Kialakult a legjobb tizenhat mezőnye

Hétfőn befejeződött az első ízben kiírt Footgolf Match Play Open csoportköre. A kvartettek első két helyezettje folytathatja a nyolcaddöntőben tavasszal. A párosítások sorsolását januárban tartják.

 

A Csoport

Szabó-Balogh: 8-3

Szabó László tudta, ahhoz, hogy biztosan továbbjusson, és ne kelljen számolgatnia, nyernie kell Balogh István ellen. A pályát vékony hóréteg borította, így a labdák néha inkább nagyobbacska hógolyókra hasonlítottak. Eleinte Szabó alkalmazkodott jobban a körülményekhez, de hárompontos fórját Balogh gyorsan minimalizálta (3-2 öt lyuk után). Ezt követően azonban sokáig csak Szabó-pontokat regisztrálhattunk, ami meg is alapozta győzelmét. Balogh újoncként egy rutinos játékosokkal teletűzdelt csoportban bravúrgyőzelmet is aratva, sérüléstől is hátráltatva figyelemreméltóan mutatkozott be a sorozatban.

Bőhm-Ujszászi: 6-4

A fenti meccs tudatában lépett pályára egymás ellen Bőhm Zoltán és Ujszászi Balázs az utolsó játéknapon, tudva, a győztes jut kettejük közül a nyolcaddöntőbe. Gyors ütésváltást követően (1-1 két lyuk után) Bőhm 4-2-ről várta a második kilenc szakaszt. Ujszászinak sikerült egalizálnia, és 4-4-ről jöhetett az utolsó négy etap. Bőhmé lett a tizenötös és tizenhatos (6-4), amire Ujszászinak nem volt válasza, így eldőlt, Bőhm kvalifikálta magát a legjobb tizenhat közé.

Bőhm és Szabó egyaránt tizenkét ponttal végzett, az egymás elleni mérlegük 1-1 győzelem, a pontkülönbség Szabó javára billentette a mérleget, így ő nyerte a csoportot. Az első meccset Szabó 6-4-re nyerte, a visszavágón Bőhm viszont csak eggyel volt jobb.

 

B Csoport

Egy héttel meghosszabbították a záró fordulót

Bacskai-Csatári: 7-1

Csatári Zoltán egy győzelemmel nagy lépést tehetett volna a továbbjutás érdekében, de az eddig veretlen Bacskai Bence hamar tudatosította ellenfelében, nem szeretné, ha folt esne makulátlan mérlegén. Egy pontot engedett féltávig, és addigra hárommal meglépett. Ezt növelni is tudta, majd néggyel a vége előtt biztosította be győzelmét.

Érchegyi-Balán: 6-5

Óriási drámát tartogatott Érchegyi Csaba és Balán Gábor ütközete. Utóbbinak nyernie kellett volna, hogy körbeveréssel legyen még esélye a továbbjutásra, míg előbbinek egy siker biztos nyolcaddöntőt ért volna. Balán gyorsan ellépett kettővel, amit még “félidőig” ledolgozott Érchegyi. A forgatókönyvet újra elővették és megint Balán kétpontos fórját dolgozta le Érchegyi a folytatásban. Baláné lett a tizenhatos (4-5), a fordulat viszont ekkor következett, Érchegyi behúzta az utolsó két szakaszt, amivel fordított és megnyerte a meccset, bebiztosítva továbbjutását Bacskai mögött.

 

C Csoport

Cziráki-Kurdi: 7-2

Cziráki Csaba úgy lépett pályára, nyernie kell, és akkor jó eséllyel meg lesz a továbbjutása. Úgy tűnt, Kurdi Tamás megteszi az első lépéseket a győzelemhez vezető úton, mert rögtön behúzta az első szakaszt. Ugyan az egyenlítés hamar megérkezett, de csupán 2-1-gyel fordultak rá a második kilencre. Ott Cziráki 4-0-s rohama elegendő volt a győzelemhez.

Id. Biró-Albert: 4-5

Albert Lászlónak nyernie kellett, hogy legyen esélye továbbjutni a négy körön át vezető Biró László ellen, aki egy sikerrel mindenképpen továbbjutott volna. A tétnek megfelelően alakult a derbi. Albert az első lyuktól kezdve vezetett és már 4-1-re is meglógott a tizenhatos lyuk előtt. De ekkor Biró következett, aki hatalmas hajrával egyenlített. A hosszabbítás első szakaszán Albert volt jobb, a minimális fórt pedig meg is őrizte. Mint később kiderült, ez a minimális vereség Birónak elég volt a továbbjutáshoz, pedig Albert egy kétpontos sikerrel továbbjutott volna.

Borult a papírforma a C csoportban. A három, 12 pontos játékos egymás elleni mérlege 2-2 volt, azaz a klasszikus körbeverés állt fenn hármójuk között. Az egymás elleni meccseik pontarányából Cziráki jött ki a legjobban (érdekesség, Biró ellen egyszer sem játszott, egyszer az egyikük, máskor a másikuk nem állt ki az összecsapásra), +1-es pontkülönbséggel, míg Biró 0-val, Albert -1-gyel zárt. Nem igen lehetett volna ennél szorosabb a versenyfutás a továbbjutó két helyért.

