Bacskai utazik az Eb-re

Véget ért az egyéni és páros match play bajnokság alapszakasza. Itt eldőlt, ismét Bacskai Bence bizonyult a legjobbnak az A ligában, amivel megváltotta helyét az őszi csapat Eb-csapatba. Az egyéni és páros sorozat rájátszásának tétje újabb öt hely az Euro Footgolfra készülő csapatba. Keddtől csütörtökig negyeddöntők, pénteken és szombaton négyes döntő mindkét sorozatban.

Egyéni

A liga

Bacskai-Bodócs: 7-6

Bajnoki döntő zajlott Bacskai Bence és Bodócs András között. A győztes az elsőség mellett kvalifikálhatta magát a csapat Eb-re. A tétnek megfelelően fej-fej mellett haladtak sokáig. Bacskai került előnybe, de a szezon meglepetésembere csak egy lépés távolságra hagyta ellépni a címvédőt. A tizenegyesen és tizenkettesen aratott siker után Bacskai már 6-3-ra vezetett, majd a tizenötösön kevesebb labdábaérésével eldöntötte a mérkőzést és az egész bajnokságot. Ugyan zsinórban húzta be Bodócs az utolsó hármat, de így is 7-6-os sikerével Bacskai utazhat az Eb-re, Bodócsnak maradt a rájátszás.

Podusil-Balázsi: 4-3

Nem tudták dűlőre vinni a felek az első kilencen a meccset (1-1). A tízest Balázsi Csaba nyerte, de Podusil György a következő öt lehetőségből hármat pontra váltott (4-2), csapattársa pedig már csak szépíteni tudott az utolsó előttin, az utolsón pedig ikszeltek, Podusil így megszerezte a harmadik helyet, Balázsi pedig a szintén rájátszást érő negyediket, miután egymás elleni összevetésben mind Albertnél, mind Pappnál jobbnak bizonyult a szezon során.

Papp-Mayer: 5-3

Papp Péter azonnal behúzta az első két szakaszt, de Mayer Zoltán még tudott egyenlíteni, sőt, 3-2-ről is visszajött 3-3-ra. Innentől viszont már nem tudott szakaszt nyerni, Papp viszont kettőt is, ami Papp sikerét eredményezte.

Albert-Gelencsér: 5-4

Csak a hosszabbítás döntött Albert László és Gelencsér Gábor összecsapásán. Albert 2-0-ra, majd 3-1-re is vezetett, de 3-3-mal fordultak a második kilencre. Ott már csak egy-egy szakaszt tudtak nyerni a felek, a hosszabbítás második lyukát nyerő Albert végül 5-4-re nyerni tudott.

Ujszászi-Cziffra: 3-0

A már tét nélküli találkozón 1-1-es állásnál, Cziffra Zoltán sérülés miatt feladta a mérkőzést, így Ujszászi Balázs sikerrel zárhatta a szezont.

VÉGEREDMÉNY

B liga

Nagy Balázs nem állt ki az utolsó fordulóban, így Balán Zoltán ölébe hullott a győzelem.

Szabó-Pap: 8-4

Pap Ferenc már biztos feljutóként és playoff tagként meccselt a bajnoki címre és szintén feljutásra, rájátszásra vágyó Szabó László ellen. Szabó nem akart sokat bíbelődni a matekkal (Érchegyi megelőzhette volna) és hamar magához ragadta a kezdeményezést. 5-2-re vezetett tíz szakasz után, és bár Pap még 5-4-re feljött, a hajrá Szabóé volt, aki így meg is előzte Papot és megnyerte a B ligát.

Érchegyi-Bőhm:6-5

A feljutás vagy rájátszás már nem volt elérhető Érchegyi Csaba és Bőhm Zoltán számára a mérkőzés időpontjában, ami az eredményükön meg is látszott, főleg a második kilencen. Az elején Érchegyi hárommal meg tudott lógni, de a tizenhetesen már 5-5-re álltak. Az utolsó szakaszt azonban Érchegyi behúzta és a liga harmadik helyén zárt.

Hinora-Kókai: 9-6

Hinora Ferencnek nyernie kellett a biztos bennmaradás érdekében. Kókai Ferenc ennek ellenére kétszer is vezetett a meccs elején, de klubtársa féltávnál már 5-3-ra vezetett. A győzelmet és a bennmaradást végül a tizenhatos szakaszon aratott sikerrel (8-5) biztosította be.

