Hinora és Sipőcz feljutott, Flink és Simonyi kiesett

Véget ért az első ízben rendezett Footgolf Match Play League. A három osztály bajnoki címei már korábban eldőltek, az utolsó forduló izgalmai a kiesés elkerülése és a feljutás lehetősége köré csoportosultak.

Az már tudott volt, hogy Bacskai Bence megnyerte az első ízben kiírt match play bajnokságot, az utolsó fordulóban a szezont remekül kezdő, de most már a kiesés ellen menekülő Flink Jánossal találkozott Kisorosziban, a Magyar Golf Club pályáján. A tét jót tett a mérkőzésnek, fej-fej mellett haladtak a felek, 3-3-mal fordultak, a végjátékhoz közeledve pedig Flink hátrányból fordítva, négy szakaszon hármat nyerve a 12. és 15. lyuk között kettővel meglépett (6-4), de Bacskai a 16. szakaszon minimalizálta a hátrányt, majd az utolsó etapot három rúgásból teljesítve egalizált (6-6). A háromszakaszos szétlövésben pedig az első és utolsót nyerve 8-6-ra győzött a bajnok, ami a vereség tényén túl azt is jelenti, hogy Flink János a liga egyik kiesője.

Szintén ebből a szempontból volt igen fontos mérkőzés a Kókai Ferenc-Podusil György összecsapás. A B Ligába való visszacsúszás elkerüléséért folyó harcban Kókai nem is engedte el a második helyre ácsingózó Podusilt, utóbbi minimális előnyre tudott szert tenni az első kilencen (3-2). A 11-esen növelte kettőre fórját, amit többször tudott még egyre redukálni Kókai. Két szakasszal a vége előtt Podusil 5-3-ra vezetett, Kókai előtt felcsillant a playoff lehetősége ezt követően az utolsó előttit nyerve, de a 18. lyuknál egy rúgással Podusil jobbnak bizonyult és nyerte 6-4-re a találkozót.

Kókai így is megőrizte tagságát, ugyanis Simonyi Gábor nem állt ki Balázsi Csaba ellen, így három 3-6-os mérlegű játékos közül az egymás elleni eredményeket összevetve – Kókai Flinket és Simonyit is legyőzte, Simonyi pedig csak Flinket – Simonyi a 9., Flink a 10. helyen búcsúzott. Balázsi ugyanolyan mérleggel (6-3) zárt, mint Podusil, de utóbbi nyerte kettejük párharcát, ezért Györgyé a második Csabáé a harmadik hely.

Papp Péter is a veszélyeztetettek között volt a fordulót megelőzően. Hogy elkerülje a kiesést, le kellett győznie klubtársát, Czirbus Tamást. Mégsem úgy indult a találkozó, hogy ez bekövetkezik, Czirbus három szakasz után 2-0-ra vezetett, de Papp a második kilencre fordulva fordított és 3-2-re vezetett, sőt a 11-esen tudott kettővel ellépni. Ezt nem hagyta Czirbus, aki a 15. lyuk után utolérte ellenfelét (4-4). Az utolsó szakaszra is döntetlen állással (5-5) fordultak, ahol egyetlen rúgással Papp bizonyult jobbnak és nyerte meg az összecsapást, amivel Czirbust is megelőzve a középmezőnyben végzett.

A forduló előtt azonos mutatóval (4-4) álló Gelencsér Gábor és Lengyel Béla egymás ellen zárta a bajnokságot. Sokáig úgy tűnt, igen szoros derbire van kilátás, Gelencsér a hatodik lyuk megjátszását követően 2-1-re vezetett, Lengyel a „félidő” előtt tudott egyenlíteni. Gelencsér azonban a hatodik szakaszt követően nem tudott kevesebb rúgásból szakaszt befejezni Lengyelnél, akinek ez viszont négyszer is sikerült, így 6-2-re nyerte kettejük párharcát és az ő mérlege billent pozitívba.

