Út Marokkóba – 19. rész

A marokkói Marrákes ad otthont december 10-16-ig a harmadik footgolf világbajnokságnak. A magyar csapat huszonkét fővel képviselteti magát a vb-n. Sorozatunkban decemberig ábécé sorrendben mutatjuk be a válogatott keretet.

Podusil György hosszú ideje vezeti a magyar footgolf ranglistát, rengeteg kupája van már otthonában, pedig az elején nem tűnt úgy, hogy szabadidő eltöltésénél több lesz számára a footgolf.

– Elsőre nem fogott meg, de aztán ráharaptam. Nem is hobbi már, inkább főfoglalkozás – mondta nevetve a footgolfos a kezdetekről, aki nagy világjárónak számít. – Nagyon sokat kell játszani, ez a filozófiám és tapasztalatom is. Minél több pályán játszik az ember, annál több szituációval találkozik, ami hasznára válhat. Külön edzéseket nem végzek, fejben kell nagyon topon lenni.

A tréningeket felváltotta a verseny, munka mellett hétközben ugyanis kevés ideje marad gyakorolni.

– Megpróbálom fejben végigvenni a pályát a versenyek előtt, hogy melyik lyukat honnan érdemes támadni, mikor hova kell rúgni a labdát, hogy a lehető legjobb pozícióba kerüljek. Ezzel csak az a baj, ha edzésnapon esetleg ki is találok valamit, az időjárás közbeszól és másnap már más körülmények között játszunk és borul minden. Régebben volt, hogy két labdával is kimentem gyakorolni, de ezt elhagytam, sőt, van, hogy ismeretlenül jobbat megyek, mintha teszteltem volna a szakaszokat.

Egy-egy versenyen szerinte leginkább a napi forma dönt és a koncentráció a kulcs.

– Igyekszem nem kizökkenteni magam a játék során, nem beszélgetek másokkal verseny alatt. A 2016-os világbajnokságra nagy reményekkel mentem ki, a nagy akarásnak pedig nyögés lett a vége. Nem jutottam be a legjobbak közé és megfizettem a tanulópénzt. Napi célokat tűzök ki a mostani világbajnokságra, nem a végcélra fókuszálok. Ha ezeket a részfeladatokat tudom teljesíteni, akkor rendben lesz a játékom is.

Gyuri életkora szerint játszhatna a 45 éven felettiek között is, de ahogy a világranglistán is, a világbajnokságon is a felnőtt férfi kategóriában számít az eredménye.

– Nagy dilemma volt, de még érzek magamban annyit, hogy idén a fiatalabbakat megfricskázva jól teljesítsek.