Út Marokkóba – 11. rész

A marokkói Marrákes ad otthont december 10-16-ig a harmadik footgolf világbajnokságnak. A magyar csapat huszonkét fővel képviselteti magát a vb-n. Sorozatunkban decemberig ábécé sorrendben mutatjuk be a válogatott keretet.

2010-ben kezdett golfozni Hinora Ferenc, majd egy évvel később, mikor épp Kisorosziban játszott a Magyar Golf Club pályáján, észrevette, hogy itt nagyobb lyukak is vannak, amibe focilabdát rugdosnak a játékosok.

– Kiderült, feltalálták a számomra tökéletes sportágat, a footgolfot. Mindig is imádtam focizni, igaz, csak kispályán játszottam, valamint a golf is magával ragadt, ezért tényleg megtaláltam a footgolfban mindent, amit a két sportban szeretek – mondta a kezdetekről Feri, akinek a kezdeti szórakoztató kikapcsolódás mellett ma már jóval többet jelent egy egyszerű hobbinál. Azon túl, hogy hazai és nemzetközi versenyeken is megméreti magát – a magyar ranglista top 30 játékosa között van –, ő a Magyar Footgolf Szövetség alelnöke.

– Komoly tanulási folyamat vette kezdetét, ahogy elkezdtem játszani, mert meg kellett tanulnom nagyot rúgni, ezeket a rúgásformákat pedig jól kivitelezni, hiszen a kispályás focik alkalmával eddig nem volt ezekre szükségem. Sokat tettem érte, hogy ebben, valamint a közelítő és befejező rúgások pontosságában elfogadható szintre hozzam fel magam.

Elmondása szerint számára a gyors, technikás pályák fekszenek, külföldön jó eredményeket pont ilyen szlovák és spanyol golfpályákon tudott elérni.

– Abban bízom, Marokkóban is ilyen pályán játszhatunk. Fizikálisan szoktam bírni a többnapos versenyeket, ezért emiatt nem aggódom. A világranglistán a legjobb háromszáz játékos között vagyok, azaz a legjobb kétszázba bejutni nekem már a feladat túlteljesítését jelentené, amiért mindent meg is teszek majd. Fejben kell igazán odakoncentrálni. Mivel a munkám során folyamatosan pörög az agyam, amit nehéz leállítani, igyekszem úgy csoportosítani a feladatokat, hogy a vb előtt már ne maradjon sok elintézendő munkám és rá tudjak hangolódni a versenyre. Ez a játék ugyanis az önfegyelemről és a döntésekről szól.

Feri amellett, hogy játékosként jelen lesz a világbajnokságon, sportvezetőként is képviseli a szövetséget.

– A Magyar Footgolf Szövetség alelnökeként mindig az lebeg a szemem előtt, mit tehetek a magyar footgolf fejlődése érdekében. Egy ilyen világbajnokságot testközelből megfigyelve és látva a világelit felkészültségi állapotát rengeteget tanulhatunk a jövőre nézve. Ott voltam az első magyarországi világbajnokságon 2012-ben, most meg már itt vagyunk a harmadikon, és még mindig nincs tíz éves a sportág. Ez a világbajnokság még mindig csak a kezdet.