Két eredményt annullált a versenybizottság

A Footgolf Országos Bajnokság kilencedik fordulójában történtekkel kapcsolatosan alább olvasható a versenybizottság közleménye.

“A Szil-Coop Footgolf Verseny, a FOB 9. fordulójának során a versenybizottság eltérést észlelt Molnár Arnold (Nimród) kártyáján rögzített, illetve a saját maga által vezetett kártya eredményei között. Molnár kártyáján és a saját maga által vezetett kártyán ugyan jó végeredmény szerepelt, a strigulák száma helyesen lett felvezetve, de az egyik szakasz rubrikájában elírás történt. Miután az FIFG szabályai az irányadóak – függetlenül attól, hogy csupán egyszerű elírás történt és a játékos nem akart semmilyen jogosulatlan előnyt szerezni –, ki kellett zárni a versenyből.

A hibára a játékosok hívták fel a fair play jegyében a szervezők figyelmét, mikor észlelték, hogy az online rendszerben jobb eredmény szerepel Molnár neve mellett, mint amennyit valóban játszott. Sportszerű cselekedete ellenére a fentiek alapján a versenybizottságnak az érvényben lévő FIFG szabályokat követve ki kellett zárnia a versenyből az amúgy második körben pályacsúcsot felállító Molnárt, megsemmisítve pályán elért eredményét. Az őt jegyző Hinora Ferenc (Royal) egy büntetőpontot kapott utólag.

A versenybizottság ezúton köszöni, hogy a sportszerűséget szem előtt tartva az érintettek jelezték a hibát a szervezők felé, külön köszönve Molnár Arnold megértését, aki sportemberhez méltóan fogadta a súlyos büntetést fantasztikus eredménye ellenére.

Mivel az eset kísértetiesen hasonlít a 6. fordulóban történt kizárásra, az MFGSZ ezúton hívja fel ismét a figyelmet, hogy a játékosok minden esetben olvassák össze a szakaszok végén beírt számokat a két score kártyán, a szervezők ugyanis ezeket összeadva határozzák meg a végeredményt a jelenleg érvényben lévő FIFG szabálykönyvet alkalmazva. Éppen ezért a játék végén ne csak a végeredményeket egyeztessék le, hanem az összes rubrikát is. Csak ezt követően írják azt alá és adják le a szervezőknél.

A szabály miatt idén már többen kaptak büntetést, az MFGSZ kezdeményezni fogja az FIFG szabályalkotó testületénél a szabály újraértelmezését, mivel meglátása szerint nem szűri ki a sportszerűtlen hibát a véletlen elírástól, ráadásul a score kártya több pontján is visszakövethető, hogy valójában ki mennyit rúgott és a helyszínen is többnyire javítható a hiba.

A versenybizottság továbbá Nagy István (UTE) eredményeit nem számítja be a bajnokság eredményeibe, miután a játékos a játék megkezdése előtt nem regisztrált és nem fizette meg a nevezési díjat, ennek csak a két kör közötti szünetben tett eleget.”