Újra magyar győztes a Traditional Footgolf Cupon

Bacskai Bence nyerte a 16 ország közel 130 játékosának részvételével a Balatonudvariban rendezett kétnapos, rangos nemzetközi footgolf versenyt. Szlovákia mögött Magyarország lett a második a nemzetek rangsorában.

A Balaton északi partján fekvő, festői Balaton Golf Clubban a tavaly a footgolfosok által először használt Eagle és a mostani versenyre kialakított Bogey elnevezésű pályákon, 2×18 szakaszon rendezett, a nemzetközi szövetség által a második legmagasabb besorolású (FIFG 500-as) versenyen Bacskai Bence bizonyult a legjobbnak. Legutóbb, 2013-ban született magyar egyéni aranyérem, akkor Bogár Krisztián volt a legjobb. A magyar szövetség döntése értelmében a dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár fővédnöksége mellett rendezett Traditional Footgolf Cup legjobb magyar játékosa automatikusan kvótát szerez a decemberi, marokkói világbajnokságra, azaz Bacskai Bence az első magyar, aki kvalifikálta magát a sportág harmadik vb-jére.

Az első nap után a 2014-es magyar verseny győztese, a svájci David Mancino állt az élen az új pálya teljesítése után, -14-es (a kijelölt rúgásszámnál 14-gyel jobbat rúgva) eredménnyel övé a Bogey pálya rekordja. Mindezt úgy érte el, hogy pénteken Ferihegyen nem kapta meg a csomagját, az csak szombaton érkezett meg. A kölcsöncipő és ruházat szerencsét hozott neki, ezért vasárnap is abban a cipőben játszott. Nem is kezdett rosszul, de a döntő flightban (csoportban) vele együtt szereplő Bacskai Bence féltávnál utolérte, majd megelőzte és a hajrához már három rúgásos előnnyel érkezett a teljes mezőnyhöz képest.

Az utolsó szakasz harmadik rúgása három méterre állt meg a lyuktól, ami után a nézők már nem tudták visszafojtani az örömüket, a lélegzetvisszatartott csendből óriási hangzavar köszöntötte a friss bajnokot, aki lejelölte labdáját, és megvárta, míg a társai befejezik a 18. szakaszt. Az utolsó rúgását lehetetlen volt elrontani pár lépésről, ami után pillanatok alatt fiesztahangulat uralkodott el a pályán. Évekig visszatartott érzelmek törtek elő, rég nem örülhettünk magyar győzelemnek rangos tornán. Ezt a hosszú csendet törte meg Bacskai, akinek nyakába azonnal több tucat barát ugrott, és fogadhatta hosszú ideig a gratulációkat, még a rutinos, sokat látott magyar versenyzők is megkönnyezték a diadalt.

A verseny azonban itt nem ért véget, a második helyről szétrúgás döntött, ahol a szlovák Michal Dian honfitársát, Tomas Kikust legyőzve állhatott a dobogó második fokára.

Az abszolút kategória első tíz helyezéséről egyenlőség esetén szintén playoff döntött a versenykiírás értelmében, így David Mancino, Juráj Gubáni (Szlovákia) és Flávio Azenha (Portugália) is túlórára kényszerült. Végül Gubáni lett a hatodik, Mancino a hetedik, Azenha a nyolcadik, az időközben a reptérre siető olasz Marco Panero kihagyva a szétlövést kilencedik lett.

A szenioroknál az amerikai Steve Crane volt a legjobb, megelőzve a német Alex Kobert. A harmadik helyet Biró László kaparintotta meg, playoffon legyőzve Balázsi Csabát és Zsuppán Pétert, míg Kókai Ferenc nem jelent meg a ráadáson.

A hölgyeknél Susanne Berg nyert négy rúgással megelőzve a szlovák Lucia Cermákovát, valamint hattal a szintén szlovák Rebeka Reznát.

A csapatversenyt a szlovákok nyerték, megelőzve Magyarországot és Olaszországot.

A Traditional Footgolf Cup egyben a magyar bajnokság, a Footgolf Országos Bajnokság (FOB) harmadik fordulója is volt egyben. Természetesen a felnőtt férfi kategóriát Bacskai nyerte, a Budapest Footgolf Team színeiben a FOB-on is induló Gubáni és Simonyi Gábor előtt.

A szenioroknál a fenti playoff lépett érvénybe, így Biró, Balázsi, Zsuppán volt az első három sorrendje.

A hölgyeknél Bakó-Szántay Georgina gyűjtötte a legtöbb pontot, Dreilinger Andrea és Nagy Vivien előtt.

EREDMÉNYEK

KÉPEK ÉS VISSZANÉZHETŐ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS