Hangya Peti Emlékverseny most először, de nem utoljára

Egy olyan versenyt rendeznek vasárnap Kisorosziban, amitől legszívesebben mindenki eltekintett volna, egy olyan versenyt, ami a legtöbb footgolfosnak szívügye és az év versenyeként kezel. Az egy éve, hosszú, súlyos betegségben elhunyt Hankó Péter tiszteletére rendezendő nemzetközi, 36 szakaszos versenyen mutatják be a szövetség egykori alelnökének írásaiból összeállított könyvet.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a footgolf, vasárnap Kisorosziban, a Magyar Golf Club pályáján rendezik a sportág első emlékversenyét. Hazánk sokszor mondhatta már el a footgolf fejlődése során, hogy valamit elsőként tett le az asztalra, alapított, szervezett. Az emlékverseny szervezéséről még évtizedekig lemondott volna…

A magyar szövetség alapításában, az első, magyarországi világbajnokság szervezésében is oroszlánrészt vállaló Hankó Péter (sokaknak csak Hangya Peti) hatalmas csatát vívott a leukémiával, sokáig úgy tűnt nyerésre áll, tavaly augusztusban azonban a betegség legyűrte szervezetét. Emlékét a honi sportági irányítás természetesen méltóképpen kívánja ápolni. Ennek egyik állomása a vasárnapi, első ízben rendezendő nemzetközi emlékverseny, amely során a játékosok a Fekete és az Albert pálya egyenként 18 szakaszát is teljesítik. A Hangya Peti Emlékverseny a World Tour sorozaton 250 pontos besorolású, világranglista pontokért is menő verseny, aminek rangját emeli, hogy az OTP Fáy András Alapítvány is támogatja.

– Aki ismerte, játszott vele, valószínűleg ugyanezt mondja, mint én, ez lesz az év legfontosabb versenye számomra. Méltóképpen szeretnék tisztelegni az emléke előtt, úgy lépek pályára, hogy meg szeretném nyerni a versenyt – fogalmazott Gelencsér Gábor, a Magyar Footgolf Szövetség elnöke. – A versenyt minden évben, Peti szeptember 7-i születésnapjához közel kívánjuk megrendezni, remélem, hamarosan minden játékosnak ez lesz az év főversenye, a szövetség részéről mi ezen leszünk, hogy megteremtsünk ennek a feltételeit.

Hankó Péter küzdve a betegséggel blogírásba kezdett 2016 elején. Ebben fanyar humorral, életigenléssel írta meg kálváriáját, történetét, élményeit, érzéseit, vágyait. Ezeket a gondolatokat már könyv formájában is olvashatjuk LeOKÉmia címmel, a hivatalos könyvbemutatót pont a verseny napján tartják a verseny helyszínén. A leukémia elleni harcában arra is volt ereje, hogy a hasonló betegségben szenvedő gyerektársainak adományt gyűjtsön, sőt létrehozza a Hangya Peti Szeretetbankot.

– Nagyon örülök, hogy létrejött a verseny, és remélem, hogy megmarad a Szeretetbank hatalmas lendülete, és folytatni tudom, amit Peti elkezdett – tette hozzá Hankó Krisztina, Péter özvegye. – Jól alakulnak a jótékonysági kezdeményezésének dolgai, egyik médiamegjelenés generálja a másikat, és a most megjelent könyv is remélem, hozzátesz a sikertörténethez. Peti már a blog írása közben tervezte a könyv megjelentetést, nagyon sajnálom, hogy nem láthattam az arcát, ahogy a kezében fogja. A könyv teljes bevétele is a szeretetbankhoz megy, hogy jótékony célra fordíthassuk.

A közel száz versenyző részvételével rendezendő emlékverseny startlistája: