Szétrúgás döntött a bajnoki címről

Nem is lehetett volna izgalmasabb végjátékot megkomponálni a hétfőn befejeződött Footgolf Match Play League 2018/2019-es kiírásának. A kilencedik forduló utolsó játéknapján Bacskai Bence szétrúgás után tudta csak legyőzni az addigi éllovas Podusil Györgyöt és védte meg címét. Megvannak a ligánkénti feljutók is.

A Liga

Bacskai-Podusil: 7-5 

Az FMPL zárása nem is lehetett volna drámaibb. Bacskai Bence és Podusil György úgy érkezett az utolsó fordulóhoz, hogy amelyikük győztesen hagyja el a pályát, megnyeri a sorozatot. Sokáig nem tudtak ellépni egymástól (2-2 nyolc szakasz után). Ezt követően Podusil 4-2-re, sőt, 5-3-ra is vezetett. Ezt a fórt még kettővel a vége előtt is birtokolta, de a 17-es és 18-as Bacskaié lett, aki hosszabbításra mentette a rangadót. Ott a második és harmadik szakaszt Bacskai egy-egy rúgással kevesebből fejezte be, ami a győzelmet és a bajnoki címvédést jelentette számára.

Gelencsér-Albert: 5-2

A harmadik helyre Gelencsér Gábor futott be. A bronzérmet Albert László elleni győzelmével biztosította be. Hat szakasz után 4-0-ra vezetett, és mivel Albert későn hajrázott, a 16-oson bebiztosította sikerét.

Balázsi-Cziffra: 6-2

Balázsi Csaba lett a negyedik, miután legyőzte Cziffra Zoltánt a záró körben. Utóbbi kezdett jobban, négy etap után 2-0-ra vezetett, de több szakasz már nem jutott neki. A 11-esen Balázsi egalizált, majd még négyet nyerve győzni tudott.

Mayer Zoltán meccs nélkül húzta be utolsó találkozóját, miután Kókai Ferenc nem állt ki ellene. A negyedik hely végül Balázsié lett, Mayerrel és Papp Péterrel mind a hárman 4-4-es mutatóval zártak. Az egymás elleni minitabellán 1-1 győzelem és vereség szerepelt a nevük mellett, de az egymás elleni pontkülönbsége Balázsinak volt a legjobb (+4), Mayer lett az ötödik (0), Papp (-4) a hatodik.

Cziffráé a hetedik, Alberté a nyolcadik hely, a kizárás sorsára jutott Bogár Krisztián mellett Kókai Ferenc kényszerült búcsúzni az élvonaltól.

B Liga

Két játékos is 5-2-vel zárta a másodosztály küzdelmeit, mind Bodócs András, mind Ujszászi Balázs feljutott.

Bodócs-Zakar: 6-5

Izgalmas meccsen nyerte meg a bajnoki címet Bodócs, hiszen hamar kétpontos előnyre tett szert, de a 11-es után már Zakarnál volt a fór, ráadásul három egységnyi (2-5). Bodócs a végéig várt, majd robbantott és az utolsó hármat behúzva egalizált. A playoff első három szakaszán nem jutottak dűlőre a felek, a negyediken Bodócs nyerte meg a hirtelen halált és ezzel a tagságot az A ligába.

Ujszászi-Bőhm: 4-3

Kiélezett csatát hozott a feljutásról döntő meccs Ujszászi Balázs és Bőhm Zoltán között. Hol az egyikük, hol a másikuk vezetett, így jutottak el a 15-ös lyukhoz 3-3-mal. Itt Ujszászi vette át a vezetést, és mivel onnantól végig ikszeltek, 5-2-re módosította mérlegét, ami a második helyre volt jó.

Mivel egymás elleni meccsüket Bodócs nyerte, Ujszászi a második helyen jutott fel az A ligába. A harmadik helyre Érchegyi Csaba futott be, megelőzve Bőhmöt (egymási elleni meccsüket nyerve).