Ezzel eldőlt, hogy Csatári Zoltán a másik kieső Zakar János mellett.

VÉGEREDMÉNY

C liga

Nagy-Renczés: 8-3

A már biztos Eb-résztvevő, C liga győztes Renczés Gábor sérülten vállalta a játékot Nagy Gabesz ellen, aki ezt a fórt kihasználva hamar megnyugtató előnyre tett szert (3-0 négy, 5-1 kilenc szakasz után). A táv második felén még növelni is tudta előnyét, így odaért a liga harmadik helyére, egyúttal a rájátszásba is kvalifikálta magát.

Biró-Lévai: 4-3

Bíró László és Lévai Richárd úgy lépett pályára, hogy tudták, a vesztes még bajba is kerülhet. Biró ennek tudatában lenullázta az első kilencet (2-0), amit a tizenkettesen egyenlített ki Lévai. Még fordított is, de az utolsó két szakasznak meging Biró vezetésével kezdtek neki (4-3). Mivel ezeken ugyanazt a rúgásszámot produkálták, Biró lélegezhetett fel hamarabb, Lévainak erre még egy kicsit várnia kellett.

Molnár-Dreilinger: 5-3

Molnár Attilának az időben később rendezett Steigler meccs végkimenetelétől függetlenül mindenképp nyernie kellett és reménykednie elsősorban abban, hogy Steigler kikap és akkor megmenekül a szövetség sajtósa a kieséstől. Jól is alakult számára a mérkőzés, mert bár nem tudta kihasználni sokáig a Dreilinger Nándor által felkínált sanszokat, de a hatos szakasznál már ő vezetett (2-1). Meglépni nem tudott, 2-2 és 3-3 is volt az állás. A tizenkettesen került ismét előnybe, majd a tizenhetest nyerve biztosította be győzelmét és maradt a reménykedés, hogy négy nyert találkozó elég lesz a bennmaradáshoz…

Steigler-Vígh: 6-5

A kiesés pereméről táncolt vissza és maradt bent Steigler Ferenc. Vígh Péter előbb ledolgozta korán összeszedett, kétpontos hátrányát, majd kettővel meglépett. Ezt Steigler kiegyenlítette, hosszabbításra mentve a meccset, ahol csak a győzelem jelentette volna a bennmaradását, a vereséggel visszacsúszott volna a D ligába. A háromszakaszos playoff utolsó szakaszán egyetlen rúgással jobbnak bizonyult és maradt bent végül a harmadik osztályban.

A liga erejét mutatja, hogy öten is négy győzelemmel zártak, mégis a kieséstől kellett tartaniuk! Az egymás elleni meccsekből Dreilinger jött ki a legjobban (3-1-es mérleg a riválisok ellen), Cziráki, Lévai és Steigler 2-2-vel zárt, Molnár viszont 1-3-mal állt, így neki kellett búcsúznia a C ligától.

VÉGEREDMÉNY

D liga

Szmolicza Gábor és Szinte András nem tudott időpontot egyeztetni a bronzmérkőzésnek, így a 300 ponton testvériesen megosztozva lettek harmadikok.

Döntő:

Balán-Mikulik: 8-2

Szorosabb mérkőzést ígért Balán Gábor és Mikulik Norbert fináléja az előzmények ismeretében, de a ferencvárosi házirangadón előbbinek jött ki jobban a lépés. Hét lyuk után 5-0-ra vezetett, és öttel a vége előtt is öttel ment (6-1). Végül a tizenötösön bekövetkezett iksszel (6-2-nél) ért véget a meccs érdemi része. Mindketten feljutottak, de csak Balán készülhet az Eb-kvalifikációra.

Az A, B és C liga utolsó két helyezettje eggyel alsóbb osztályban folytathatja, a B, C és D liga első két helyezettje eggyel magasabb osztályba kvalifikálta magát.

A ligatípusú FMPL 2020 tavaszán folytatódik, a szövetség hamarosan közzéteszi a 2019/2020-as, őszi-téli, új sorozat versenykiírását.

