekvő médiaérdeklődést és a játékosok igényét is kielégíti a 2018-as vb. Egy-egy nagy versenyen készített összefoglaló világszerte milliós nézettségeket produkál az interneten, arról nem is beszélve, hogy két év alatt is annyit fejlődött a játék, hogy már arról beszélhetünk, jövőre női és szenior világbajnokot is avatunk.

− Miért változik a kvalifikációs szisztéma?
− 2016-ban minden ország 16 játékost nevezhetett, most a világranglista alapján alakítják ki az országonként delegálható játékosok létszámát. Ez szintén azt mutatja, sokat fejlődtünk és valóban a világ elitje képviselteti magát a vb-n, viszont senki elől nem veszik el a lehetőséget a szervezők, minden FIFG-tagország delegálhat játékost. Változás még, hogy minden nemzet volt profi labdarúgókat is indíthat a tornán, ami szintén a sportág országonkénti népszerűsítését segíti.

− Milyen területen tud konkrétan segíteni a vb-szervezésben?
− A két rendező ország látja el a feladatok oroszlánrészét, ez természetes. A szervezőbizottságból talán én nézem leginkább játékosszemmel a tornát, számtalan helyen jártam és alakítottam is ki pályát, ami játszhatóság szempontjából lényeges.

− Mennyi plusz munkát jelent a szervezés?
− Nagy áldozatokkal jár, három európai is van a bizottságban, ami egyrészt szintén fontos a kontinensnek, másrészt az időeltolódás miatt minden este késő esténként tartottuk az online meetingeket az első hónapban. Maximálisan odatesszük magunkat, fáradhatatlanul dolgozunk azon, hogy az eddigi legszínvonalasabb világversenyt hozzuk tető alá.

Minden információ a vb-ről.