Már van feljutó, továbbjutó és biztos kieső

Már csak két kör van hátra a match play bajnokságokból és egyelőre nem hogy tisztábban látnánk, egyre megjósolhatatlanabb a körbeverések okán a feljutók, kiesők, Eb-rájátszásba kvalifikálók kiléte.

Egyéni

A Liga

Balázsi Csaba meccs nélkül jutott győzelemhez, Gelencsér Gábor nem állt ki ellene. Pont így nyert Podusil György Cziffra Zoltán ellen.

Bacskai – Ujszászi: 9-3

Ellentmondást nem tűrően kezdett a címvédő és négy lyuk után 3-0-ra ment, majd 4-1-gyel fordultak rá a második kilencre. Matematikailag végül a tizenötös szakaszon aratott győzelem hozta meg a győzelmet Bacskai Bencének Ujszászi Balázzsal szemben. Ujszászi ezzel biztosan búcsúzik az élvonaltól.

Papp – Bodócs: 7-3

Bodócs András öt megnyert találkozó után második vereségét szenvedte el zsinórban. Sokáig fej-fej mellett haladtak, a meccs felénél Papp Péter állt jobban (3-2). A tizenhármas után már hárommal vezetett, ami elég is volt a sikerhez, az utolsón még egyet rápakolt a különbségre.

Albert – Mayer: 7-6

Sokáig fej-fej mellett haladt Albert László és Mayer Zoltán. 3-3-mal fordultak, ahol Albert öt lyukon négypontos előnyre tett szert, ami matematikailag még pont behozható lett volna ugyan, de Mayer remek hajrájából három szakaszgyőzelemre futotta és így egy szoros vereségre.

TABELLA

B Liga

Kókai – Érchegyi: 9-4

A feljutásért küzdő riválisok közül Kókai Ferenc örülhetett, miután le tudta győzni Érchegyi Csabát. A kezdeti adok-kapok után a nyolcas és tizenhármas között ötöt hozva Kókai meglépett és innen már nem is engedte ki a meccset a kezéből.

Csatári – Nagy: 5-4

A kiesés elől menekülő Csatári Zoltán fontos győzelmet aratott a feljutásra törő Nagy Balázzsal szemben. Hol az egyikük, hol a másikuk vezetett, majd 4-4-gyel fordultak rá az utolsó öt lyukra. Mint később kiderült, a tizenötös volt a vízválasztó, amit Csatári két rúgással nyert meg.

Bőhm – Balán: 5-2

A két 3-3-as mérleggel rendelkező játékos, Bőhm Zoltán és Balán Zoltán mérkőzése a pozitívba forduló mérleg mellett a hátralévő két forduló tétjéről, azaz inkább a feljutásért vagy a kiesés elkerüléséért folyó csatározásról szólt. Egy-egy szakaszgyőzelmet követően Bőhm „félidőben” már 4-1-re vezetett. Úgy tűnt, Balán a tízest megnyerve visszajött a meccsbe, de sok ikszet követően a tizenhetest Bőhm nyerte (5-2).

Szabó – Hinora: 6-5

A forduló után a második helyről várja a hajrát Szabó László. Sokáig nem úgy nézett ki, hogy ő örül majd a Hinora Ferenc elleni találkozó végén. Hinora ugyanis miután a második szakaszon megszerezte a vezetést, kétszer ugyan engedte Szabót egyenlíteni, de fordítani nem. Sőt, hárommal a vége előtt 5-3-ra vezetett. A zsinórban hármat nyerő Szabó azonban 6-5-re fordított a végjátékban.

TABELLA

C Liga

Renczés Gábor újabb sikerét meccs nélkül szerezte meg, Lévai Richárd nem állt ki ellene. Ezzel fel is jutott a B Ligába.

Kiss Gyula harmadszor nem állt ki (most Vígh Péter ellen), ezzel a kizárás sorsára jutott. Minden eddigi és jövőbeni mérkőzését az ellenfelei 3-0-val kapják meg.

