Fél évtizedes a magyar footgolf bajnokság

Ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Footgolf Szövetség a Footgolf Országos Bajnokságot (FOB). Idén a korábbi nyolc állomás helyett tízfordulóssá bővülő sorozat tétje a magyar bajnoki cím mellett a decemberi világbajnokságra való kvalifikáció is. Az első fordulót, a Kavitáció Footgolf Versenyt vasárnap rendezik.

A FOB vasárnap, Kisorosziban veszi kezdetét, az első játéknapot a 2012-es világbajnokságról is jól ismert Magyar Golf Club pályáján rendezik. A nevezések beérkezését követően a Magyar Footgolf Szövetség örömmel jelenti, rekordszámú, 123 nevezés érkezett a nyitókörre. A sorozat öt golfpálya hat footgolf pályáján zajlik majd. A Nemzetközi Footgolf Szövetség World Tour sorozatába is különböző pontértékkel beszámító versenyekből (hét forduló FIFG 100-as, az FTC Footgolf Kupa és a Hangya Peti Emlékverseny FIFG 250-es, míg a Traditional Footgolf Cup FIFG 500-as besorolású) a nyolc legjobb eredmény számít a végelszámolásnál. A csapatdöntőt ezúttal is a Zirci Forest Hills Golf Clubban rendezik majd, a tíz forduló eredményeiből számolt eredmények alapján a nyolc legjobb klub egyenes kieséses rendszerben dönti el a bajnoki cím sorsát.

Fontos változás a tavalyi évhez képest, hogy az MFGSZ a FOB kiértékelésében megszerezhető pontszámokat összefésülte a magyar ranglistapontok kiosztásával, az így áttekinthetőbb számítás a FIFG világranglista számítását követi. Minden versenyen az alábbiak szerint kapnak pontokat a játékosok a helyezés után.
FOB 1000 (FIFG 100):

1-99 induló versenyző esetén az első 53 játékos kap FOB 2018 ranglista pontot/pontokat az adott kategóriában.

FOB 1500 (FIFG 100+):

Amennyiben egy FIFG 100-as besorolású Footgolf Országos Bajnokság (FOB) fordulóján legalább száz játékos vesz részt (és a Nemzetközi Footgolf Szövetség iránymutatását követve be is fejezi a tornát), úgy a ranglistán a győztes a korábbi 1000 helyett 1500 pontot kap, és a 95 százalékos számítás alapján alakul a további pontok kiosztása. A Traditional Footgolf Cup, az FTC Footgolf Kupa és a Hangya Peti Emlékverseny létszámtól függetlenül FOB 1500 besorolású versenynek minősül.

A megszerzett ranglistapontok minden verseny után megtekinthetők és nyomon követhetők a www.magyarfootgolf.hu, a www.footgolfbajnoksag.hu vagy a gscore.eu weboldal egyikén.

 

A FOB egyben a decemberi, marokkói világbajnokságra is kvalifikál. Az abszolút első helyezett és a női első két helyezett jut kvótához. A Traditional Footgolf Cup, az FTC Footgolf Kupa és a Hangya Peti Emlékverseny legjobb magyar játékosa is kvalifikálja magát a világbajnokságra. Amennyiben a fenti versenyeken a legjobb magyar helyezettek között holtverseny van, a FOB versenykiírásában közzétett szétrúgás szabályai szerint döntenek a kvótaszerző személyéről.

Időpontok:

1. forduló – 2018.03.25., vasárnap – Magyar Golf Club – Kisoroszi – FIFG 100

2. forduló – 2018.04.29., vasárnap – Sonnengolf Club – Zsira – FIFG 100

3. forduló + Traditional Footgolf Cup – 2018.05.19-20., szombat-vasárnap – Balaton Golf Club – Balatonudvari – FIFG 500

4. forduló – 2018.06.24., vasárnap – Forest Hills Golf Club – Zirc – FIFG 100

5. forduló + FTC Footgolf Kupa – 2018.07.14-15., szombat-vasárnap – Imperial Golf Club – Balatongyörök – FIFG 250

6. forduló – 2018.07.29., vasárnap – Balaton Golf Club – Balatonudvari – FIFG 100

7. forduló – 2018.08.12., vasárnap – Imperial Golf Club – Balatongyörök – FIFG 100

8. forduló + Hangya Peti Emlékverseny – 2018.09.09 vasárnap – Magyar Golf Club – Kisoroszi – FIFG 250

9. forduló – 2018.09.16., vasárnap – Balaton Golf Club – Balatonudvari – FIFG 100

10. forduló – 2018.10.07., vasárnap – Magyar Golf Club – Kisoroszi – FIFG 100

Csapatdöntő – 2018.10.28., vasárnap – Forest Hills Golf Club – Zirc

A FIFG döntése alapján az alábbi szabályváltozások lépnek életbe (a FIFG a FOB versenykiírásának véglegesítésének időpontjában még hivatalosan nem hozta nyilvánosságra):

A, FOOTGOLF GREEN SZABÁLY

Minimum 3 – maximum 10 méteres footgolf green szabály!