 

D Csoport

Papp-Csőre: 7-2

Csőre Csaba győzelmi kényszerrel lépett pályára, csakis ez esetben maradt volna esélye továbbjutni. Ennek megfelelően rögtön hozta is az első lyukat. A sikerrel biztosan továbbjutó Papp Péter a négyesen egyenlített, majd vagy ikszeltek vagy Papp szerzet pontot, amivel 7-1-nél, öttel a vége előtt el is dőlt a találkozó.

Bodócs-Sipőcz: 3-2

Óriási meccs kerekedett Bodócs András és Sipőcz Béla találkozójából. Az első sikerére hajtó Sipőcz kiegyenlített első kilenc szakasz után 0-1-re vezetett. A 11-es után tudta megduplázni fórját. A tizenötösnél egalizált Bodócs, majd a tizenhetes volt a vízválasztó, ez jelentette a fordítását, a győzelmét és a továbbjutását is.

 

E Csoport

Mayer-Biró jr.: 6-3

Biró Lászlónak csak úgy volt esélye a továbbjutásra, ha nyer Mayer Zoltán ellen, akinek a siker biztos tavaszi folytatással kecsegtetett. Biró jól is rajtolt, négy lyuk után 0-2-ra vezetett. 2-2-vel fordultak rá a táv második felére, ahol Mayer a 11-es és 14-es között hármat nyerve meglógott és már csak egy pontot engedélyezett Birónak.

Nagy-Császár: 15-0

Nagy Balázs biztosra ment és magabiztos győzelemmel szerezte meg negyedik győzelmét a hétről hétre fejlődő Császár Zoltán ellen. A fenti mérkőzés alakulás miatt a továbbjutásért harcoló hármas elkerülte a körbeverést és Nagy második helyen továbbjutott Mayer mögött.

 

F Csoport

Balázsi-Lévai: 9-3

Balázsi Csaba már továbbjutóként mérkőzött Lévai Richárddal. Mivel az első kilencen 7-0-ra elhúzott, Balázsi hamar behúzta a mérkőzést, a 11-esen kialakult nyolcpontos távolság már behozhatatlannak bizonyult, még ha Lévai faragni is tudott belőle.

Cziffra-Molnár: 0-3

Cziffra Zoltán nem állt ki Molnár Attila ellen, ezzel ő a második, Molnár Attila a harmadik helyen végzett.

 

G Csoport

Pap és Dreilinger

Pap-Dreilinger: 5-4

Dreilinger Nándor alaposan megszorongatta a már továbbjutó klubtársát, Pap Ferencet. Váltott vezetéssel jutottak el féltávig (3-2), majd Dreilnger a tizenhármason egyenlített. Az utolsó háromra 4-4-gyel mentek, majd a tizenhatos Pap sikerét hozta. Ezt a minimális fórt ikszekkel őrizve jött ki győztesen a meccsből a klubelnök.

Podusil-Nagy: 3-0

Egyik játékos sem kapott volna pontot, mert kettejük hibájából nem játszották le a meccset. Mivel azonban Nagy Gabesznek ez a második ki nem állása volt, a szabályok értelmében a kizárás sorsára jutott és minden meccsét 3-0-val kapja meg minden ellenfele visszamenőleg.

 

H Csoport

Hinora-Tóth: 7-3

A forduló előtt biztos volt, hogy Hinora Ferenc harmadikként, Tóth György negyedikként zár majd. Az első győzelmére készülő Tóth alaposan bekezdett (0-2 két lyuk után), de Hinora a meccse felénél már 4-2-re vezetett. Így is szoros végjáték következett, ugyanis Tóth feljött 4-3-ra és így is várták az utolsó öt szakaszt. Ott Hinora belelendült és sorozatban hármat nyerve bebiztosította győzelmét.

Gelencsér-Mikulik: 7-1

A csoportelsőségről döntött Gelencsér Gábor és Mikulik Norbert összecsapása. Előbbi 6-0-ás rohammal jelezte, az első helyről kívánja várni a tavaszi nyolcaddöntők sorsolását. Ez a hét lyukon begyűjtött nagy hátrány már ledolgozhatatlannak bizonyult, és már csak egy-egy szakaszgyőzelmet tudtak elcsenni egymástól.

TABELLA

A nyolc csoport első helyezettjei az A, a második helyezettjei a B kalapba kerülnek, a januári sorsoláson az A kalap nyolc játékosa a B kalapból kap ellenfelet. A honlapon jelenleg a továbbjutók nem a végleges pozíciókban szerepelnek a nyolcaddöntős helyeken.

A csoportkör harmadik és negyedik helyezettjei ugyanabban a szisztémában folytatják, mint a felsőház érdekeltjei, igaz, ranglista pontokat nem kapnak.

További menetrend:

Sorsolás: 2020. január (később megnevezett időpontban)

Nyolcaddöntő: 2020. március 3-16.

Negyeddöntő: 2020. március 17-30.

Elődöntő és döntő: április 3-5. (Később megnevezett helyszínen és időpontban egy napon bonyolítva)

Az egyenes kieséses szakaszban a mérkőzések egy találkozón dőlnek el.