Vb-kvótáról, bajnoki helyezésről, ranglistapontokról dönt a hétvége

Az év legrangosabb hazai footgolf versenyét rendezik május 19-20-án Balatonudvariban, a Balaton Golf Club pályáján. A Traditional Footgolf Cup az idén bevezetett European Footgolf Grand Slam első állomása lesz. A legjobb magyar játékos automatikusan kvalifikálja magát a decemberi világbajnokságra. A regisztráció pénteki zárása előtt nem sokkal 16 ország közel 140 játékosa adta le nevezését.

A Magyar Footgolf Szövetség a 2012-es világbajnokságot is számítva sorozatban a hetedik rangos nemzetközi versenyét szervezi a hétvégén. A világranglista számításban a második legrangosabb besorolású, úgynevezett FIFG 500-as verseny szokás szerint része a European Footgolf Tournak, a 2014-ben alapított európai sorozatnak, mely idén létrehozta a világranglista mintájára az európai ranglistát is, ahol a kontinensen rendezett, nemzetközi szövetség által elfogadott versenyeken elért eredmények számítanak. Idén a legfontosabb európai versenyeket gyűjti össze a European Footgolf Grand Slam, melynek első állomása Magyarország lesz, azaz hazánk ismét sporttörténelmet ír. A sorozat majd ősszel, Portugáliában zárul. Sőt, a héten napvilágot látott, hogy a cseh, osztrák és szlovák versenyekkel összefogva a European Neighbour Trophy harmadik állomása lesz a balatoni, kétnapos viadal.

A tét már most igen nagy, javában zajlik a decemberi világbajnokságra való kvalifikáció, ahol a játékosok a versenyeken szerzett helyezéseikre kapott pontok gyűjtésével érhetnek el minél jobb helyezést a magyar ranglistán. Kvótához már a bajnoki sorozatba is beszámító (a Footgolf Országos Bajnokság harmadik fordulójaként) Traditional Footgolf Cupon is hozzá lehet jutni, a szövetség döntése értelmében a hétvége legjobb magyar játékosa automatikusan résztvevője lesz a marokkói vb-nek. Ez lehet, hogy csak a verseny utáni szétlövés után dől el. Ha a két nap után a legjobb magyarok között holtverseny alakul ki, az alábbi  szétrúgás szabályai döntenek az első vb-résztvevő magyar sorsáról: egyenlőség esetén szétrúgás dönt a résztvevők között három különböző szakaszon. Ha ezt követően is döntetlen, egy újabb szakasz dönt. Ha ekkor sincs döntés, úgynevezett „vak közelítő rúgás” alapján dőlnek el a pozíciók. Amennyiben szenior korosztályú játékos lesz a legjobb, nyilatkoznia kell, hogy a rendelkezésre álló két szenior hely egyikét kívánja-e betölteni.

A szétrúgás szabályai egyébként az abszolút 1-10., a férfi 1-3., szenior 1-3. és a női 1-3. helyeken lévő egyenlőségek esetén is dönt. A FIFG 500-as, FOB 1500-as (száz fő fölötti nevező) Traditional Footgolf Cup a magyar ranglistán természetesen a FIFG 500-as besorolású pontértékkel számít be. A verseny végeredménye mind a világ-, és európai ranglistán, az EFT-n, a grand slamen és a FOB-on, valamint a magyar ranglistán csak a két nap összesített végeredménye alapján számolandó. Egy-egy nap eredményei csak tájékoztató, részeredmények. Természetesen a az abszolút végeredmény adja most is a HUN Trophy végeredményét, ahol a nem magyar klubban játszók nem kapnak pontokat a FOB-on, vendégstátuszban szerepelnek, ahogy eddig is.

Az eredmények a gscore.eu és a footgolfbajnoksag.hu oldalon is megtalálhatóak lesznek.

A pénteki sorsolás során legfeljebb két, egy nemzetbeli lehet egy flightban. A vasárnapi flightbeosztás a szombati eredmények alapján alakul majd ki, ez esetben előfordulhat, hogy egy nemzetbeli játékosokból többen is végeznek olyan helyen, ami alapján egy flightban kellene szerepelniük. Vasárnap legfeljebb 3 honfitárs játszhat egy flightban, amennyiben például négy magyar végez szombaton az első négy helyen, akkor a 4. a következő flightba kerül, helyére a rangsorban következő, nem magyar játékos kerül. A versenybizottság extrém körülmények esetén dönthet másképp.

A verseny honlapja angolul és magyarul:

http://traditionalfootgolfcup.com/

A verseny facebook oldala:

https://www.facebook.com/traditionalfootgolfcup

Footgolf hírek, információk:

http://magyarfootgolf.hu/

Magyar Footgolf Szövetség facebook oldala:

https://www.facebook.com/footgolf.hungary/