Zsirán hétvégéztek a footgolfosok

A nyugati határ mentén található zsirai Sonnengolf Club pályáján rendezték vasárnap az International Winter Footgolf Tour 2018/218-es kiírásának második fordulóját, a Kató Néni Finomságai Footgolf Versenyt, ahol a 2018-as bajnok Bacskai Bence nagy főlénnyel nyert. Szombaton a Royal által szervezett texas scramble versenyen közel harminc páros harcolt a ranglistapontokért.
A hideg, télies hétvégét Zsirán töltötte a hazai footgolf társadalom néhány szlovák versenzővel kiegészülve. Vasárnap a FIFG 50-es besorolású, IWFT versenyen hatvannál többen álltak az elrúgókhoz. Itt csupán hárman tudták a kijelölt rúgásszám alatt (par 72) befejezni a versenyt. Négy rúgás előnnyel Bacskai Bence bizonyult a legjobbnak. A második helyen az első kört nyerő Biró László, valamint a Szlovákiából érkező Samuel Horváth végzett. Szétrúgás döntött volna a szabályok értelmében az ezüstérem sorsáról, de utóbbi ezen nem jelent meg, így Biró második, Horváth harmadik lett.
A felnőtt férfi kategóriában Bacskai mögött Horváth lett a második, míg a harmadik helyen +1-es eredménnyel hárman is végeztek, de csak Gelencsér Gábor maradt az eredményhirdetésig, azaz playoff nélkül kaparintotta meg a bronzérmet. Így a negyedik helyen holtversenyben Lengyel Béla és Molnár Arnold zárt.
A szeniorok között Biró nyert, Balogh Tibor és Podusil György állhatott a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokára.
A hölgyek között Bacskai Anna nyert Dana Bombalova és Bölcsföldi Ágnes előtt.
A junior korosztályban Kókai Bence nyert Németh Áront megelőzve.
A sorozat egy időre búcsúzik, a harmadik fordulót januárban bonyolítják.

Kókai Bence és Simonyi Gábor volt a legjobb páros

Egy híján harminc páros nevezett a Royal Footgolf Club által szervezett szombati texas scramble versenyre. A zsirai Sonnengolf Club pályáján szombaton rendezett minitornán két kategóriában avattak bajnokokat. Előbb tizennyolc szakaszt játszottak a párosok texas scramble szabályok szerint, majd az így kialakult rangsorban a helyezéseket a párosok egymás elleni match play játékban döntötték el. Az abszolút kategóriában szétrúgás után Kókai Bence és Simonyi Gábor bizonyult a legjobbnak, a második pozícióban Podusil György és Kocsis Sándor zárt. A harmadik helyen Lichtner Zsolt és Lengyel Béla végzett, ők a Frank van Maurik-Karakas Attila duót verték playoffban.

A vegyes párosban (felnőtt férfi női vagy junior társsal) a szerelmesek taroltak, a Bacskai házaspár (Anna és Bence a lenti képen) mögött Nagy Nixi és Balán Zoltán, valamint a Bakó család (Georgina és Attila) állhatott a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokára.
A verseny − ahogy a szervezők előztesen kihirdették − ezer pontot ér a magyar ranglistán, azaz a legjobb páros (ez esetben Kókai Bence és Simonyi Gábor) ötszáz-ötszáz pontot kap. A texas scramble formátum lejátszása után a kilencszakaszos match play találkozókat már sokan nem játszották le, ezért a szervezők úgy döntöttek, a texas scramble eredményeit figyelembe véve osztják ki a párosoknak a pontokat. Azaz az első helyezett páros fejenként ötszáz pontot kap, míg a rangsorban következők a FIFG pontozási metódusát követve kapják meg (azaz például Podusil György-Kocsis Sándor egyaránt 480-480 pontot és így tovább).
A magyar ranglistára hamarosan mindkét verseny eredményei felkerülnek.