Harc a rájátszásért

Az utolsó forduló előtt néhány kérdésre választ kaptunk. Megvan az A liga két kiesője és már biztos, hogy Pap Ferenc csatlakozik az elitligához. Nagy csata várható még a kiesés elkerüléséért és a rájátszás, illetve feljutás eléréséért mindenhol. A párosoknál körvonalazódik a legjobb nyolc mezőnye.

Egyéni

A Liga

A címvédő Bacskai Bence játék nélkül jutott győzelemhez, miután Cziffra Zoltán nem állt ki ellene.

Bodócs-Podusil: 7-5

Az elsőségért folyó harc nagy rangadója volt Bodócs András és Podusil György ütközete. Hat szakasz után hátrányból fordítva még Podusil vezetett 2-1-re, de a hetes és tizenkettes között ötöt nyerő Bodócs átvette a vezetést (6-2) és már nem is engedte ki kezéből a meccset.

Ezzel eldőlt, a bajnoki cím az utolsó fordulóban a Bacskai-Bodócs derbin dől el. A képlet egyszerű, aki nyer, megnyeri a bajnokságot és egyúttal egyenes ágon kvalifikál az Eb-re.

Balázsi-Papp: 5-4

Az utolsó szakasz döntötte el a BFGT-s háziderbit. Papp Péter kettővel el tudott lépni az elején, de Balázsi Csaba féltávnál utolérte őt (3-3), majd át is vette a vezetést. Balázsi az előnyt is megszerezte, de az utolsó kettőre 4-4-gyel fordultak rá. Ott Balázsi egy rúgással jobb volt, a negyedik helyre ugorva ezzel.

Albert-Ujszászi: 7-5

Sokáig fej-fej mellett haladtak a felek (2-2 öt szakasz után), majd Ujszászi Balázs kettővel ellépett és vezetett kilenc lyuk után. A fordulás után Albert László hamar egyenlített, de a tizenkettes után Ujszászi még 4-5-re vezetett. Néggyel a vége előtt már Albert állt jobban (6-5), majd az utolsó szakaszon behúzta a mérkőzést.

Gelencsér-Mayer: 6-5

Kiesési rangadó volt Gelencsér Gábor és Mayer Zoltán találkozója. Előbbi kezdett jobban, de utóbbi fordított és félidőben 4-2-re vezetett. A tizenötös után azonban már Gelencsér vezetett 5-4-re. Mayer a következőn egalizált, a tizenhetest hozó Gelencsérnek az utolsón elég volt egy iksz a győzelemhez és a bennmaradáshoz, Mayer Zoltán Ujszászi Balázzsal együtt búcsúzni kényszerült az A ligából (Cziffrát még beérhetné, de egymás elleni meccsüket a Hole Hunters Eb-résztvevője nyerte).

Az A ligából a 2., 3. és 4. helyezett bejut az Eb-kvalifikációért folyó rájátszásba. Az első négy hely pedig egy körrel a vége előtt elkelt, a Bacskai, Bodócs, Podusil, Balázsi négyes már nem érhető utol. Utóbbi kettő egymás ellen játszik, de bármelyikük is veszít, mindketten megverték az 5-4-es mérleggel még őket beérhető Gelencsér, Albert, Papp triót.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

B Liga

Pap-Csatári: 8-5

Pap Ferenc feljutott a legmagasabb osztályba és a rájátszásban is biztosította helyét győzelmével. Remekül is kezdett, féltávnál már 5-2-re vezetett, majd a tizennégyes után 8-2-nél eldőlt a mérkőzés. Szabó László még megelőzheti Papot az utolsó körben, ha egymás elleni mérkőzésükön győzni tud, de a feljutás és a rájátszás már Pap zsebében van.

Szabó-Nagy: 6-3

Szabó László nagy lépést tett a feljutásért, illetve a rájátszásba való kerülésért Nagy Balázs legyőzésével. Már az elején ellépett kettővel, de a tízesen Nagy utolérte. Még 1-1 pontot tettek fel a táblára, így jöhetett a hosszabbítás. Itt Szabó nagyon elkapta a fonalat, mert mind a három szakaszt bezsebelte. A most második Szabót csak Érchegyi előzheti meg akkor, ha nyer, Kókai és Szabó pedig egyaránt vereséget szenved.