Egyedülálló módon a B Ligában nem rendeztek mérkőzést. Takács Attila és Kálló István korábbi kizárása miatt eleve csupán három összecsapást rendeztek volna, de mind a három párosítás egyik résztvevője nem állt ki a találkozójára. Pedig maradt volna még izgalom, hiszen Bogár Krisztián győzelmén és a két kizárt játékos kiesésén kívül a második hely kérdése még nyitott volt. Hinora Ferenc azonban sérülés miatt nem tudott Bogár Krisztiánnal játszani, így Sain Antalnak maradt rá sansza, hogy Nagy Balázs elleni esetleges sikerével övé legyen a második, feljutó hely. Kínából azonban nem ért haza, így elbukta ennek lehetőségét és Hinora jutott fel a legmagasabb osztályba. Pap Ferenc szintén nem tudott kiállni Mayer Zoltán ellen, aki így meg is előzte őt a rangsorban.

A C Liga első helye is elkelt már korábban, Varga Gábor győzelme és feljutása nem forgott már veszélyben a 9. fordulóban. Sokkal izgalmasabb volt, ki lesz a második és jut fel Vargával a B Ligába. Ez a Bodócs András-Bőhm Zoltán derbin dőlt el, mégsem ők örülhettek. A 4-3-as mutatóval álló Sipőcz Béla várta második helyről a fordulót, mivel már nem volt több meccse, csak akkor juthatott volna fel, ha egy izgalmas körbeverés alakul ki. És lám…

Bőhm nagyon bekezdett, négy szakasz után 3-0-ra, kilenc után 5-1-re vezetett. Sőt, héttel a vége előtt már öttel ment (6-1). Innen már nem volt visszaút Bodócs számára. Ugyan nyerte a 14. szakaszt, azaz pont négy lyuk volt hátra, hogy lefaragja 6-2-es hátrányát, de miután a következőn Bőhm volt a jobb, már megvolt a győztes személye. Bőhm végül 8-3-ra hozta a derbit.

Zakar János is bezsebelte a győzelmet, miután Ujszászi Balázs nem állt ki ellene. Ezzel létre is jött a hármas holtverseny a második helyen. Ráadásul Sipócz, Bőhm és Zakar körbeverésének köszönhetően – mindhárman egy-egy győzelmet és vereséget tudnak felmutatni a riválisokkal szemben – nüanszok döntöttek a feljutó személyéről. Az egymás elleni meccsek pontarányából Sipőcz jött ki jobban, az egymás elleni megegyező mérleg után az egymás elleni pontarány számított. Ebben Sipőcz volt a legjobb (12-11), Zakar lett a liga harmadikja (14-14), míg Bőhm a negyedik helyen zárta az első kiírást (11-12).

Varga Gábor úgy kezdett a liga zárómérkőzésén, mint aki gálameccsre készül makulátlan mérlegű feljutását ünneplendő. Lévai Richárd ellen az első nyolc szakaszt követően már 6-0-ra vezetett, de ekkor begyújtotta a rakétákat a még győzelem nélkül álló Lévai. Ez olyan jól sikerült, hogy a 15. szakasz után már csak kettő volt a hátránya (6-4). A 16-oson azonban el is dőlt a mérkőzés, mivel Varga hét szakasz után tudott ismét kevesebb rúgást produkálni. Végül 7-5-re nyert a C liga legjobbja.

Bacskai Bence nyerte tehát az első match play bajnokságot, az A ligából Simonyi Gábor és Flink János búcsúzott, helyüket Bogár Krisztián és Hinora Ferenc foglalja el. A B-ből Kálló István és Takács Attila esett ki, a C-ből Varga Gábor és Sipőcz Béla váltja őket, ahol Varró Jenő az egyetlen búcsúzó.

Az áprilisban induló nyári bajnokságra már lehet nevezni, az újoncok a legalacsonyabb osztályba kapnak majd besorolást.