Út Marokkóba – 8. rész

A marokkói Marrákes ad otthont december 10-16-ig a harmadik footgolf világbajnokságnak. A magyar csapat huszonkét fővel képviselteti magát a vb-n. Sorozatunkban decemberig ábécé sorrendben mutatjuk be a válogatott keretet.

– Öt éve hívtak el egy versenyre, és azóta játszom – mesélt a kezdetekről Czirbus Tamás. – Szeretem, hogy a fociban megtanult elemeket lehet hasznosítani. Folyamatos kihívás, hogy minél jobban teljesítsen az ember. Az elején az volt a legnehezebb, hogy a biztosnak tűnő helyzeteket pár méterről értékesítsük. Könnyűnek tűnik kívülről, de higgyék el, nem az. Aztán a közelítő és kezdő rúgásokat kezdtük csiszolni. De mindig van min javítani.

Tamás szerint ahhoz, hogy hosszú távon Magyarország az élmezőny tagja maradhasson, szervezett, tematikus edzésekre van szükség.

– Látom a játékosokon, akik tényleg gyakorolnak és sportágspecifikus a felkészülésük, rengeteget fejlődnek évről évre. A szándék bennem is megvan, de a munkám mellett keveset jutok ki valamelyik pályára. A fizikális részével így sincs gondom és szerintem a világbajnokságon sem lesz. Személyi edző segít tréningezni, külön mobilizációs gyakorlatokkal segít egyes játékelemekben fejlődnöm.

Személy szerint úgy látja, sokat javult a koncentrációja a kezdetekhez képest, amikor egy-egy elrontott szakasz után sokat rágódott a korábbi hibáin. A versenyek előtti egy órában végigveszi az előtte álló pályát fejben, mikor mit érdemes rúgni. Marokkóban a legjobb száz közé kerülést már nagy sikernek könyvelné el, a magyar válogatottat viszont előkelőbb helyre várja.

– Csapatban szeretném, ha az egyéni eredmények alapján a legjobb nyolcban lennénk, amikor kialakul a legjobb tizenhat mezőnye. Akkor talán egy könnyebb ellenfelet kapunk a nyolcaddöntőben és ha azon sikerülne túljutni, akkor a negyeddöntőben már bármi előfordulhat.