Dreilinger – Cziráki: 9-3

Dreilinger Nándor óriási elánnal vetette magát a meccsbe és kilenc lyuk után 7-1-re vezetett. Cziráki Csaba magához tért a második kilencen, de azzal, hogy 2-2-re hozta a „második félidőt”, ez még a sikerhez értelemszerűen kevés volt.

Molnár – Biró: 5-4

Molnár Attila kezdett egyértelműen jobban, hamar megszerzett hárompontos előnyét azonban az utolsó előttin Biró ledolgozta. Az utolsó lyuk döntött, ahol negyedik rúgásra mindketten nehéz helyzetből gurítottak lyukra, és amíg Molnáré beszédült, Biróé kipördült, így playoff helyett véget is érte az izgalmas összecsapás.

Nagy – Steigler: 13-0

Nagy Gabesz hamar lerendezte a mérkőzés lényegi részét a szabadság után még magát kereső Steigler Ferenc ellen, féltávnál már 7-0-ra vezetett és a tizenegyesen (9-0-nál) el is dőlt a találkozó.

Hihetetlen izgalmak és megjósolhatatlan befejezés következik. Jelenleg a kiesés ellen menekülők közül még van, aki a feljutó második helyre is odaérhet, sőt ez fordítva is igaz.

TABELLA

D Liga

A már biztos top négyben záró Szinte András és Szmolicza Gábor nem mérkőzött meg egymással.

Balán – Mikulik: 5-4

Balán Gábor rögtön szakaszgyőzelemmel nyitott az alapszakasz első helyéről döntő derbin, amit Mikulik Norbert az ötösön egalizált. Balán kétszer is el tudott lépni kettővel, mégis izgalmas volt a vége. A tizenhatoson egyre zárkózott klubtársa, de mivel az utolsó előtti Baláné lett, 5-3-ra vezetett, ahonnan már nem volt visszaút Mikulik számára.

Az elődöntőben így Balán – Szinte és Mikulik – Szmolicza meccseket rendeznek.

Széll – Kurdi: 6-2

Széll Csaba Kurdi Tamás elleni győzelmével elmozdult a hetedik helyről. Féltávnál még csak 2-1-re vezetett, majd a második kilencen remekelve szép győzelemmel zárta a szezont.

Baranya – Császár: 14-2

A balatoni összecsapáson Baranya Ákos tulajdonképpen már az első felén eldöntötte a mérkőzést (kilencből nyolcat abszolválva). Mivel a tízest is hozta, már csak a végeredmény volt kérdéses. A második kilencen aztán Császár Zoltán kezdett belelendülni és két szakaszt is nyert.

A háromfős összevetésből Széll jött ki a legjobban (a tabella ezt a számolást már nem tudja – a szerk.). Mind a hárman 1-1 győzelmet tudnak felmutatni a másikkal szemben. Az egymás elleni pontkülönbség Széllnek +3 (5. helyezett), Baranyának -1 (6.), Kurdinak -2 (7.).

TABELLA

Páros

A Csoport

Lévai, Bodócs, Bőhm és György

Bőhm-György – Bodócs-Lévai: 6-3

 

Bőhmék hamar kétpontos előnyt szorgoskodtak össze, amit a tízesen háromra duzzasztottak. Nagy hajrába kezdett a Tungsram párosa, de Bodócsék hiába jöttek fel kétszer is kettőre, az utolsó előttin kialakult a 6-3-as végeredmény. Györgyék életben tartották továbbjutási esélyeiket.

Albert-Bacskai – Cziráki-Nagy: 8-4

Alberték továbbra is vezetik a csoportot. Hamar megléptek ugyan kettővel Czirákiéktól, akik viszont 3-2-nél (tizenegyes után) és 4-3-nál (tizenhármas után) közel jártak a döntetlenhez. Az azt követő 4-0-ás széria viszont Bacskaiék felé billentette a mérleg nyelvét, akik biztosították helyüket a negyeddöntőben.