Magyarországon 5 méteres foootgolf green szabály lesz érvényben minden FIFG eseményen, azaz 5 méteren belül kötelező lesz lejelölni a labdát, vagy befejezni, ha a flighttársak erre engedélyt adnak!

A zászlót a lyukból ki lehet venni és benne is lehet hagyni a rúgás elvégzésénél, ezt mindenki maga dönti el!

B, BUNKER SZABÁLY

Nem lehet nekifutni a labdának a bunkerben!

Le lehet jelölni a labdát a bunkerben!

A gereblyét és a gereblyetartó vasat el lehet mozdítani büntetőpont nélkül, ha az a rúgás/passz vonalában zavaró.

Amennyiben a labda a gereblyében vagy a gereblyetartó vas tövében áll meg, akkor le kell jelölni a labdát és fel kell venni, elvenni az akadályt és visszahelyezni a labdát! Amennyiben a labda fizikálisan nem visszahelyezhető, akkor az ahhoz legközelebbi pontra kell lehelyezni és onnan megjátszani, nem közelebb a lyukhoz!

Amennyiben több labda helyezkedik el a bunkerben, akkor le lehet jelölni mindegyiket!

Pl.: 3 labda van a bunkerben – ezek a labdák nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, akkor az alábbiak szerint lehet/kell eljárni!

Az a játékos kezdi meg a játékot, aki a legtávolabb van a lyuktól, és a másik két labda le van jelölve, ha az első rúgó elvégezte a rúgást, akkor a második rúgónak van lehetősége a bunkert az eredeti állapotába visszahelyezni, azaz el tudja gereblyézni a bunkert fair play szerint! Amikor a második játékos is elvégezte a rúgást, a harmadik játékos is helyreállíthatja a bunkert a fair play módja szerint!

C, SZÉL SZABÁLY

Stop szabály lesz érvényben az egész világon! Amennyiben a játékos labdája megállt, akkor jelezni kell, hogy STOP és a flightban a többségnek ezzel egyet kell érteni, mert ha nincs egyetértés, akkor az a labda nem felel meg a STOP szabálynak!

Amennyiben 4 fős flight van, azon játékos, aki jelezte +2 másik játékosnak ezzel egyet kell értenie!

Amennyiben 5 fős a flight, akkor azon játékos aki jelezte +2 játékosnak ezzel egyet kell értenie!

D, TÓCSA, CSATORNA, LOCSOLÓFEJ, MESTERSÉGES AKADÁLYOK

Amennyiben a játékosnak fairwayen vagy a golf greenen/footgolf greenen a putt/rúgás vonalában van bármilyen akadály (tócsa/locsolófej/csatorna stb.), akkor a labdát 1 méter távolságban elmozdíthatja nem közelebb a lyukhoz a legközelebbi pontra, ahol már nincs a vonalában akadály!

Amennyiben bármilyen ezen akadály balesetveszélyes lehet az elrúgás elvégzésében, akkor is el lehet mozdítani a labdát nem közelebb a lyukhoz a legközelebbi pontra, ahol már a rúgást biztonságosan el lehet végezni!

E, SZÍNES KARÓK A PÁLYÁN

Minden színes karó mozdítható a pályán, ha a labda útjában van! PIROS/SÁRGA/KÉK/FEKETE és egyéb színes karók is, amik kétszínűek – azaz távolságjelző karók!

Ami NEM mozdítható, az az OUT OF BOUNDS karó, nemzetközi szinten ez FEHÉR, de hazai pályákon lehet NARANCSSÁRGA és PIROS/ZÖLD színű is, de jellemzően FEHÉR!

F, LABDA LEJELÖLÉSE

Csak akkor lehet lejelölni a labdát, ha arra egy játékostárs engem megkér, különben magamtól NEM lehet lejelölni a labdát!

Kivéve, ha a FOOTGOLF GREENEN van a labda!

G, ELRÚGÓ TEE

2018-as évben lehet majd használni ELRÚGÓ TEE-t, csak és kizárólag a FIFG által forgalmazott elrúgó TEE lesz elfogadott! Ennek beszerzéséről jelen pillanatban nincs információ, ameddig ez nem kerül forgalomba, nem lehet használni semmilyen elrúgót sem!

Csak és kizárólag a kezdőrúgásnál lehet ezt az eszközt használni!

NEVEZÉS

FOB EREDMÉNYEK

MAGYAR RANGLISTA

FOB 2018 versenykiírás

HUNGARIAN OPEN FOOTGOLF TROPHY regulations

Startlista: