Jövőre a hallássérültek is footgolfoznak

A Magyar Idők pénteken megjelent írásában számolt be arról, a Klebelsberg Központ jelképesen átadta a Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézete és Kollégiuma diákjai részére szánt 300 ezer forint támogatást, amelyet labdarúgáshoz felhasználható sporteszközökre fordíthat az iskola. A Magyar Footgolf Szövetség segítségével jövőre a footgolfot is kipróbálhatják a fiatalok.
– A sportban nincs másság, csak a küzdőszellem, a célba érés pillanata, az eredmények felmutatása és a saját határok leküzdése, mindezek megvalósításához nagyon sok munka, szorgalom, kitartás és akaraterő szükséges – mondta Farkas Andrea, a Hallássérültek Tanintézetének igazgatója múlt heti sajtónyilvános rendezvényükön. 1995-ben költöztek egy kifejezetten az igényekhez kialakított, új, korszerű épületbe, ahol olyan hallássérült diákok is tanulnak, akik heteket, akár hónapokat is távol töltenek a családjuktól. Ismertetése szerint az idei tanévtől beindult a sporttagozat is. Kovács Zoltán, a sporttagozat vezetője lapunknak elmondta, hogy jelenleg úszás, tájfutás és labdarúgás közül választhatnak a gyerekek, de igyekeznek szélesíteni a repertoárt. Kifejtette, hogy a sportágak megválasztásakor azt is figyelembe veszik, melyek szerepelnek a Siketlimpián.

A Magyar Idők beszámolójából kiderül, az eseményen a Klebelsberg Központ jelképesen átadta a Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézete és Kollégiuma diákjai részére szánt 300 ezer forint támogatást, amelyet labdarúgáshoz felhasználható sporteszközökre fordíthat az iskola. Elhangzott az is, hogy a hallássérült diákok az Ezüstcipő Focisuliban játszanak, amely nagy hangsúlyt helyez a sérült gyermekek, tanulók sportolási lehetőségeinek biztosítására.

Fekete László és Gelencsér Gábor

– Cél, hogy a gyerekek mozogjanak, sportoljanak, de remélhetően olyan is lesz, aki a versenysport területén ér el sikereket – hangsúlyozta Fekete László, az Ezüstcipő Focisuli vezetője.

– Álmainkat követni kell, minden hátrány leküzdhető – tette hozzá Takács Ákos, aki hallássérültként lett válogatott labdarúgó. Nyilasi Tibor hetvenszeres válogatott, kétszeres magyar bajnok, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségi tagja pedig arról szólt, hogy nincsen lehetetlen. Mint mondta, szenvedély, hit és szorgalom kell ahhoz, hogy eljusson valaki a csúcsig.

– Aki nem lesz focista, az is harcos és tiszta gondolkodású felnőtté válhat, mert a rendszeres sport sok mindenre megtanít, a csapatmunka révén pedig sok hátrány leküzdhető, ahogy Takács Ákos válogatott labdarúgó esetében sem érdekes, hogy a fülében van egy hallókészülék – tette hozzá a híres focista.

2014-es halála előtt az ezüstcipős Fekete László többször is kilátogatott Kisorosziba, a Magyar Golf Club pályájára, és nagyon jó véleménnyel volt a footgolfról. Tiszteletére a magyar szövetség az MGC “régi” pályáját Fekete pályának nevezte el.

A Magyar Footgolf Szövetség elnöke Gelencsér Gábor a magyarfootgolf.hu-nak elmondta, jövőre a footgolf pályán is láthatjuk majd az Ezüstcipő fiataljait.

− Szóban már megállapodtunk a focisulival, 2018-ban biztosan kipróbálják a sportágat. A célunk, hogy a footgolfot minél több emberrel is megismertessük. A közös projektünk keretein belül a fogyatékkal élők is belekóstolhatnak ennek a szépségeibe és biztos vagyok benne, hogy nagyon fogják élvezni − mondta az MFGSZ első embere.