Gelencsér-Hinora – Papp-Podusil: 8-5

Gelencséréké volt az első szakasz, de a Papp csapat a négyes lyuk után 2-1-re vezetett. Egy 3-0-ás rohammal a felénél újra Hinoráéknál volt az előny (4-2). Rögtön jött a szépítés, majd az egypontos különbség egészen a hajráig megmaradt a felek között, amikor az „elnöki” duó újabb 3-0-ás szériával eldöntötte a derbit és tapad az éllovasra.

Flink-Zsuppán – Badó-Renczés: 3-2

A végeredményből is látszik, mennyire kiegyenlített csata volt a két páros találkozója. Az elején rögtön 2-0-ra vezettek Flinkék, de ki gondolta volna, hogy már csak egy szakaszt nyernek utána és az elég lesz a sikerhez, mivel Badóék is csupán kétszer tudnak felülkerekedni ellenfelükön (másodszor, mikor már eldőlt a találkozó).

TABELLA

B Csoport

Balán-Biró – Császár-Ujszászi: 8-5

Továbbra is makulátlanul menetel a rájátszás felé a ferencvárosi páros. Balánék hamar dűlőre akarták vinni Császárék ellen (2-0 két szakasz, 6-1 féltávnál), végül a 12-esen, 8-1-es vezetésnél ez meg is történt. Ezzel eldőlt, továbbjutottak, sőt, megnyerték a B csoportot.

Németh Péter, Lichtner, Németh Gábor és Lengyel

Lengyel-Lichtner – Németh-Németh: 6-5

Remek rajtot követően (3-0 négy lyuk után) Lengyelék nem is engedték klubtársaikat egyenlíteni. 4-2-vel fordultak. Három szakasszal a vége előtt 6-3-ra vezettek és ugyan Némethék ebből a 16-ost és 18-ast behúzták, a 17-esen ikszeltek, azaz már nem tudtak egyenlíteni.

Kókai-Zsók – Kálló-Sain: 5-3

Várat még magára Kállóék első győzelme, pedig most sem voltak tőle távol. Ugyan Kókaiék szinte végig vezettek, de a hajrá szoros is lehetett volna. De négyből hármat kellett volna nyerniük Sainéknak a hosszabbítás kicsikarásához, de csak egyet tudtak nyerni, amivel végül az eredményen tudtak kozmetikázni.

Bogár-Rigó – Czirbus-Simonyi: 6-4

Bogárék a top négy, azaz a rájátszás elérése szempontjából sorsdöntő mérkőzést nyertek Czirbusék ellen, akik egy sikerrel igen kedvező helyzetből várhatták volna a hátralévő két játékhetet. Így viszont még marad izgulnivalójuk.

TABELLA

A nyolcadik forduló ma kezdődött és július 22-én zárul.

Közeleg a szezon vége, a legjobbak az Eb kvalifikációban is részt vehetnek, a rájátszás – a szeptemberi Eb általi meccsterhelést is szimulálva – a következőképpen alakul:

Egyéni:

A szeptemberi csapat Európa-bajnokságra a Footgolf Match Play League 2019-en keresztül

2 játékos kvalifikál az alábbi módon:

1 hely: A liga győztese

1 hely: rájátszásban

Negyeddöntő:

A2 vs D1

A3 vs C1

A4 vs C2

B1 vs B2

Elődöntő:

A2 vs D1 győztese vs A4 vs C2 győztese

A3 vs C1 győztese vs B1 vs B2 győztese

A döntő győztese kvalifikál

Negyeddöntők: augusztus 6-8-ig tetszőlegesen választott időpontban.

Elődöntő, bronzmérkőzés és döntő: augusztus 9.

Páros:

A rájátszás menetrendje:

A két, egyenként 9 fős csoport 1-4. helyezettjei (összesen nyolc csapat) egyenes kieséses formátumban döntenek az első négy helyről.

Negyeddöntők: augusztus 6-9-ig tetszőlegesen választott időpontban.

Elődöntő, bronzmérkőzés és döntő: augusztus 10.