Debütánsok nagy napja

Vasárnap, a Kisorosziban található Magyar Golf Club Albert Flóriánról elnevezett pályáján bonyolították a hatodik idényébe lépő Footgolf Országos Bajnokság 2019-es kiírásának első fordulóját, a FIFG 100-as besorolású Kavitáció Footgolf Versenyt. A kijelölt rúgásszámnál öttel kevesebbet kellett rúgni a végső győzelemhez. Több újonc is bemutatkozott a sorozatban és a klubot váltók közül ketten is elsőségnek örülhettek.

Igazi ünnepnapra ébredt vasárnap a footgolf társadalom. Örömteli volt azzal szembesülni, hogy a hatodik FOB kiírás első körén végül egy híján 120 játékos vett részt. Az még inkább bizakodásra ad okot a jövővel kapcsolatosan, hogy a mezőny tíz százaléka először vett részt az országos bajnokságban, sőt, többen most footgolfoztak először. A toborzásban kiemelkedett a Tungsram együttese, mely három juniorkorú játékost dobott a mélyvízbe.

Bacskai Bence a FOB 1. fordulójának győztese

Bacskai Bence a FOB 1. fordulójának győztese

Az óraátállítás talán sokakat megzavart, mert csak tizenkét játékos tudta a kijelölt rúgásszám (par 72) alatt teljesíteni a pályát. A legjobban a Hole Hunters mezét a Royaléra cserélő Bacskai Bence és a szlovák Michal Dian (Sprtak Trnava) játszotta meg a tizennyolc szakaszt (-5). Kettejük szétlövése elmaradt, ugyanis északi szomszédunk nem várta meg a verseny végét, így az elsőség Bacskai ölébe hullott. A tőlük egyetlen rúgással elmaradó Bogár Krisztián (FTC) állhatott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára mind az abszolút, mind a férfi kategóriában.

A 45 éven felüliek között Lichtner Zsolt (FTC) gyűjtötte be a sikerrel járó ajándékok melletti 1500 pontot, megelőzve Balogh Tibort (Royal). A harmadik helyen holtversenyben záró Balázsi Csaba (BFGT), Biró László és Zsuppán Péter (mindkettő Academy-Outsiders) szétlövés után döntött a bronzérem sorsáról. Most először alkalmazták a labdarúgásból átvett büntetőrúgásra hajazó playoffot, ahol a résztvevők egymás után öt különböző pozícióból, tíz méterre a lyuktól próbálnak betalálni. Itt az öt próbálkozás után nem született döntés (mindenki egy sikeres kísérlettel állt), majd a hirtelen halálban Biró elsőre bevarázsolta a játékszert a helyére, míg a riválisok kihagyták saját pontrúgásukat.

A hölgyeknél a Nimród színeiben először pályára lépő Ujvári Izabella most sem talált legyőzőre, ráadásul a teljes mezőny első negyedében végzett. A Royalban szintén most bemutatkozó Bacskai Anna lett a második, míg a szlovákiai Senec játékosa, Dana Bombalova a harmadik helyre rúgta magát.

A junioroknál ugyan Kovács Boldizsáré volt a legjobb eredmény, de sajnálatos módon a score kártyán kevesebb eredményt írt alá, mint a pontjai összege, ezért a szabályok értelmében a kizárás sorsára jutott. Így a Fradiban debütáló Kenéz Dániel Sándor nyert a vele ugyanazt az eredményt elérő, címvédő Badó Mátéval szemben (Royal), aki nem maradt ott a verseny végéig, így itt is elmaradt a büntetőpárbaj. A harmadik helyre a nimródos Nagy Dominik futott be.

A klubok különversenyében a Ferencváros gyűjtötte a legtöbb pontot a Royal és az EMFGSE előtt. Érdekesség, hogy a két játékossal indult Fair-way SE befért a legjobb nyolc közé, míg a BFGT és a Milan nem. A csapatverseny ezen szakasza persze még korántsem mérvadó, hiszen ellentétben az egyéni kategóriákkal, nem csupán a legjobb nyolc, hanem mind a tíz állomás pontjai számítanak a végelszámolásnál.

EREDMÉNYEK

FOB ÁLLÁSA

A FOB április utolsó vasárnapján Zsirán folytatódik a második fordulóval.