Vége a csoportkörnek, megvannak a továbbjutók

Befejeződött a Footgolf Match Play Open 2020/2021-es szezonjának csoportköre. A kilenc kvartettből a két legjobb kvalifikált a 2021-es folytatásra. Volt izgalom a végjátékban bőven…

6. forduló

A Csoport

A korábban már továbbjutott Gelencsér Gábornak a csoportelsőséghez legalább 12 ponttal kellett volna nyerni a zárókörben Császár Zoltán ellen. Úgy is kezdett, mint akinek ez meglehet, nyolcat bezsákolt az első kilenc szakaszból. A fordulás utáni négy lyukból viszont három döntetlen mellett Császár az első pontját is megszerezte, majd még egyet hozzá is rakott a folytatásban, végül Gelencsér “csak” 10-2-re nyert, Lengyel Béla ment így elsőként tovább a csoportból jobb pontkülönbségének köszönhetően.

B Csoport

Mayer Zoltán veretlenül, biztos csoportelsőként várta az utolsó meccset, amin Sipőcz Béla úgy lépett pályára, egy nem túl nagyarányú vereséggel tovább is juthat (persze egy győzelemmel meg számolgatás nélkül is). Jól is haladt ez irányba, ugyanis gyorsan összeszedett hátrányából fordított és féltávnál vezetett is (3-4). Mayer viszont nem akarta elrontani makulátlan mérlegét és visszavette a fórt, de egy izgalmas végjátékban 7-7-re végeztek a felek. Jöhetett a hosszabbítás, ami már jutalomjáték volt, hiszen ezzel eldőlt, Nagy István nem juthat tovább, Mayer és Sipőcz folytathatja tavasszal. A playoffot egyébként Mayer 2-0-ra nyerte.

C Csoport

Megőrizte első helyét a listavezető Papp Péter, miután 7-3-ra nyert Tóth György ellenében. Papp jobban is kezdett és 2-0-ra ellépett, de a meccs derekán még csak 3-2-re vezetett. Tóth tartotta a lépést és hárommal a zárást megelőzően még továbbra is csak egy volt a különbség (4-3), de az utolsó három lyuk egytől egyig Pappnak sikerült jobban, aki csoportelsőként ment tovább.

Ennek fényében Hinora Ferenc és Kurdi Tamás a második hely megszerzése reményében lépett pályára. Hinora nem sok kétséget hagyott afelől, hogy számolni kell vele a tavaszi folytatásban, ugyanis az első tizenkét szakaszon csak ő tudott pontot szerezni (hatot). Kurdi ezt követően szerezte első egységét, de több lapot nem osztottak neki ezúttal, míg Hinora még négyet behúzott a végjátékban és továbblépett a csoportból.

D Csoport

Ujszászi Balázs a már kvalifikált Szabó László ellen egy győzelemmel maradhatott volna versenyben a továbbjutó helyekért folyó harcban. Szabó jobban rajtolt és bár volt 2-1 is öt szakasz után, a meccs felénél már 5-1 volt az állás, és mivel Ujszászi többször már nem jött ki kevesebb rúgásból egy etapot követően, Szabóé lett a három pont.

Pap Ferenc játék nélkül kaparintotta meg a három pontot és egyúttal a továbbjutást Szabó mögött. Dr. Gál Viktor elkapta a koronavírust, így természetesen nem állt ki a záró mérkőzésen.

E Csoport

Cziffra Zoltán játék nélkül lett gazdagabb három ponttal, miután Hegyi Zoltán nem állt ki ellene. Ezzel esélye nyílt a továbbjutásra, igaz, ehhez kellett, hogy a már csoportelsőként továbbjutó Balázsi Csaba győzzön Bendly András ellen.

Bendly viszont egy 3-0-s rohammal indított és a tizenkettesen is még 5-2-re vezetett. Balázsié volt azonban a hajrá és az utolsó pillanatban hosszabbításra mentette a meccset, ahol a második szakasz döntött és lett Balázsié a három pont. Ezzel pedig “továbblőtte” Cziffrát is.

F Csoport

Bogár Krisztián már biztos továbbjutónak számított, Nagy István és Borbély István egymás ellen döntött a második továbbjutó pozícióról. Az elején még szoros meccsnek indult (1-1 két szakasz után) és még a tízest követően is csak 3-2-re vezetett Borbély. Innen viszont már csak utóbbi szerzett pontot, amivel magabiztos győzelmet könyvelhetett el.

A továbbjutás szempontjából tét nélkül bíró másik összecsapás is szorosnak ígérkezett pár szakasszal a kezdést követően, ugyanis akkor Bogár Krisztián még csak 2-1-re vezetett. Viszont több részsikert nem hagyott már Pusztai Tamásnak és még nyolcat rápakolta a sajátjára.

G Csoport

A Biró László mögötti második továbbjutó helyről döntött a Dreilinger Nándor-Bakó Attila ütközet. Sokáig nem tudták dűlőre vinni a dolgot egymással, féltávnál 3-3-ra álltak. Sőt, hárommal a vége előtt még 5-5 volt az eredmény. A hátralévő lyukakon viszont egytől egyig Bakó volt a jobb, amivel a meccset és a továbbjutást is behúzta.

H Csoport

A csoportelsőségről döntött a már két továbbjutó meccse. Csatári Zoltán 4-0-s előnyt szorgoskodott össze nyolc szakasz alatt. A tizenegyes után már 5-1-re vezetett és bár Podusil György tudott szépíteni, hárommal a vége előtt már 6-2-re ment Csatári, azaz már eldőlt a mérkőzés (igaz, 6-5-re felküzdötte magát Podusil). Így Csatárié lett a csoport első helye.

I Csoport

Az első helyért lépett pályára egymás ellen Balán Gábor és Simonyi Gábor. Alapos adok-kapok után 3-3-ra álltak nyolc lyuk után. Innen Simonyi tudott ellépni 5-3-ra. Innen Balán még feljött egyre, de az utolsó öt szakaszból négyet Simonyi húzott be, amivel megnyerte a meccset és a csoportelsőséget is. Balán a második helyen ment tovább.

RÁJÁTSZÁS

Az FMPO 2021-ben folytatódik. Minden csoportból továbbjutott az 1. és 2. helyezett. Ez 18 fő a 9 csoportból. A 4 legrosszabb második helyezett (6., 7., 8. és 9. a másodikok rangsorában) a nyolcaddöntők előtt még egy előselejtezőt játszik, azt már 2021-ben, a legjobb 16 közé kerülésért. A 6. a 9., míg a 7. a 8. ellen, így a két győztessel lesz teljes a 16-os mezőny: a 9 csoportelső és 7 csoportmásodik alkotja a nyolcaddöntő mezőnyét.

Csoportelsők rangsora:

Csoportmásodikok rangsora:

Így a legjobb tizenhat közé kerülésért lejátszandó mérkőzések:

Balán Gábor – Cziffra Zoltán

Pap Ferenc- Sipőcz Béla

A legjobb 16 között kiemelt 8 játékos (8 legjobb csoportgyőztes):

Szabó László
Balázsi Csaba
Mayer Zoltán
Lengyel Béla
Bogár Krisztián
Papp Péter
Simonyi Gábor
Csatári Zoltán

A legjobb 16 között nem kiemelt 8 játékos (9. helyen rangsorolt csoportelső és 8 csoportmásodik):

id. Biró László
Gelencsér Gábor
Borbély István
Hinora Ferenc
Podusil György
Bakó Attila
Balán/Cziffra
Pap/Sipőcz

A nyolcaddöntő sorsolását az MFGSZ Gálán rendezik január 29-én.