Ez alapján alakul az idei szezon, így kapnak ranglistapontot a magyarok

A Nemzetközi Footgolf Szövetség (FIFG) több változtatást is eszközölt a 2018-as szezonra, aminek jelentős részét nem verték nagy dobra, de igyekeztünk minden fontos változást összeszedni, ami a játékosokat érintheti. Fontos, hogy a magyar ranglista számítási metódusa is megváltozott, követve a világranglista metódusát.

A Nemzetközi Footgolf Szövetség meghatározta a 2018-as versenynaptárban lévő versenyek besorolását. Ezek szerint hat kiemelt (major), ezerpontos torna lesz a világbajnokság mellett, FIFG 500-as besorolásúból tizennyolcat – közte a magyarországi Traditional Footgolf Cup – rendeznek. Változik a versenyeken szerzett helyezések pontértéke is.

Fontos változások lépnek életbe a ranglista pontszámok kiosztásában, amennyiben egy adott verseny nem tudja teljesíteni az előzetesen vállalt kritériumokat.

Összesen hét olyan verseny lesz idén, ahol a győztes ezer ponttal gazdagodhat a világranglistán (magyar ranglistán 6250) – ha regisztrált –, a marokkói világbajnokság mellett a hat kiemelt (major) viadalnak az Egyesült Államok, Hollandia, Franciaország, Olaszország, Japán és Argentína ad otthont. A második legrangosabb besorolású tornákon 500 pontot kap a győztes (magyar ranglistán 4000 pont), a tizennyolc ilyen között található az idén Balatonudvariba költöző Traditional Footgolf Cup is. Eredetileg Németország és Uruguay is pályázott FIFG 500-as verseny rendezésére, ők végül FIFG 250-es tornát rendezhetnek.

Országonként legfeljebb három 250-es, nyolc 100-as és nyolc 50-es versenyt lehet szervezni, ami a világranglistába beszámít.

A világranglista eredménysorába a végelszámolásnál a vb, a négy legjobb major (ezek mind ezerpontosak), a három legjobb 500-as, a három legjobb 250-es, az öt legjobb 100-as és az öt legjobb 50-es eredmény számít bele (azaz 21 verseny). A magyar ranglistát ez nem befolyásolja, továbbra is az elmúlt 365 nap összes versenyének abszolút eredményét számítva mutatja az aktuális állást.

Tavalyhoz képest változik azonban a pontkiosztás. Tavaly minden pozíció között 92% volt a különbség, most ezt felemelik 95%-ra. Azaz egy százpontos verseny első helyezettje 100 pontot kap, a második ennek 95 százalékát, azaz 95 pontot, a harmadik a 95 pont 95 százalékát és így tovább.

A táblázatok facebook oldalunkon is megtalálhatóak IDE kattintva.

A világranglistán férfi, szenior (45 éven felüli) és női kategória van, nincs abszolút.

Készpénz összdíjazás:

Kiemelt (major): 7.500 dollár + 2.500 dollár a csapatversenyre (ha legalább négy ország részt vesz rajta)

FIFG 500: 3.000 dollár + 2.000 dollár a csapatversenyre (ha legalább négy ország részt vesz rajta)

FIFG 250: 1.500 dollár

A FIFG 100-as és 50-es tornákon nem kötelező a készpénzdíjazás.

Játéknapok:

Kiemelt (major): 1 gyakorló nap + 3 kör 3 napon (összesen 4 nap)

FIFG 500: 1 gyakorló nap + 2 kör 2 napon (összesen 3 nap)

FIFG 250: 2 kör (bonyolítható 1 vagy 2 napon is, gyakorlónap nem kötelező)

FIFG 100: 1 kör

FIFG 50: 1 kör

Minimális létszám:

Kiemelt (major): 104

FIFG 500: 72

FIFG 250: 60

FIFG 100: 36

FIFG 50: 24

Ha a fentieknek nem felel meg egy verseny, akkor a létszámnak megfelelően vagy kevesebb pontot adnak a résztvevőknek a világranglistán vagy egy alsóbb kategóriába sorolják a versenyt. Egy verseny végső létszámába csak azok számítanak bele, akik befejezték a versenyt. A csatolt képen látszik, hogyan változik a pontszámítás, amennyiben egy verseny nem felel meg az előzetesen támasztott kritériumoknak.