Bőhm Zoltán

Bőhm-Kókai: 5-4

Sokáig megjósolhatatlan volt, ki nyeri a mérkőzést, 2-2-vel fordultak rá a második kilencre. Kókai Ferenc megszerezte ugyan a vezetést, de Bőhm Zoltán azonnal fordított (4-3), majd a tizenhatost nyerve 5-3-ra vezetett kettővel a vége előtt. Kókai ugyan behúzta az utolsó előtti szakaszt, de az utolsón ikszeltek, így Bőhm nyert, de feljutni vagy a rájátszásba jutni (azaz, az első kettőbe kerülni) egyiküknek sem maradt esélye a lehetséges körbeverések esetén kialakuló, egymás elleni eredmények számukra kedvezőtlen alakulása miatt.

Hinora-Balán: 5-4

A kiesés veszélyeztetettjeinek meccsén Hinora Ferenc ellentmondást nem tűrően kezdett, hét szakasz után 3-0-ra vezetett. Balán Zoltán a második kilencen kezdett kapaszkodni, de egyenlíteni már nem tudott.

Csatári Zoltán, aki pihen az utolsó körben, akkor maradhat bent, ha Hinora és/vagy Balán kikap a záró fordulóban. Hármójuk összevetésében Balán a legjobb (+2 az egymás elleni pontkülönbsége), Csatári a második (+1), Hinora a harmadik (-3). Ha Hinora nyer, akkor nincs kérdés, Csatári mindenképpen búcsúzik a B ligától.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

C Liga

Renczés-Cziráki: 7-1

A már biztos feljutó és Eb-re készülő Renczés Gábor az első nyolc szakaszon nullán tartotta Cziráki Csabát és 4-0-ra ellépett. Cziráki a kilencesen szépített, de nem tudott a második „félidőben” pontot csenni a ligagyőztestől, aki még hármat rápakolt a korábban megszerzett pontokra.

Vígh-Molnár: 7-2

Vígh Péter hamar magához ragadta a kezdeményezést és öt szakasz után 3-0-ra vezetett. Molnár Attila ezt követően megszerzett pontjával sokáig meccsben maradt, de hárommal a vége előtt (6-2-nél) véget ért a meccs érdemi része. Vígh ezzel biztosan a rájátszásba és egyúttal a B ligába jutott, míg Molnárt a kiesés peremére sodorta, akinek csak egy Dreilinger elleni győzelemmel maradt esélye bennmaradni.

Lévai-Nagy: 8-4

Lévai Richárd nagyon bekezdett (3-0 három szakasz után), amiből kettőt Nagy Gabesz a nyolcasig ledolgozott. Az azt követő mesterhármassal Lévai megint ellépett, immáron 6-2-re. Nagy életben tartotta győzelmi reményeit, ugyanis 6-4-re álltak öttel a vége előtt. Több szakasz viszont nem jutott neki, Lévainak viszont kettő is.

Biró-Steigler: 11-1

Biró László hamar le akarta zárni a mérkőzést, ezt jelezte, hogy az első hétből öt szakaszt nyert. Steigler Ferenc a kilencesen szerezte első pontját, de mivel a tízes és tizenötös között Biró ötöt nyert újfent, ideje korán eldőlt a találkozó.

Mivel Renczés Gábor kvalifikálta magát az Eb-re, a szabályok értelmében a C liga 2. és 3. helyezettje jut be a rájátszásba. Ebből Víghé a második hely, a harmadik helyért folyó csatában Nagy áll a legjobban.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

D Liga

Elődöntő:

Balán-Szinte: 6-4

A D liga alapszakaszának nyertese, Balán Gábor a negyedik helyen záró Szinte Andrással meccselt a döntőbe jutásért. Balán a negyedik szakaszon szerzett vezetést, amit a következőn meg is duplázott. Szinte többször is egyre tudta csökkenteni a hátrányt a meccs során, de a tizenkettest követően már 5-2 volt az állás. 6-3-mal fordultak az utolsó háromra, és mivel a tizenhatoson remiztek, el is dőlt az első elődöntő. Balán jutott a fináléba.

Mikulik-Szmolicza: 7-6

Mikulik Norbert ellenállhatatlanul kezdett, nyolc lyuk után 6-0-ra vezetett. Szmolicza Gábor megrázta magát és meglódult a táv második felén. Hárommal a vége előtt már csak 6-4-re vezetett Mikulik, aki behúzta a tizenhatost és innentől fellélegezhetett, már nem érhette őt utol riválisa.

A döntőben Balán-Mikulik mérkőzést rendeznek. A győztes ott lesz az Eb-rájátszásban, valamint ötszáz ranglista ponttal gazdagodik. Az elődöntő győztesei automatikusan feljutottak a C ligába. A bronzmérkőzésen Szinte és Szmolicza a harmadiknak járó 300 ranglistapontra hajt majd.