EGYÉNI RÁJÁTSZÁS

Az egyéni match play bajnokság rájátszása hasonló a pároséhoz. Az FMPL A, B, C és D ligájából rájátszásba jutnak az alábbi játékosok: A2/A3/A4/B1/B2/C1/C2/D1 (amennyiben már korábban kvalifikált, az adott ligában mögötte következő, még nem kvalifikált játékosra száll a jog, mint például a C ligát megnyerő Renczés Gábornak köszönhetően a C liga 2. és 3. helyezettje jut a rájátszásba). Az A liga győztese automatikusan kvalifikál az Eb-re, akárcsak a rájátszás legjobbja.

A program:

Negyeddöntő (augusztus 6-8., tetszőleges helyszínen):

Bodócs András – Balán Gábor

Balázsi Csaba – Nagy Gabesz

Podusil György – Vígh Péter

Szabó László – Pap Ferenc

Elődöntő és döntő (augusztus 9., Kisoroszi, Magyar Golf Club)

Elődöntő:

Bodócs András-Balán Gábor párharc győztese vs Balázsi Csaba-Nagy Gabesz párharc győztese

Podusil György-Vígh Péter párharc győztese vs Szabó László-Pap Ferenc párharc győztese

A döntő győztese kvalifikál.

MENETREND

 

Páros

A csoport

György, Flink, Bőhm és Zsuppán

Bőhm-György – Flink-Zsuppán: 4-3

A csoport egyetlen, tizennyolc szakaszos összecsapásán öt döntetlen szakaszt követően a hatoson indultak be igazán a felek. Gyors ütésváltás után Bőhmék kerültek előnybe és féltáv környékén 3-1-re vezettek. A tizenötösön már 3-3-ra álltak, de a következő Györgyéké lett, ami – mint később kiderült – a győzelmet jelentette számukra.

Gelencsér-Hinora – Cziffra-Pap: 3-0

Cziffra itt sem tudta végigjátszani a mérkőzést, sérülése miatt párosuknak fel kellett adni menet közben a találkozót.

Papp-Podusil – Badó-Renczés: 3-0

Renczés kiújuló sérülése miatt a „királyi” páros 6-0-ás BFGT vezetésnél feladni kényszerült a mérkőzést.

Bodócs-Lévai – Cziráki-Nagy: 3-0

A sérülések fordulójában ez a meccs sem ment végig, Nagy kiválása miatt ért véget idő előtt a találkozó.

VÉGEREDMÉNY

B csoport

A már biztos csoportelső Balán-Biró páros nem állt ki a Bogár-Rigó kettős ellen, így utóbbiak biztosították helyüket a rájátszásban.

Balázsi-Mayer – Czirbus-Simonyi: 5-2

Ki-ki meccs volt a javából a rájátszást érő pozíció elcsípése érdekében. Bár, Czirbuséknál volt az előny az elején, az ötödik lyuk után már Balázsiék vezettek (2-1). A kilencedik után már 5-1-re növelve a fórt a másodikon csak egy pontot engedtek át a nyolc remi mellett, így készülhetnek az Eb-ért folyó rájátszásra.

Kókai-Zsók – Császár-Ujszászi: 16-0

Kókaiék gáláztak az utolsó mérkőzésükön Ujszásziék ellen Lakiteleken. Csupán két szakaszt nem tudtak megnyerni, nagy fölényű győzelmük már a tízes szakasz után biztossá vált, de ezt követően sem álltak le.

VÉGEREDMÉNY

PÁROS RÁJÁTSZÁS

Az Eb-re a döntő két párosa kvalifikálja magát.

Negyeddöntő (augusztus 6-8., tetszőleges helyszínen):

1. mérkőzés: Albert-Bacskai vs Balázsi-Mayer

2. mérkőzés: Gelencsér-Hinora vs Bogár-Rigó

3. mérkőzés: Flink-Zsuppán vs Lengyel-Lichtner

4. mérkőzés: Papp-Podusil vs Balán-Biró

Elődöntő és döntő (augusztus 10., Kisoroszi, Magyar Golf Club)

Elődöntő:

1-3. mérkőzés győztese

2-4. mérkőzés győztese

A dobogósok magyar ranglista pontjai:

1. helyezett: 1500 pont/páros (750/játékos)
2. helyezett: 1000 pont/páros (500/játékos)
3. helyezett: 500 pont/páros (250/játékos)

MENETREND