Nagy-Csatári: 7-3

Csatári Zoltán kezdett jobban, 2-0-ra és 3-2-re is vezetett, de a második kilencen nem tudott szakaszt nyerni, amit Nagy kihasznált és ötször is jobb volt, amivel megnyerte az utolsó mérkőzést.

Nagy, Csatári és Pap Ferenc egyaránt 3-4-es mérleggel zárt, hármójuk összevetésében Nagy volt a legjobb (2-0), ezzel ötödikként zárt, Csatári (1-1) a hatodik, Pap (0-2) a hetedik lett. Zakar nyolcadikként zárt, a korábban kizárt Sain Antal és Kiss Gyula búcsúzott a másodosztálytól.

C Liga

Nagy-Balán: 6-4

A feljutását már korábban bebiztosító Balán Zoltán utolsó mérkőzésén elvesztette veretlenségét. Pedig előnyben volt kétszer is (0-1, 1-2), de Nagy a 7. és 11. lyuk között négyszer is jobb volt, aminek hála 5-2-vel vágott neki a hajrának. Balán innen már csak két etapot húzott be, ami Nagy győzelmét eredményezte.

Hinora-Biró: 7-3

A második helyre hajtók derbijén Biró László kezdett jobban, de Hinora Ferenc a nyolcas után már 3-1-re vezetett, majd a tizenötös után (6-2-nél) véget is ért a mérkőzés érdemi része.

Mivel mindketten 6-1-gyel zártak, de Balán nyerte kettejük párharcát, Hinora lett a második.

Szabó-Molnár: 8-3

Molnár Attila legyőzésével Szabó László kaparintotta meg a bronzérmet. Győzelme egy percig sem forgott veszélyben, lesimázta az első kilencet (5-0), ami után ugyan három szakasz is jutott Molnárnak, de utolérni már nem tudta riválisát.

Rigó-Lévai: 11-1

Még simábbra sikerült Rigó Zsolt  záró fordulóbeli fellépése, Lévai Richárd legnagyobb bánatára. Rigó hamar magához ragadta a kezdeményezést. Négy szakaszt követően 3-0-ra, nyolc után 5-1-re vezetett, majd a 13-ast nyerve hamar eldöntötte a találkozót.

Szabó lett a harmadik, míg Biró a negyedik. Mögöttük Nagy, Rigó, Molnár, Lévai volt a sorrend. A korábban kizárt Széll Csaba és Ujvári Izabella búcsúzott a harmadik osztálytól.

D Liga

Cziráki Csaba pihent az utolsó fordulóban, ráadásul − mint később kiderült − már bajnokként.

Steigler-Dreilinger: 10-5

Steigler Ferenc már biztosan harmadik helyen zárt a forduló előtt, Dreilinger Nándor viszont beérhette volna Czirákit. Igazi presztízsmeccs kerekedett a találkozóból, az adok-kapokból Steigler jött ki jobban. Csupán három szakasz volt, amit ugyanannyit rúgásból teljesítettek. Steigler az első nyolcon hétszer volt jobb, amivel megalapozta győzelmét, így Dreilinger második helyen fejezte be a küzdelmeket.

A negyedik helyen a kizárás sorsára jutott Kálló István zárt.

Az A, B és C ligák dobogósai értékes ranglistapontokkal gazdagodtak a sorozat végén az alábbiak szerint:

A liga:
1. helyezett: 1500 pont
2. helyezett: 1300
3. helyezett: 1100
B liga:
1. helyezett: 1000
2. helyezett: 900
3. helyezett: 800
C liga:
1. helyezett: 500
2. helyezett: 400
3. helyezett: 300

FMPL 2018/2019 EREDMÉNYEK ÉS TABELLA

A 2019-es szezon pénteken rajtol, az egyéni sorozat négy ligával, a most debütáló páros verseny 18 páros részvételével indul. Mindkettőn keresztül ki lehet jutni a szeptemberi csapat Európa-bajnokságra és ranglistapontokat lehet szerezni. A két említett sorozattal egy következő írásban foglalkozunk részletesebben.