Például egy kiemelt (major) versenyen csak 100 játékos lép pályára, akkor a megszerezhető pontok kilencven százalékát kapják csak meg, azaz például a győztes 900 pontot kap. Ez alól kivétel, ha a versenyen a világranglista top 100 játékosai közül 20 pályára lép. Amennyiben például 90 játékos lép csak pályára, az eredetileg megszerezhető pontok 80 százalékát kapják csak meg, ez nem lép viszont érvénybe, ha a top 100 játékosból 20 jelen van. És így tovább a táblázat szerint. Ebből kiderül, a legalsó ilyen létszámhatárt el nem érő versenyeket eggyel lejjebbi kategóriába sorolják, értelemszerűen a FIFG 50 pontos versenyt érvénytelenítik ez esetben. A Top 20, Top 10, Top 5 játékos részvétele miatt felmentő körülményként szolgáló esetekben a 2018 első felében rendezendő versenyeken a 2017-es ranglista végeredményt, a 2018 második felében esedékes versenyeken a 2018 első felében kialakuló ranglistát veszik alapul.

A magyar szövetség a hazai ranglistán is hasonló módon követi ezek változását. Leminősítés esetén követi a besorolás változását, a versenyek előre meghatározott, Magyarországon érvényes szorzóit pedig ezen táblázat alapján módosítja. Például a FIFG 100-as versenyek itthon 1-es szorzóval rendelkeznek, egy ilyen verseny a FIFG által például 0,9-es szorzóval való ellátása után 0,9-cel szorozva 0,9-es szorzójúvá válik. Ezekről a változásokról a szövetség minden esetben honlapján tájékoztatja a játékosokat, amint a nemzetközi szövetség meghozta döntését.

A magyar ranglista pontszámítása a korábbiakhoz képest úgy változik, hogy az adott versenyeken holtversenyben végzők magyar ranglista helyezését nem a 9-6-3-1 szabály alapján határozza meg, hanem a világranglista metódusa alapján átlagol. Azaz amennyiben például három játékos végez ugyanazzal a rúgásszámmal az 5. helyen, akkor mind a hárman a 6. helyezésért járó pontokat kapják (ez az 5., 6. 7. helyezés mértani közepe). Amennyiben páros számú versenyző végez azonos rúgásszámmal, akkor az átlagolást követően felfelé kerekítve a jobb helyezést kapják a játékosok. Például négyen végeznek az 5. helyen, akkor mind a négyen a 6. helyért járó pontokat kapják (az 5., 6., 7., 8. hely mértani közepe a 6,5. hely lenne, ezt felfelé kerekítve a jobb helyezést, azaz a 6. pozíciót foglalják el a játékosok és kapják mind a négyen az azért járó pontokat). Ez a magyar ranglistán technikailag úgy lehetséges, hogy azt a helyezést írjuk be az egyenlőséget elérő játékosoknak, amelyik szerint a pontokat kapják. A fenti példa alapján lesz például négy olyan játékos, aki a ranglistán a 6. helyen lesz annak ellenére, hogy a versenyen 5., 6., 7. vagy 8. lett. Amennyiben szétlövés döntött a versenyen egy-egy helyezésről holtverseny esetén, abban az esetben az ott kialakult végeredményt veszi figyelembe a magyar ranglista is.

Minden World Tour versenyről a szervezőknek tájékoztatniuk kell az FIFG-et. A kiemelt és 500-as versenyeket január 31-ig kellett bejelenteni, a 250-eseket és a március 1-je előtti tornákat február 15-ig bírálták el. Amennyiben a 100-as és 50-es versenyek időpontja vagy kategóriája megváltozik, arról legalább 30 nappal korábban értesíteni kell az FIFG-t.

Minden tagország köteles a verseny előtt megfizetni a játékosok World Tour licencének díját. Az FGRanks minden pénteken közli a frissített játékoslistát, aminek értelmében csak azok kapnak ranglistapontot, akik ezen szerepelnek. Ennek verseny előtti ellenőrzése a versenyszervezőket terheli. A játékosok csak akkor kapnak pontot, ha a szervező kifizette a licencet a verseny előtt az FGRankson keresztül.

A versenyek előtt 24 órával egy várható indulási listát fel kell tölteni és elküldeni az FGRanksnak. A végeredményeket a verseny befejezését követő 48 órán belül el kell juttatni az FGRanksnak, akinek jogában áll a score kártyák másolatát elkérni, hogy hitelesítse az indulói létszámot. Ebbe csak a helyesen kitöltött, aláírt score kártya számít. A világranglistát minden pénteken frissítve közzéteszik (kivéve a vizsgálat alatt álló versenyek eredményeit). Minden tagországnak meg kell neveznie egy felelőst, aki az eredményekért felel és ő lesz a hivatalos kapcsolattartó az FGRanks-szal.

A World Tour hivatalosan március 1-jén indult, de az addig lebonyolított, korábban, január 31-ig bejelentett 100-as és 50-es versenyek is beleszámítanak a világranglistába.