 

Páros

A Csoport

Albert-Bacskai – Bodócs-Lévai: 6-5

Biztosan első helyen végeznek Alberték, miután nyerni tudtak a nyolcadik fordulóban. Igazi adok-kapokkal indult a találkozó, 3-3-mal fordultak. Bacskaiék kettővel meg tudtak lépni, de az utolsó három lyuknak 5-5-ről futottak neki. A tizenhetes szakasz döntött Alberték javára, mivel azt nyerték, az utolsón pedig ikszeltek.

Gelencsér-Hinora – Badó-Renczés: 7-6

Bebetonozta második helyét az „elnöki” páros. Badóék többször is vezettek az összecsapás során, majd a hajrá előtt sikerült ezt Gelencséréknek ledolgozni. A végén egy-egy szakaszgyőzelmet könyvelhettek el a felek, ami hosszabbítást eredményezett. Ott csak az ötödik (!) lyuk döntött Hinoráék javára. Renczésék még elcsíphetik a negyedik, rájátszást érő helyet, amennyiben az utolsó körben nyernek Podusilék ellen.

Flink-Zsuppán – Cziffra-Pap: 6-1

Sokáig talán a későbbi győztesek fejében sem fordult meg a nagyarányú győzelem lehetősége. Féltávnál ugyanis csupán 1-1 szakaszt tudtak abszolválni a felek. A másodikon viszont csak Flinkék voltak eredményesek – ötször is –, ami a győzelmet és a rájátszásba jutást jelentette nekik.

Papp-Podusil – Cziráki-Nagy: 6-5

Sokáig fej-fej mellett haladtak, majd a Papp-csapat 4-1-re is vezetett már féltáv környékén, sőt 6-2-re is mentek már hattal a vége előtt. Czirákiék nem hagyták magukat és elkezdték a zárkózást. Eggyel a vége előtt már csak egy volt a hátrányuk, de az utolsón remiztek, így Podusilék örülhettek a végén.

A most pihenő Bőhm-György páros nem tud már odaérni a negyedik helyre.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

B Csoport

A Kálló-Sain páros harmadik mérkőzését sem játszotta le a sorozatban, ezzel egy körrel a vége előtt a kizárás sorsára jutottak. Minden korábbi mérkőzésüket az ellenfeleknek 3-0 arányban írták jóvá.

Kókai-Zsók – Balán-Biró: 7-4

Kókaiék elkapták az eddig száz százalékos Balánékat. Az elején el tudtak lépni, a táv egyharmadánál 3-0-ra vezettek, majd 4-2-vel fordultak rá a második kilencre. 6-2-re mentek öttel a vége előtt, a következő szakaszon remijei pedig a győzelmüket jelentette, már csak a szépítésre futotta Biróéktól. A ferencvárosi páros így sem lehet elégedetlen, hiszen biztosan az A liga első helyén végeztek.

Czirbus, Simonyi (középen, felül), Lichtner (lent) és Lengyel

Lengyel-Lichtner – Czirbus-Simonyi: 7-3

Lengyelék egy 4-0-s rohammal startoltak az első hét szakaszon, és ugyan Czirbusék szépítettek a nyolcason, mégis 5-1-gyel fordultak rá a második kilencre. Több ikszet követően a tizennégyest behúzó Lichtnerék le is zárták a mérkőzést (6-1), a végén már csak a különbség volt kérdéses.

Németh-Németh – Balázsi-Mayer: 6-4

Győzelemmel fejezték be a Németh névrokonok a ligát. Sok döntetlennel zárt szakaszt követően a nyolcadik szakaszon 2-0-ra vezettek Balázsiék ellen, akik a tizenegyesen érték utol a fradistákat. 4-4-ről várták az utolsó három lyukat, ahol a tizenhatost és tizenhetest nyerő Némethék maguk javára billentették a mérleg nyelvét.

Balánék mögött az utolsó körben Kállóék kizárása miatt szabadnapos Lengyelék a második helyen mentek tovább a rájátszásba. A fennmaradó két helyre még négyen pályáznak, a legizgalmasabb ütközet a Czirbus-Simonyi – Balázsi-Mayer csata lesz, melynek győztese biztos bejut a rájátszásba.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

A kilencedik, utolsó forduló kedden kezdődött és augusztus 5-én ér véget.

Az ezt követő rájátszásról ITT olvashat.